Sedmi mesec trudnoće - pripreme za susret mame i bebe


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Sedmi mesec trudnoće je početak trećeg tromesečja i obuhvata period od 28. do 31. nedelje trudnoće. To je period kad mama i beba sve više dobijaju na težini. Nekim mamama nagli rast kilograma može izazvati bolove u leđima i nedostatak daha što je normalna pojava. Ovo se dešava zbog toga što beba svojom težinom vrši pritisak na dijafragmu, jetru i stomak. 


Da bi se pritisak na leđa smanjio, svaka trudnica treba da vodi računa o dobrom držanju. Umerene vežbe za jačanje leđnih mišića se preporučuju, kao i plivanje. Dobra podrška leđima mogu biti i čvrst dušek za spavanje, kao i nošenje cipela sa niskom potpeticom.


U sedmom mesecu trudnoće  nekim trudnicama počinje da curi kolostrum odnosno vrsta mleka koju mlečne žlezde stvaraju u kasnoj trudnoći. To može napraviti fleke na odeći, a rešenje su tuferi ili ulošci za grudi. Oni se mogu koristiti i kasnije, tokom dojenja bebe, kada višak mleka počne da curi. 


Na početku ovog perioda beba je i dalje veoma aktivna. Međutim, prostor u materici je sve manji, pa beba radi udobnosti zauzima sklupčanu poziciju u materici, sa prekrštenim rukama i nogama, položajem glave na dole. U ovom položaju beba će najverovatnije ostati do rođenja.


Bebina pluća su sada sposobna sa udišu vazduh, centralni nervni sistem je razvijen tako da može da usmerava ritmičke pokrete disanja i kontroliše telesnu temperaturu. U 28. nedelji, beba počinje da otvara oči a trepavice rastu.


Od 30. nedelje trudnoće, umesto jetre i slezine, koštana srž preuzima ulogu proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Kod dečaka, testisi počinju da se pomeraju na dole, u kožnu kesicu odnosno mošnice ili skrotum. 


Posete lekaru u sedmom mesecu trudnoće


Sedmi mesec trudnoće rezervisan je za posete lekaru minimum dva puta mesečno. Redovan pregled obuhvata merenje težine, krvnog pritiska i otkucaja bebinog srca. Pregledi krvi i urina se podrazumevaju u ovom periodu, a pored toga, lekar će proveriti i veličinu i oblik materice, kao i veličinu i položaj u kom se beba trenutno nalazi. 


Lekar će, takođe, obratiti pažnju na gležnjeve i stopala trudnice. Ukoliko su ovi delovi tela prekomerno otečeni, a uz to trudnica ima glavobolje, to može biti znak hipertenzije izazvane trudnoćom. U ovom mesecu, trudnice sa Rh negativnim faktorom, dobijaju injekciju Rh imunoglobina. Pored redovne laboratorije, u sedmom mesecu trudnoće može se uraditi i ekspertski ultrazvuk. 

Za sve trudnice je izuzetno važno, da ne čekaju redovne preglede, već da se odmah obrate lekaru ukoliko primete bilo kakvo krvarenje. Ono može biti veoma blago, nalik tačkastom krvarenju ali ga ne treba zanemariti. Uzroci krvarenja u kasnoj trudnoći mogu biti posledica ozbiljnih komplikacija sa posteljicom ili matericom. 


Krvarenje može biti i znak pretećeg prevremenog porođaja. Pored svetlo crvene krvi iz vagine, ostali simptomi su: više od pet kontrakcija na sat, oticanje lica ili ruku, oštar i dugotrajan bol u stomaku, uključuju bol u leđima i tokom mokrenja. Može doći i do pucanja vodenjaka, odnosno iznenadnog curenja bistre, vodenaste tečnosti iz vagine. 


Sedmi mesec - vreme za pripreme


Sedmi mesec trudnoće prate i promene raspoloženja kod velikog broja trudnica. Ove promene mogu biti veoma intenzivne, pa čak voditi u depresiju, o čemu je bitno da izabrani lekar bude obavešten. 


U ovom periodu, svaka trudnica treba da razmisli u kojoj bolnici i kako želi da se porodi. Važno je porazgovarati sa svojim lekarom o svim raspoloživim opcijama, prirodnom porođaju ili porođaju uz anesteziju. Ukoliko trudnica želi da se porodi kod kuće, ova praksa iziskuje posebne pripreme a pre svega prisustvo stručnog lica pri porođaju. 


Sedmi mesec trudnoće pametno je iskoristiti za početak uređenja bebine sobe ili kutka. Odabir garderobe, povijalice, kolica, kreveca i drugih bebinih potrepština, za mnoge buduće mame predstavlja pravo uživanje. 






Srodni tekstovi:


Krunice za zube i holivudski osmeh

Osmeh je fokusna tačka lica. Osmeh je obično početak svake pozitivne ljudske interakcije. Kada se os...

Detaljnije

Savršeno letovanje na Siciliji: Otkrijte čari Mediteranskog raja

Sicilija, najveće italijansko ostrvo koje se prostire u srcu Sredozemlja, oduvek je bila sinonim za ...

Detaljnije

Kada bi trebalo posetiti neurologa?

Koliko je moždani udar ozbiljna bolest najbolje govori to što je treći uzrok smrtnosti u svet...

Detaljnije

Šolja praznične arome- dobro poznati napici na novi način

Decembar je mesec pripreme za najluđu noć. Euforija počinje sa postavljanjem prvih šarenih la...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS