Koliko je kandida opasna?Kako bi ljudsko telo dobro funkcionisalo, potrebni su mu korisni organizmi, a kandida je jedan od njih. Te gljivice žive u malom broju u organima sistema za varenje, pomažu apsorpciji nutritijenata i varenju hrane, čak uništavaju slobodne radikale koji ozbiljno mogu da ugroze zdravlje. 

Često se desi da se razmnožavanje kandide, pod uticajem nekih faktora, otme kontroli i dođe do zdravstvenih problema, infekcije zvane kandidijaza. Povećena koncentracija kandide u crevima, remeti rad ovih organa, a dešava se  da se poveća njena koncentracija na koži, pa tada dolazi do promena na koži. Te promene uglavnom nisu ozbiljne i opasne po život, ali je kao svaka infekcija sklona širenju, zato je treba odmah sprečiti lečenjem. Na potpuno prirodan način možete da se suprotstavite ovoj upornoj gljivici, smanjiti  broj i vratiti normalan balans crevne flore. Kandida voli topla i vlažna mesta, a njena glavna hrana je šećer.

Najčešći uzroci infekcije

Na pojavu kandide u prevelikom broju, najčešće utiču neke vrste medikamenata, koji se koriste za tretiranje određenih bolesti, to su obično antibiotici, kada se uzimaju u prevelikim količinama. Prevelikim unošenjem antibiotika ugrožava se imunološki sistem, ubijaju se dobre, ali i loše bakterije. Kontraceptivne pilule, takođe, podstiču razmnožavanje kandide. Mnogi dijabetičari muče muku sa ovom infekcijom, zato što visok nivo šećera u krvi podstiče razvoj ove gljivice. Kandida se hrani šećerom, pa loša ishrana može biti podsticaj za razmnožavanje kandide i kod zdravih ljudi. Jedan od glavnih okidača za  kandidu može biti preterani stres.

Kad je kandida opasna?

Kandida je pod kontrolom sve dok se organizam uspešno brani. Međutim, kod organizama koji su slabog imuniteta, kandida se brzo širi i stiže do krvotoka, a onda putem krvi do tkiva u mozgu i srcu. U takvim slučajevima organizam oslobađa toksične materije, njih mora da obradi jetra i naravno da onda dolazi do njenog preopterećenja i obolevanja. Oslobađanje toksičnih produkata može da dovede i do problema sa slepim crevom.  Kako bi se organizam borio sa toksičnim materijama, njemu je potrebna velika količina energije, zato se on troši i dolazi do malaksalosti i problema sa pažnjom. Vrlo su retki slučajevi, ali mogu da se dese da kandida izazove trovanje koje je poznato kao kandida-septikemija.

Simptomi infekcije

Najčešći simptomi ove infekcije su osećaj bola u grlu i crvenilo, ukoliko se povećala njena koncentracija u ustima. Pacijenti teško gutaju hranu i ukus je neprijatan. Često dolazi i do upale desni, mada, ni krvarenje desni nije retko u ovim slučajevima. Kada se gljivica toliko razmnoži da dođe do krvotoka, onda infekcija postaje sistemska. Najčešći simptomi su dijareja i zatvor. Konstatan umor, bolovi u glavi, mišićima i zlobovima su svakodnevno prisutni. U zavisnosti od intenziteta, sistemska infekcija može biti praćena temperaturom i groznicom. Može dovesti i do hronične vaginalne infekcije, koja je obično praćena obilnim belim sekretom, iritacijom koja je izazvana crvenilom od upale. Može dovesti do poremećenog menstrualnog ciklusa, često i do bola tokom seksualnog odnosa, a nije retka ni pojava smanjene želje za seksom kod pacijenata

koji se leče od jake infekcije. Svakako je ne treba zanemariti, već na vreme tretirati i lečiti.Srodni tekstovi:


5 ideja za poklon vašim poslovnim partnerima

Bliže se praznici koji ne znače samo okupljanje i druženje sa dragim ljudima, već i darivanje poklon...

Detaljnije

Savršeno letovanje na Siciliji: Otkrijte čari Mediteranskog raja

Sicilija, najveće italijansko ostrvo koje se prostire u srcu Sredozemlja, oduvek je bila sinonim za ...

Detaljnije

Šta izaziva neplodnost kod žene, a šta kod muškaraca?

Uzroci mogu biti različiti, međutim tu nije kraj sveta. Uz pomoć brojnih metoda i na kraju krajeva v...

Detaljnije

Šta uraditi sa ušteđevinom u vreme inflacije 

Inflacija je svuda oko nas, od goriva do hrane, i vrlo je malo stvari koje možemo da uradimo povodom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS