Mesta u okruženju koja pokreću adrenalin: Gde otići?


Globus Kultura/zabava


Aktivni odmor postao je popularan oblik putovanja i uzbudljiv način trošenja slobodnog vremena. Postoji bezbroj sportova i aktivnosti koje pokreću adrenalin, a uglavnom se odvijaju u prelepom prirodnom okruženju. Da biste iskusili neku od ovakvih avantura, nije potrebno da putujete na daleke egzotične destinacije, već je dovoljno da istražite Srbiju i njeno okruženje. Ovo područje bogato je nesvakidašnjim prirodnim lepotama i kao takvo predstavlja savršen poligon za mnogobrojne adrenalinske aktivnosti. 

Bez obzira da li želite da organizujete vikend beg iz grada ili višednevni odmor, predstavljamo vam neke od primamljivih destinacija koje mogu postati vaša nezaboravna avantura. 


Paraglajding na Zlatiboru

Osim što je poznata kao jedna od najpopularnijih planina naše zemlje koju u velikoj meri posećuju porodice sa decom, Zlatibor nudi i potpuno drugačiji doživljaj u vidu paraglajdinga - jedrenja padobranom. Ova vrsta ekstremnog sporta vam omogućava da sagledate okruženje iz ptičje perspektive i osetite nalet posebnog adrenalina koje samo letenje može da vam pruži. Kako biste samostalno praktikovali ovu aktivnost, potrebno je da prođete praktičnu i teorijsku obuku gde ćete se detaljno upoznati sa osnovama paraglajdinga i opremi koja se koristi. A do tada, uvek možete da letite sa iskusnim pilotom koji će biti zaslužan za vašu bezbednost i učiniti da se opustite i savladate uobičajeni početnički strah. 


Rafting na prelepoj Tari

Splavarenje rekom jedna je od najrasprostranjenijih adrenalinskih aktivnosti koja se odvija na najlepšoj reci Evrope  - kristalno čistoj Tari. Pogodna je za gotovo sve uzraste, bez obzira na fizičku spretnost, a odlikuje je druženje, uživanje u prirodi i jačanje samopouzdanja. Sezona počinje već od aprila meseca, a ponude za rafting Tarom uglavnom podrazumevaju boravak u kampu, spuštanje rekom u pratnji iskusnog vodiča, kao i obroci tradicionalne kuhinje. Osim uzbudljivog spusta niz reku, uživaćete u prelepim pejzažima, pešačenjima kroz guste šume i pogledima sa mnogobrojnih vidikovaca. Kako biste iskusili pravu snagu reke i uživali u nemirnim brzacima, preporučujemo vam da se opredelite za mesece kada je reka brža, a to su april, maj ili oktobar. Via ferata Sokolov put

Ovaj vid adrenalinske aktivnosti predstavlja kombinaciju planinarenja i alpinizma, a podrazumeva penjanje po stenovitim predelima, tačnije hodanje po uklesanim gvozdenim merdevinama koje olakšavaju kretanje. Ako vas privlači visina i pogledi od kojih zastaje dah, onda definitivno morate isprobati Via ferata Sokolov put. Ova ferata izgrađena je na stenama planine Romanije, a obuhvata ukupnu dužinu od 350 metara. Završetak se nalazi na vrhu Crvene stene (1423 m) gde ćete uživati u zasluženoj nagradi - pogledu koji je rezervisan samo za najhrabrije. U planinarskom domu možete iznajmiti svu potrebnu opremu, a ukoliko nemate iskustva, preporučuje se da bukirate vodiča ili budete u pratnji nekog ko je već praktikovao ovu aktivnost. 


Kanjoning u Crnoj Gori

Kada su u pitanju destinacije koje garantuju adrenalin, ne smemo zaboraviti prirodu Crne Gore i planinski masiv Durmitor. Ovo područje može da se pohvali mnoštvom prirodnih atrakcija, a jedna od njih svakako jeste kanjon Nevidio. Ovaj prirodni fenomen ostavlja sve posetioce bez daha i okuplja najveće avanturiste iz celog sveta, a kretanje kroz ovaj dragulj prirode se popularno naziva kanjoning. Predstavlja spoj plivanja, skakanja sa litica, penjanja uz stenu, a zahteva ipak određenu dozu fizičke spremnosti. Trajanje prolaska kroz kanjon zavisi od veličine grupe i spremnosti učesnika, a prosečno vreme jeoko 3 sata. 


Planinski biciklizam u Rumuniji

Biciklizam je jedan od uzbudljivijih načina da upoznate određeni predeo, a planine su savršena mesta za realizaciju avantura na dva točka. Zbog visinskih razlika i konfiguracije terena, planinski biciklizam je izazovna aktivnost koja zahteva solidnu fizičku spremnost, kao i opremljenost za nepredvidive planinske uslove. Rumunija i Transfagarašan deonica popularna su biciklistička destinacija za sve ljubitelje aktivnog odmora, a mnogi ovaj put opisuju kao magični. Dugačak je 90 kilometara i proteže se nedaleko od Sibinja pa do sela Baskov, povezujući Transilvaniju i Vlašku. Put vodi preko najviših delova južnih Karpata, a delić onoga što možete videti dok savladavate brda jesu čuveni vodopad Balea, istoimeno jezero i Poenari dvorac. 

Adrenalinske aktivnosti predstavljaju jedinstveni spoj uzbuđenja, testiranja granica izdržljivosti i uživanja u prirodi. Destinacije u Srbiji i njenom okruženju nude mnoštvo avantura koje su prilagođene različitim uzrastima i količini adrenalina koju želite da dobijete. Izađite iz zone komfora i iskusite snagu prirode i adrenalinske zabave koja će vas zasigurno ostaviti bez daha. 
Srodni tekstovi:


Zebra zavese za kuhinju i dnevnu sobu

U poslednje vreme se prilikom planiranja stambenog prostora posebno vodi računa o otvorenosti zajedn...

Detaljnije

Topla preporuka fizijatra svim roditeljima-bez opterećenja dečije kičme suviše teškim školskim rančevima

Naročita pažnja kod dece uzrasta od sedam do deset godina poklanja se pravilnom razvoju kičme, stoga...

Detaljnije

Šolja praznične arome- dobro poznati napici na novi način

Decembar je mesec pripreme za najluđu noć. Euforija počinje sa postavljanjem prvih šarenih la...

Detaljnije

Cilindri za vrata – idealan način zaštite svakog doma

Ukoliko smatrate da još uvek ne posedujete dovoljno efikasan sistem zaštite vaš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS