Topla preporuka fizijatra svim roditeljima-bez opterećenja dečije kičme suviše teškim školskim rančevima


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

torbe za školu

Naročita pažnja kod dece uzrasta od sedam do deset godina poklanja se pravilnom razvoju kičme, stoga se svakom roditelju po savetu fizijatra daje topla preporuka u odabiru težine školskih rančeva. Kako u potpunosti znati koja je adekvatna đačka torba za prvaka zavisi od uzrasta i težine deteta. Ukupna težina knjiga sa pratećim školskim priborom ne bi trebala da premaši ukupnu telesnu masu deteta. Kod svakog ranca, zbog dugotrajne nosivosti i težine knjiga, savetuje se kupovina dodatno prošivenih i ojačanih rančeva naročito zadnje strane. 


Adekvatni oblici torbe za školu koji daju potporu dečijim leđima


Kod odabira rančeva veoma je bitna potpora na dečija leđa, pri čemu se olakšava sama nosivost knjiga. Postoji srazmeran odnos gornjeg i donjeg dela torbe za školu koji po uzrastu deteta mora biti ispoštovan. Ne savetuje se kupovina onih torbi koje nakon nošenja prelaze visinu dečijih ramena kao i onih čija veličina seže ispod kukova. 

Dobra nosivost rančeva određena je širinom naramenica koje pre svega moraju biti dodatno ojačane mekšim materijalom koji ne izaziva žuljanje već osećaj udobnosti. Navedenim se postiže držanje ramena i leđa uspravnim uz odgovarajuću potporu rančeva. Za decu sa izraženim uskim ramenima i nižim rastom u odnosu na ostatak generacije, udobnost naramenica je izuzetno važna. 

U većim Evropskim zemljama tokom izrade torbe za školu, postoje određeni standardi za garantovanje dečije sigurnosti. Sigurnost je ostvarena preko dizajna rančeva, na čijim rubovima obično postoje vidljive fluorescentne trake, vidljive za vreme nepovoljnih meteoroloških uslova. 


Najjednostavniji način prilagodljivosti školskih rančeva


Tokom kupovine i odabira školskih torbi, pažnju treba pokloniti uživanju, naročito prilikom prve kupovine gde je potrebno uključiti i decu. Ranac mora biti kvalitetan, dobro prošiven tako da garantuje dužu nosivost teških knjiga. Dete će tokom kupovine moći da razgleda i po sopstvenom ukusu odabere dezen, pri čemu postoje odabrane kolekcije za dečake i devojčice. Devojčice često biraju roze dezene dok je plava pa čak i crvena boja rezervisana za dečake. 

Pre prvog dana škole, obično se naručuju knjige odabranog izdavača pri čemu adekvatan odabir torbi spada u prvu kupovinu. Ne treba trošiti suviše novca na pojedine odabrane marke torbi, jer sama cena često ne znači kvalitet. Unutrašnjost torbe treba biti komforna i takođe dodatno zaštićena sa pregradama za pernice i dodatni školski pribor. Spoljašna pregrada za flašice sa vodom je takođe podjednako važna kao i svaki drugi detalj. 


Posledice koje proizilaze usled nošenja neadekvatnih školskih rančeva


Osnovna posledica koja proizilazi iz nošenja neadekvatnih rančeva, vezana je za nastanak deformiteta na kičmi i opterećenja iste. Oštećenje kičme se preslikava i jasno je vidljiva na deformitetu dečijih stopala, pri čemu neravnomerna težina otežava hod. Dugotrajnim izlaganjem i zanemarivanjem problema, postepeno se javljaju bolovi u ramenima, vratnim pršljenovima i na kraju glavobolje. 

Roditeljima se savetuje da i nakon nošenja kvalitetnih rančeva ali podjednako teških, sa decom nakon boravka u školi odrade vežbe za opuštanje regije leđa. Time će se poboljšati sve kognitivne sposobnosti, razviti lakoća pokreta i poboljšati vitalnost mišića. Navedeno će svakako doprineti boljoj koncentraciji i uspešnijem usvajanju nastavnog gradiva. Srodni tekstovi:


Šta sve treba da znate o putovanju avionom?

Ako prvi put planirate da putujete avionom sigurno se suočavate sa mnogim dilemama i pitanjima, te p...

Detaljnije

Izaberite savršena sobna vrata za svoj dom

Kada govorimo o renoviranju stana ili kuće, pored nezaobilazne stolarije, posebnu pažnju treba posve...

Detaljnije

4 vrste slavina za sudoperu

Slavine za sudoperu su nekako čudne, pretpostavićemo da smo svi upućeni u to kako toalet radi, povuč...

Detaljnije

Najbolje destinacije za individualna putovanja

Solo putovanja postaju sve popularnija opcija među putnicima svih generacija. I dok je ideja da istr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS