Šta sve možete da očekujete u osmoj nedelji trudnoće?Svaka trudnica nakon posete ginekologu koji im konstatuje drugo stanje već u toku prvog ultrazvuka sazna koje nedelje su ključne za praćenje trudnoće, kada se rade koji pregledi i testovi I sl. Ukoliko trudnicama praćenje trudnoće po nedeljama izgleda komplikovano, uvek imaju opciju da zapišu na papir kako im se ne bi desilo da zaborave i preskoče neki pregled.

U samom tekstu fokusiramo se na osmu nedelju trudnoće, govorimo o simptomima trudnoće koji su karakteristični za ovu nedelju itd. 

Osma nedelja trudnoće – koji su simptomi?

Osma nedelja trudnoće znači da ste zašli u drugi mesec. Ovo je nedelja u kojoj su hormoni najviše izraženi, pa se neretko dešava da trudnicama varira raspoloženje. U trenucima mogu osetiti nalet euforije, ali i osećaj anksioznosti i depresije. Takođe, s obzirom da je osma nedelja trudnoće sam početak drugog stanja, mučnina i povraćanje je nešto što često pogađa trudnice. Naročito se javljaju mučnine ujutru nakon buđenja. Ovaj, za mnoge trudnice iscrpljujući period, traje sve do zalaska u četvrti mesec. 

U osmoj nedelji trudnoće neretko se dešava da trudnice osećaju umor i iscrpljenost, pa im je potrebno više sna. To je sasvim normalna pojava, pa se preporučuje da u ovom periodu trudnice što više odmaraju.

Bolne i otečene grudi – učestala pojava u osmoj nedelji trudnoće

Skoro sve žene koje su u drugom stanju u drugom mesecu trudnoće osećaju da su im dojke otečene i bolne na dodir. Kako trudnoća odmiče tako grudi postaju sve teže i veće. Sve je to prirodna pojava s obzirom da se grudi spremaju za period dojenja nakon porođaja. 

Pregledi karakteristični za osmu nedelju trudnoće

S obzirom da je ovo još uvek sam početak trudnoće, plod je veličine zrna pasulja a buduće mame još uvek ne mogu da osete bebine pokrete. U osmoj nedelji trudnoće radi se i prvi prenatalni pregled koji podrazumeva merenje krvnog pritiska kao i visine i težine trudnice koja se upisuje u njen zdravstveni karton. 

Isto tako, od trudnice se traži da u ovom periodu drugog stanja odradi kompletne laboratorijske analize (krvna slika sa analizom hemoglobina i sedimentacijom). Takođe, sada je pravo vreme za analizu krvne grupe kako bi znale da li se radi o RH pozitivnoj ili negativnoj grupi. 

U osmoj nedelji trudnoće trudnice treba najviše da se čuvaju

Kada je sam početak trudnoće u pitanju, trudnice treba da budu obazrive i da se čuvaju od raznoraznih virusa i bakterija koji su nastanjeni u okruženju. Shodno tome, nikako se ne preporučuje da borave u zatvorenim prostorijama gde ima puno ljudi (naročito u zimskim mesecima kada su virusi najviše dominantni). 

Umerena fizička aktivnost se preporučuje!

Umereno vežbanje je itekako korisno u trudnoći, naročito kada prija ženama koje su ostale u drugom stanju. Ovde mislimo na vežbe slabijeg intenziteta koje mogu kasnije doprineti lakšem porođaju. Lagane šetnje na čistom vazduhu izuzetno su korisne kako za mamu tako i za bebu, trudnice se oslobađaju stresa i manje pate od osećaja anksioznosti

Savetujemo vas da u ovom periodu što više uživate, odmarate i radosno iščekujete dolazak novog člana. 


Srodni tekstovi:


Koje poslove banka online obavlja?

Bankarsko poslovanje putem interneta je usluga koju nude sve banke i služi za brže, lakše i e...

Detaljnije

Odabir biljaka u dečijim sobama za bolji san

Uređenje dečijih soba za najmlađe članove porodice, uvek predstavlja imperativ u odnosu na druge pro...

Detaljnije

Kako odabrati najbolje kosačice za travnjak?

Dolazak proleća donosi i brigu o okućnici, pa ne čudi što se u to vreme mnogi odlučuju ne sam...

Detaljnije

Dnevna soba po svim standardima

Soba u kojoj se najviše vremena provodi, tj. deo enterijera u kojem se na kraju svakog dana o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS