4 vrste slavina za sudoperu


Uređenje doma

Slavine za sudoperu su nekako čudne, pretpostavićemo da smo svi upućeni u to kako toalet radi, povuče se ručica i toalet se isprazni, zar ne? Međutim, slučaj sa slavinama nije baš tako jednostavan. Naime, svaka slavina radi na nešto drugačiji način. 


Postoji velika šansa da slavine u vašem domu ne funkcionišu sve po istom principu. Obično ovo ne predstavlja problem dokle god znate da ih koristite nije važno da znate kako one funkcionišu. Međutim, kada se javi problem neobičnost slavine u vašem domu može početi da zabrinjava. 

Postoje četiri glavna tipa slavina za sudoperu i sve one rade i kvare se na različit način. Pre nego što uopšte počnete da razmišljate o tome kako da popravite slavinu morate da znate koji je tip slavine tačno ispred vas. Zato ostanite sa nama jer ćemo vam predstaviti četiri vrsta slavina za sudoperu i objasnićemo kako one rade. 

Kompresijske slavine

Kompresijske slavine predstavljaju najstariji izum u odnosu na ostale tipove koje ćemo vam spomenuti u nastavku. Zapazićete ih u starijim kućama ili školskim salama i bazenima koji nisu renovirani duže vreme. Kompresijske slavine za sudoperu su takođe i najjeftinija opcija. Poznate su po odvojenim ručicama koje se okreću za toplu i hladnu vodu. Otpuštanjem ručica pokreće se voda, a zatezanjem ručica zaustavlja se voda. Celokupni proces podseća na zatezanje odnosno odvrtanje šrafa, jer bukvalno to i radite.  

Kuglasta slavine

Za razliku od kompresijskih slavina kuglasta slavina ima samo jednu ručicu i za vruću i za hladnu vodu. Najčešće ih možemo videti u sudoperama. Ako možete slobodno rotirati ručicu na sve strane onda je to verovatno kuglasta slavina. Temperataura, pritisak i protok vode zavisi od toga kako podesite položaj ručice. Kuglaste slavine za sudoperu su posebne po tome što imaju kuglični aparat u sebi. Potpora za kuglični aparat su federi koji propuštaju vodu kada pomerite ručicu. Takođe omogućavaju kontrolu protoka tople i hladne i vode u zavisnosti kako podesite slavinu.

Disk slavine

Disk slavina je znatno noviji dizajn u odnosu na kompresijske i kuglaste slavine. Disk slavina za sudoperu je dosta šira i izdržljivija od ostalih tipova slavina i uglavnom su cilindričnog oblika. Ručica disk slavine pomera se slično kao kuglasta slavina, ali uglavnom nema toliko slobodnog hoda. U velikoj cilindričnoj slavini nalaze se dva keramička diska: gornji i donji disk. Gornji disk se okreće zajedno sa ručicom dok se donji disk ne pomera. Ovo omogućava da voda prolazi između ta dva diska dok ne spustite ručicu.

Ketridž slavine

U odnosu na ostale vrste slavina sa liste, ketridž slavine mogu imati jednu ili dve ručice. Međutim, to ne znači da morate da odvrćete i zavrćete ručice slavine kako biste kontrolisali protok vode kao što je slučaj sa kompresijskim slavinama. Umesto toga, možete jednostavno okrenuti ručicu slavine da biste pokrenuli protok vode. Ručka bi trebalo da se okreće od „isključeno“ do „uključeno“ jednim laganim pokretom. Slavine sa jednom ručicom se pomeraju gore-dole za kontrolu protoka vode i bočno u stranu za kontrolu temperature, poput disk slavina.


Srodni tekstovi:


Kako izabrati pravi automobil za venčanje?

Prevoz na dan venčanja jedna je od onih stvari koje možda nisu toliko na dnevnom redu prilikom plani...

Detaljnije

Zebra zavese za kuhinju i dnevnu sobu

U poslednje vreme se prilikom planiranja stambenog prostora posebno vodi računa o otvorenosti zajedn...

Detaljnije

Rusija kao broj 1 u svetu Srpske migracije - život i rad u inostranstvu

Čest je slučaj da mladi ljudi odlaze u inostranstvo zbog preseljenja i rada u značajnim firmama. Do ...

Detaljnije

Cilindri za vrata – idealan način zaštite svakog doma

Ukoliko smatrate da još uvek ne posedujete dovoljno efikasan sistem zaštite vaš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS