Za početnike u gajenju cveća


Kultura/zabava Uređenje doma Uređenje doma

Gajenje cveća za mnoge je samo hobi, medjutim, ukoliko se malo posvetite ovome, od hobija lako može postati vrlo unosan posao. Velika ljubav prema cveću je zajednička i za one koji se gajenjem cveća bave iz hobija, ali i one koji u ovome vide mogućnost za razvijanje biznisa. 

Ukoliko se ljubitelj cveća, to je već prvi korak, dovoljno veliki da razmišljate da se ozbiljno bavite time i ne treba da se plašite početničkih koraka, oni su mnogo lakši ukoliko uz dovoljno ljubavi ima i ko da Vas savetuje kako da se bavite gajenjem cveća. Za svakoga ko je rešen da uloži veću sumu novca u proizvodnju, važno je vreme u kome se očekuje prva zarada od investiranja, po tom kriterijumu cveće je najpoželjnija biljna kultura za početnike. Neke svetne vrste, poput kala, već u prvoj godini vrate uloženi novac. Za cvetni zasad od jednog ara potrebno je od 3000 do 4000 eura, kojima se obezbedjuje oprema za plastenike, za navodnjavanje i grejanje, ali i supstrat za cveće, djubrivo, saksije i sadni materijal. Pored finansijskog ulaganja, morate da ukalkulišete i pažnju, rad i negu koja je potrebna da se investicija isplati.

Supstrat za cveće – prvi korak u gajenju

Sve ste dobro isplanirali, imate površinu na kojoj ćete postaviti plastenik, dovoljno vremena da se posvetite gajenju cveća, pa možete da zakoračite u ovu avanturu. Prvi korak je da obezbedite zemlju za saksije, verovatno Vam vrlo primamljivo deluje da je, jednostavno, iskopate u bašti i napunite saksije. Na ovaj način proći ćete bez većih troškova, medjutim, ovom iskušenju morate odoleti, zato što zemlja iz dvorišta nije dovoljno rastresita da propušta vodu kroz sebe i istovremeno zadržava dovoljno vlage potrebne za biljku. Zemlja iz bašte ili dvorišta nema odgovarajuće vazdušne karakteristike i dovoljno kiseonika koji je neophodan korenu biljke. Iz ovih razloga je supstrat za cveće nezamenljiv, oni sadrži i neophodne hranljive mikroelemente poput azota, fosfora i kalijuma koji su neophodni za nesmetani razvoj cveća. Zemlja iz bašte je mnogo gušća i zbijenija nego što je to supstrat za cveće, u sebi sadrži i semenje mnogih korova, koji samo mogu da naštete razvoju cveća. Najbolji izbor je gotov supstrat za cveće, po mogućstvu organiski. Godine iskustva dovešće do toga da kasnije sami sastavljate mešavinu, birajući sastojke po svom iskustvu.

Želje su jedno, a mogućnosti drugo

Različiti smo po prirodi, pa svako ima drugačije želje što se svega tiče, pa i ovog posla, iz tih se želja, onda, radjaju ciljevi, interesovanja, pa i poslovni planovi. Medjutim, želje su jedno, a mogućnosti su drugo. Mnogi verovatno žele plastenike u kojima buja cveće, ali su realne prilike takve da nemaju dovoljno vremena da se tome ozbiljno posvete. Gajenje cveća traži dovoljno vremena, pa ako Vam vreme nedostaje, ozbiljno razmislite o tome, posebno u mesecima kada je potreban celodnevni rad u bašti ili plasteniku, u toku jeseni bar jednom dnevno treba da udjete u plastenik, a zimi i češće. Ukoliko ste, ipak, rešeni, onda izbegavajte cveće koje je osetljivo i traži više nege, i specifične vremenske uslove. Što je vrsta osetljivija, više joj se treba posvetiti, ne samo vremenski, nego i stručno, a to onda podrazumeva da se dobro informišete o tome koji je supstrat za cveće odgovarajući, kako da cveće prehranjujete mineralnim djubrivima, pa i to kako da koristite perlit kako bi zemlja bila uvek dovoljno vlažna.

Najbolje cvetno seme za početnike

Za koju god vrstu cveća da se odlučite, ipak, u početku birajte vrste koje se proizvode iz semena, a njega, za ovu namenu, ne kupujte u poljoprivrednoj apoteci, zato što je ono lošijeg kvaliteta, a dosta je skuplje. Na našem tržištu ne postoji domaće kvalitetno seme, ono se uvozi iz inostranstva, to je tzv. F1 seme ili napredni normalni hibridi. Postoje mnogi distributeri semena iz inostranstva, raspitajte se kod proizvodjača sa iskustvom, oni će sigurno svoje iskustvo podeliti sa Vama i pomoći Vam u početničkim koracima.


Srodni tekstovi:


Vrste monitora koje možete odabrati za svoj računar

Ukoliko vam je potreban nov monitor za vaš računar ili kupujete desktop računar, pa ne znate kakav i...

Detaljnije

Vodič za letovanje na Rodosu 2022. godine

Svi smo se jako uželeli mora. Poslednje dva godine su bile baš neizvesne i stresne u tom pogl...

Detaljnije

Kako opremiti svoj event centar?

U cilju vam je da, prilikom obeležavanja bilo kog događaja, vaši gosti ostanu što duže...

Detaljnije

Tri vrste nosača za bicikle za auto za putovanje – pogledajte koji su najbolji izbor za Vas

Brojni su benefiti vožnje bicikle, rekreacija, kardio vežba, bicikle su izuzetno praktično prevozno ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS