Šta sve možete da očekujete u osmoj nedelji trudnoće?Svaka trudnica nakon posete ginekologu koji im konstatuje drugo stanje već u toku prvog ultrazvuka sazna koje nedelje su ključne za praćenje trudnoće, kada se rade koji pregledi i testovi I sl. Ukoliko trudnicama praćenje trudnoće po nedeljama izgleda komplikovano, uvek imaju opciju da zapišu na papir kako im se ne bi desilo da zaborave i preskoče neki pregled.

U samom tekstu fokusiramo se na osmu nedelju trudnoće, govorimo o simptomima trudnoće koji su karakteristični za ovu nedelju itd. 

Osma nedelja trudnoće – koji su simptomi?

Osma nedelja trudnoće znači da ste zašli u drugi mesec. Ovo je nedelja u kojoj su hormoni najviše izraženi, pa se neretko dešava da trudnicama varira raspoloženje. U trenucima mogu osetiti nalet euforije, ali i osećaj anksioznosti i depresije. Takođe, s obzirom da je osma nedelja trudnoće sam početak drugog stanja, mučnina i povraćanje je nešto što često pogađa trudnice. Naročito se javljaju mučnine ujutru nakon buđenja. Ovaj, za mnoge trudnice iscrpljujući period, traje sve do zalaska u četvrti mesec. 

U osmoj nedelji trudnoće neretko se dešava da trudnice osećaju umor i iscrpljenost, pa im je potrebno više sna. To je sasvim normalna pojava, pa se preporučuje da u ovom periodu trudnice što više odmaraju.

Bolne i otečene grudi – učestala pojava u osmoj nedelji trudnoće

Skoro sve žene koje su u drugom stanju u drugom mesecu trudnoće osećaju da su im dojke otečene i bolne na dodir. Kako trudnoća odmiče tako grudi postaju sve teže i veće. Sve je to prirodna pojava s obzirom da se grudi spremaju za period dojenja nakon porođaja. 

Pregledi karakteristični za osmu nedelju trudnoće

S obzirom da je ovo još uvek sam početak trudnoće, plod je veličine zrna pasulja a buduće mame još uvek ne mogu da osete bebine pokrete. U osmoj nedelji trudnoće radi se i prvi prenatalni pregled koji podrazumeva merenje krvnog pritiska kao i visine i težine trudnice koja se upisuje u njen zdravstveni karton. 

Isto tako, od trudnice se traži da u ovom periodu drugog stanja odradi kompletne laboratorijske analize (krvna slika sa analizom hemoglobina i sedimentacijom). Takođe, sada je pravo vreme za analizu krvne grupe kako bi znale da li se radi o RH pozitivnoj ili negativnoj grupi. 

U osmoj nedelji trudnoće trudnice treba najviše da se čuvaju

Kada je sam početak trudnoće u pitanju, trudnice treba da budu obazrive i da se čuvaju od raznoraznih virusa i bakterija koji su nastanjeni u okruženju. Shodno tome, nikako se ne preporučuje da borave u zatvorenim prostorijama gde ima puno ljudi (naročito u zimskim mesecima kada su virusi najviše dominantni). 

Umerena fizička aktivnost se preporučuje!

Umereno vežbanje je itekako korisno u trudnoći, naročito kada prija ženama koje su ostale u drugom stanju. Ovde mislimo na vežbe slabijeg intenziteta koje mogu kasnije doprineti lakšem porođaju. Lagane šetnje na čistom vazduhu izuzetno su korisne kako za mamu tako i za bebu, trudnice se oslobađaju stresa i manje pate od osećaja anksioznosti

Savetujemo vas da u ovom periodu što više uživate, odmarate i radosno iščekujete dolazak novog člana. 


Srodni tekstovi:


Rešite se uspešno bora oko očiju zatezanjem kapaka

Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi za negu lica dostupni, u svom okruženju možemo videti žene ko...

Detaljnije

Kako praktično opremiti studentski stan?

Život mladih u Srbiji nije ni nalik životu mladih u drugim evropskim zemljama, pa i zemljama sveta. ...

Detaljnije

Na koji način se danas može rešiti problem erektilne disfunkcije kod muškaraca?

Definitivno jedan od učestalijih zdravstvenih problema sa kojima se određeni procenat muške p...

Detaljnije

Zubna protetika kao grana stomatologije u usponu

Usled nedostatka delova zuba i njegovog kruničnog dela, bezmetalne krunice za zube pronašle s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS