Najefikasniji načini grejanja danas


Uređenje doma Uređenje doma

norveški radijatori


Svima nama je veoma važno da nam računi koje plaćamo za grejanje na mesečnom, ali i na godišnjem nivou budu što manji, a da nam pri tom uvek bude prijatno i toplo u stanu. Nekako se teži da se uštedi koliko se može kada su troškovi za mesečne račune u pitanju kako bi više novca ostalo na raspolaganju za neke druge stvari. Tako je i sa računom za grejanje.

U zavisnosti od toga da li živite u stambenoj zgradi ili u domaćinstvu, zavisi i kakav sistem grejanja ćete imati. Grejanje pomoću prirodnog ogreva (drva i uglja) moguće je samo onima koji žive u kućama, dok je u stanu nešto drugačija situacija. U stambenim zgradama prostorije možete grejati pomoću kotla na gas ili uz pomoć peći ili radijatora na struju. 


Koliko se isplati grejanje na struju danas?


Precizan odgovor nije moguće dati jer on zavisi od nekoliko faktora. Prvi je šta se koristi kada je grejanje na struju u pitanju, da li recimo TA peć ili određena vrsta radijatora. Drugi važan faktor jeste kvadratura stana. Sasvim je normalno da će u većim stanovima računi za grejanje biti znatno viši od onih koje su manje kvadrature. 


Norveški radijatori su vrlo ekonomični kada je grejanje pomoću električne energije u pitanju


Ako govorimo o potrošnji električne energije u svrhu zagrevanja stambenog prostora ili kuće, možemo reći da norveški radijatori pružaju velike uštede. Naime, reč je o jednom od efikasnijih i ekonomičnijih načina grejanja današnjice. Veoma su popularni u mnogim domovima, a oni koji ih već uveliko imaju reći će samo reči hvale za njih. 

Sam princip korišćenja norveških radijatora funkcioniše tako što sami možete podešavati temperaturu u stanu kao i koje ćete sve prostorije grejati u hladnim mesecima i to na na veoma jednostavan način. Dovoljno je da termostat podesite na željenu temperaturu i veoma brzo će se u enterijeru postići željena temperatura. Kada ne boravite u kući ili stanu, termostat možete lako isključiti. 


Grejanje na gas se takođe isplati


Mnogi koji se greju na gas reći će vam slične pogodnosti kao i oni koji koriste norveške radijatore. Naime, kod grejanja na gas takođe sami regulišete količinu toplote u svom stanu pritiskom na dugme. Jedina razlika je u tome što vam je za ovu vrstu grejanja neophodno posedovanje kotla na gas. U manjim stanovima često postoji problem sa njegovom instalacijom s obzirom da zauzima dosta mesta. 

I kod grejanja na gas kao i kod grejanja na struju (ne uzima se u obzir kada ste priključenu na gradsku toplanu i imate centralno grejanje u stanu) nećete dobijati račune za one mesece kada grejanje niste ni uključivali. To je vrlo praktična stvar. Plaćate koliko potrošite. 


Za stanove manje kvadrature TA peći mogu biti od koristi


Kada živite u manjem stanu koji nije više od tridesetak kvadrata, TA peći su nenadmašne kada govorimo o njenoj isplativosti. Naime, pomoću samo jedne peći moći ćete ceo stan pristojno da zagrejete, a  da vam pri tom računi za struju ne budu previsoki. U drugim situacijama poput onih gde imamo veće stanove ovakva vrsta grejanja se definitivno ne isplati na duži vremenski rok. 


Srodni tekstovi:


Kada bi trebalo posetiti neurologa?

Koliko je moždani udar ozbiljna bolest najbolje govori to što je treći uzrok smrtnosti u svet...

Detaljnije

Jelovnik deteta u drugoj godini života - kako hraniti mališane?

Vaša beba raste i sada je to već živahan mališan koji brblja, komunicira, pravi prve k...

Detaljnije

Svi benefiti koje daju studije medicine u inostranstvu u modernom vremenu

Inostranstvo kao pojam zvuči vrlo privlačno, izazovno i maštovito, posebno ukoliko se razmatr...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o putovanju avionom?

Ako prvi put planirate da putujete avionom sigurno se suočavate sa mnogim dilemama i pitanjima, te p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS