Šta treba da znate prilikom ugradnje xenon sijalica u vaš automobil?


Tehnologija Tehnologija

Xenon sijalice

Izvori osvetljenja za automobile i motorna vozila uopšte su više brojni, postoje halogena svetla, LED osvetljenje i xenon sijalice. Svi među njima imaju svoje prednosti zbog kojih se vlasnici motornih vozila odlučuju da nastave da ih koriste, kao već fabrički ugrađen izvor, ili da ih iz određenih razloga zamene nekim drugim izvorom osvetljenja. Najvažnije u celom tom procesu jeste posedovati kvalitetno i ispravno osvetljenje, jer upravo ono u ogromnoj meri garantuje sigurnu i vožnju bez ikakvih problema.

Međutim, iz brojnih razloga, sve veći broj vlasnika automobila se odlučuje da kao izvor osvetljenja postavi xenon sijalice. Naravno, one se kod brojnih modela vozila nalaze kao fabričko osvetljenje, ali se na isti taj način nalaze i neki drugi izvori. Zbog toga, kada se dogodi da imate halogena ili Led svetla kao fabrička, a želite da posedujete xenon sijalice, bitno je da znate određene stvari pre njihove ugradnje, jer vam upravo to može pomoći da se odlučite za određenu vrstu ksenon sijalica ili za to da li ćete ih ugraditi uopšte.

Zakon o xenon sijalicama

Pre same ugradnja, od velikog je značaja da budete upućeni u zakon o xenon svetlima. Ukoliko dođe do određenih propusta i nepažnje, u velikoj ste mogućnosti da nećete moći da registrujete svoj automobil, jer neće proći tehnički pregled. Kada su xenon sijalice fabrički postavljene, onda problem ne postoji. Ali, ako su naknadno ugrađene, onda može da dođe do problema koji se tretira kao ugradnja koja nije dozvoljena, odnosno, ugradnja koja se posmatra kao nedozvoljena prepravka automobila. Zato je najvažnije da prilikom ugradnje, pre procesa rada, saznate da li je kod vašeg automobila ugradnja xenon sijalica moguća ili ne, kako se ne bi dogodilo da ne možete dalje da registrujete svoje vozilo. Pored samog zakona bitno je i da se odlučite za pravu vrstu xenon sijalica.

Vrste xenon sijalica

Postoji nekoliko vrsta ksenon sijalica, među kojima su najtraženije ksenon sijalice h7, ksenon sijalice h4 i svakako, xenon sijalice d1s. Razlike među njima nisu ogromne, kao ni među drugim xenon sijalicama, ali one postoje. Ksenon sijalice h7 i ksenon sijalice h4 se u najvećoj meri koriste kod automobila gde ovaj izvor svetlosti nije fabrički postavljen, već je naknadno ugrađen. Mogu se postavljati samostalno, kao duga i kratka svetla, a česta je njihova kombinacija sa drugim crstama xenon svetala, gde se jedna vrsta koristi kao dugo, a druga kao kratko svetlo. Kada su u pitanju xenon sijalice d1s, one se najviše koriste kod novijih modela automobila. Njih karakteriše dug vek trajanja, malo zagrevanje, kao i odlične performanse u različitim uslovima vožnje, zbog čega su upravo xenon sijalice d1s sve popularnije.

Iako su osmišljene i ugrađene u automobile srednje i visoke klase početkom 90ih godina kako bi im pružile premium, luksuzan izgled, ubrzo se uvidelo da to nije najveća prednost ksenon sijalica. Njihova efikasnost, visoka funkcionalnost, dug vek trajanja, učinile su da za kratko vreme postanu popularne i da skoro svi žele da ih ugrade u svoje automobile, što je ubrzo počelo i da se dešava. A onda su i sami automobili dobili fabrički ovaj izvor osvetljenja koji je danas već i standard.


Srodni tekstovi:


Koje su prednosti kupovine kuće u odnosu na stan

 Kada je u pitanju kupovina nekretnine, jedna od glavnih dilema kupaca je da li da se odluče za...

Detaljnije

Koliko je važno stvaranje dobrih navika u ishrani dece?

Uvođenje prvih čvrstih obroka je pravo vreme kada dete treba da počne da uči dobre navike u ishrani ...

Detaljnije

Rešite se uspešno bora oko očiju zatezanjem kapaka

Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi za negu lica dostupni, u svom okruženju možemo videti žene ko...

Detaljnije

Kako popraviti držanje tela i rešiti dislokaciju vratnih pršljenova – nameštanje atlasa za vraćanje bistrine

Da li ste ikada čuli za pršljen koji se zove Atlas? Osim što podržava lobanju, omoguća...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS