Vrste cirkulara za obradu drveta


Posao Posao

Stolarske radionice, hobisti, osobe koje pripremaju drvo za ogrev, ne mogu da zamisle svoj radni dan bez upotrebe cirkulara za drvo. On predstavlja osnovni alat u brojnim procesima i mnogim fazama obrade drveta, bez obzira na to za šta se sam materijal dalje koristi i šta se s njim radi. 

Postoji nekoliko različitih vrsta prilagođenih određenim vrstama posla. Da bi se posao uradio kvalitetno potrebno je izabrati najpre adekvatan cirkular za drvo, a pored toga, njime upravljati pravilno i prema svim uputstvima. Na taj način ćete zaštiti sebe od svih mogućih povreda, kao i sam alat, jer pravilna upotreba čini da alat bude dugovečan i da vam dugo služi u toku rada.

Ručni cirkular ili kružna testera

Nekada ćete čuti da se kaže ručni cirkular za drvo, a nekada kružna testera. U oba slučaja označava jedan te isti alat. Kao što mu ime ukazuje, radi se o ručnom alatu bez postolja, koji se koristi u toku obrade materijala kao što su iverica, šperploča, drvenih greda, različitih drvenih podnih obloga. Ručni cirkular se može koristiti i za sečenje, obradu, druge vrste materijala, ali je to na njima jasno i naznačeno, da li su predviđeni i za koje materijale pored drveta. Veoma je koristan alat, posebno u manjim stolarskim radionicama, a pored toga je pogodan za rad, jer se ne radi o velikom i teškom ručnom, električnom alatu.

Stoni ili stacionarni cirkulari za drvo

Kada se pomene cirkular za drvo prva asocijacija i jesu stoni cirkulari koji se najčešće viđaju, posebno u sezoni pripreme drveta za ogrev. Međutim, pored ove široke primene, mnogo važnija je njegova primena u svrhe obrade drveta i rezanja drvene građe. Uz sve ovo, budući da se radi o mašini jako velike snage, ukoliko je to naznačeno deklaracijom stoni cirkular za drvo može poslužiti i za rezanje metala i aluminijuma.

Dok se ručni cirkular koristi često i u radionicama hobista, nekim kućnim uslovima, stoni cirkular za drvo je islljučivo za profesionalnu upotrebu. Njime upravljaju obučeni majstori sa iskustvom, uz sve mere zaštite i sigurnog korišćenja, kako ne bi došlo do bilo kakvih nezgoda u toku rada.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira cirkulara?

Kako se radi o jednom od osnovnih alata radionica, veoma je bitno da se prilikom izbora i kupovine uzme onaj koji će odgovarati izvođenju potrebnih radova. To se najpre odnosi na biranje vrste, ali je pored toga bitno odabrati alat odgovarajuće snage i brzine, jer se na osnovu toga vrši osnovno razlikovanje za obavljanje određenih poslova. Primarni posao cirkulara za drvo jeste sečenje najpre drveta, ali to mogu biti i aluminijum ili metal. Uz određene modele se mogu dobiti i brojni dodaci, kao što je usisivač za prašinu, pa će se tako sav nered koji bi nastao prilikom obrade zaobići i uštedeti dosta vremena. 

Određeni dodaci koji se mogu dobiti obezbeđuju još sečenje pod uglovima, sasvim precizno sečenje, rađenje duboreza, a cirkular može čak funkcionisati i kao alatka za spajanje delova materijala. Uz svaku kupovinu uvek posebnu pažnju obratite i na dodatke koji se tiču bezbednosti i kupovinu zaštitne opreme koja će vam obezbediti siguran rad u svakom trenutku.


Srodni tekstovi:


Za početnike u gajenju cveća

Gajenje cveća za mnoge je samo hobi, medjutim, ukoliko se malo posvetite ovome, od hobija lako može ...

Detaljnije

Iskoristite produženi vikend i upoznajte se sa Cirihom

Novogodišnji i božićni praznici mogu biti odlična prilika da organizujete mini putovanje i up...

Detaljnije

Dekorativne vrednosti uređenog enterijera

Nakon svih grubih radova kojima se postiže efekat uređenja, sledi dekoracija stana koja za mnoge pre...

Detaljnije

Poklonička promo tura kroz projekat - Čudni su putevi vere od Lima do Zete

Od utorka, 20.06.2023.do četvrtka 22.06.2023.godine u organizaciji Turističke organizacije Priboj i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS