Kultne filmske lokacije u Beogradu


Kultura/zabava


Naša domaća kinematografija je oduvek bila na visokom produkcijskom i umetničkom nivou. Ali ono što isto znamo to je da su naši svetski priznati i nagrađeni filmovi retko snimani u veštačkim studijima. Najčešće su kulise bile realni prostori, za koje znamo da postoje i danas i koje komšije zovu po filmovima ili serijama u kojima su se pojavljivali. Da je Beograd izuzetno zanimljiv i fotogeničan, govori i podatak da je u poslednjih nekoliko godina dosta velikih svetskih „blokbastera“ snimano na teritoriji našeg glavnog grada, te da su tim povodom ovde boravili Džoni Dep, Ralf Fajns, Pirs Brosnan i mnogi drugi.

Ako ste i vi ljubitelj srpske kinematografije i želeli biste da date svojevrsni omaž ključnim scenama i likovima koje smo svi voleli, evo jedne ideje za obilazak glavnog grada. Neki delovi Beograda ostaće večno upamćeni po kadrovima iz filmova, pa ako ste odseli u tom delu grada ili imate više vremena za obilazak, krenite sa nama u ovu šetnju kroz filmsku istoriju.

  1. Ljubavni život Budimira Trajkovića

Jednu od najupečatljivijih uloga koje pamtimo odglumio je sedamnaestogodišnji Predrag Bolpačić koji se potom povukao iz filma i svoj život posvetio sasvim drugoj profesiji. Film koji se bavi ljubavnim jadima snimljen je 1977. godine, dok su njegove roditelje igrali Milena Dravić i Ljubiša Samardžić. 

Ključna scena u liftu i čuvena replika: „Zovem se Budimir Trajković i stanujem na 22. spratu ove zgrade, imam 17 godina, idem u treći razred Gimnazije i hoću da se upoznam sa tobom…“, snimana je na Zvezdari, u jednom od solitera Istočne kapije Beograda.

Zato ako ste u prolazu ovim krajem grada, provozajte se liftom do 22. sprata ovih solitera i podsetite se čuvenog filma iz naše kinematografije.

  1. Maratonci trče počasni krug

Nema filma koji je više citiran i koji je i pored toga zadržao svu svežinu kao i prvog dana kada je snimljen. Dušan Kovačević je ovim komadom i grobljanskim humorom (tako svojstvenom našem čoveku), uspeo da pronikne u naš mentalitet i da mu dodeli svevremene osobine. Film je režirao Slobodan Šijan i snimljen je 1982. godine.

Kuća porodice Topalović nalazi se na Kosančićevom vencu. Ova kuća je korišćena za spoljašnje snimanje, a u nekoliko scena je korišćeno i dvorište kuće.

Sa druge strane, kuća Bilija Pitona nalazila se u Topčiderskoj šumi, kod Topčiderskog groblja, sa koga je nabavljao robu za svoju firmu. Scena Đenkinog lepljenja plakata i dece koja viču „ponovo radi bioskop“ snimana je u Pančevu.

  1. Žikina dinastija

Da je Nova godina, znamo po ruskoj salati, čokoladnoj torti, turneji „4 skakaonice“ i reprizi serijala filmova „Žikina dinastija“. I premda je glumački kvalitet nosioca ove filmske priče, Dragiše Bojanića Gidre, alijas Žike, toliko veliki da je u stanju da nadomesti sve aljkavosti u režiji i scenariju, nije da se ponekad ne zapitamo čime nas je ta priča toliko kupila za sva vremena. 

Scene iz Žikine dinastije su snimane širom Beograda, njih možete videti i na ">ovom videu, i one nam mogu dati odgovor na enigmu koja nas muči. Možda Žikinu dinastiju volimo jer prikazuje srećnije vreme kada su međusobne porodične nesuglasice bili najveći problemi koje smo imali. Žikina dinastija je snimljena 1985. godine, da bi se u godinama koje slede snimali manje ili više uspešni nastavci ove porodične sage.

  1. Tesna koža

Gde je Žikina dinastija, tu je i Tesna koža. I dok u serijalu „Kako je propao rokenrol“ možemo naći uzroke propasti naših kulturnih vrednosti u godinama koje će uslediti, u Tesnoj koži se kroz naivan humor za široke mase jasno iscrtava dubina našeg ekonomskog poniranja, ogrezlog u lični odnos prema javnom dobru, prema radu i korupciji. Film je imao više od 500.000 gledalaca, a prvi deo je snimljen 1982. godine.

Najviše kadrova snimano je u poplarnoj kući koja je i danas svojevrsn atrakcija Dorćola. Iako kuća više ne izgleda kao što jeste u filmu, još uvek odiše energijom i podseća na divna vremena kada se film snimao. Vlasnici kuće Dimitrija Pantića su se promenili, prednji deo kuće je donekle izmenjen, ali je pozadi kuća ostala netaknuta i još oduvek odiše energijom iz starih dobrih vremena.

  1. Kad porastem biću kengur

Kad biste morali da navedete za koji film znate da je baš sniman u vašem komšiluku, to bi sigurno bio film Kad porastem biću kengur, koji je sniman na Voždovcu, duž ulice Vojvode Stepe. Zgrada na čijem krovu se okuplja društvo je u ulici Vojvode Stepe, preko puta Više elektrotehničke škole, a kladionica u kojoj so imali prilike da vidimo i Aleksandra Šapića u ulozi Gangule i dan-danas postoji i nalazi se u istoj ulici pod brojem 224.

     6. Mi nismo anđeli

Ko ne zna priču o dvadesetogodišnjem studentu književnosti Nikoli i maloj Marini, kao da nije gledao domaće filmove! Film Mi nismo anđeli, diplomski rad tada mladog Srđana Dragojevića, večno je ostao u srcima i pamćenju mnogih koji su odrastali devedestih godina u Srbiji. 

Da li ste se nekada zapitali gde se nalazi Nikolina „gajba“ sa čuvenim toboganom, koju je Sonja Savić umela vešto da dekoriše svaki put kad se zaljubi?

Nikolina kuća je zapravo stari milin pored zgrade BIGZ-a. Miln je nedavno srušen i na tom mestu su najavili gradnju hotela. Unutrašnjost kuće je stari vatrgasni dom, čime se objašnjava postojanje tobogana.

Ima još jedna zanimljiva lokacija u filmu. Kafe „We are not angels“ je ulaz u BITEF teatar, sa njegove zadnje strane iz Drinčićeve ulice. Svi se sećamo poslednje scene filma kada taksista Paja kaže: „Pa da počnemo.“ 







Srodni tekstovi:


Kako pravilno negovati teme glave?

Možda i nepravedno, ali je maska za kosu često korak u nezi kose na koji se najmanje obraća pažnja. ...

Detaljnije

Kako do dozvole za vožnju B i C kategorije vozila?

Vozila su sve savremenija, brža, većih snaga. Savremeni vozni park mora da prati i moderno sastavlje...

Detaljnije

Šta kada vam je potreban sudski tumač za hrvatski jezik?

Hrvatski jezik pripada grupi slovenskih jezika kojim se služi oko 6 miliona ljudi, pre svega hrvatsk...

Detaljnije

Koliko su vaše brave zaista sigurne?

Sigurnost doma možemo da obezbedimo na različite načine, ali su ulazna vrata početna tačka od koje m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS