Jelovnik deteta u drugoj godini života - kako hraniti mališane?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Vaša beba raste i sada je to već živahan mališan koji brblja, komunicira, pravi prve korake ili pokušava da ih izvede. Glavni period uvođenja namernica je prošao, dosta zubića je niklo i sada se nastavlja sa daljim razvojem i učenjem pravila ponašanja.Dohrana za bebe je i dalje važan deo ishrane, sada su to hranljive adaptirane formule koje se daju deci starijoj od godinu dana. Jedna od onih koje roditelji često biraju je i Aptamil 3 koji se daje tokom 2.godine i onda se prelazi na Aptamil 4 kao poslednja karika dohrane za decu i sistem obezbeđenja dovoljno nutrijenata.


Šta sadrži jelovnik deteta nakon prvog rođendana?

Mališan u ovom periodu ima od 3 do 4 obroka i do 2 užine. Jedna od njih je i dohrana za bebe nakon prvog rođendana kao važan deo ishrane i pravilnog razvoja svakog mališana.

Veliku promenu u jelovniku čini uvođenje kravljeg mleka i njegovih produkata. Pedijatri preporučuju da je deci bolje uvesti jogurt i sir nego čisto kravlje mleko. Naravno, uvek je bolje ako postoji mogućnost za nabavku domaćeg kravljeg mleka, ali su odlični i jogurt i nemasni sir.

Tokom sedmice treba kombinovati meso, jaja, ribu i svo povrće, a najviše tamno zeleno. Skuvano se ne ostavlja za sutradan, ali se neki obroci mogu zamrznuti ili namernice za njega pa da dete jede svake sedmice raznovrsno.

Žitarice su takođe tu kao osnov ishrane, a instant žitne kaše za decu stariju od godinu dana su odličan izbor za doručak povremeno, tokom sedmice.

Kada je u pitanju voće i ono treba da bude raznovrsno i bolje je kao sveže ili prethodno smrznuto nego kao unos kroz voćne sokove. To su poslastice za dete, ali zubići stradaju pa ne treba preterivati u količini.

Dohrana za bebe su prvi jutarnji i poslednji večernji obrok. Izuzetno je važno da prija i pomogne varenju pa su adaptirana mleka sa probioticima idealna na  12+meseci. Aptamil 3 Pronatura Advance ima patentiranu mešavinu probiotika, omega 3 masne kiseline, gvožđe, vitamini C i D. Kvalitetna dohrana za decu i bebe utiče na pravilan razvoj nervnog sistema, mozga, imunog sistema i još uvek je potrebna dečijem organizmu.


Nastavlja se učenje dobrih navika vezanih za ishranu

Deci se ne sviđa ukus jogurta, ne vole zeleno, ne žele kiselo, ali mnoge namernice treba da jedu pa je upoznavanje sa ukusima i ubeđivanje i dalje prisutno. Raznovrsna ishrana će ostaviti naviku da se i kasnije jede sve što deca u glavnom ne rade.

Odavno je trebalo dete hraniti za stolom, čak je moguće i da se dohrana za bebe da kao obrok u flašici, ali za stolom baš poput jedenja iz tanjira.

U ovom periodu je jako važno da se zubići peru temeljno, četkicom i odgovarajućom pastom koja će prijati. Dopustite detetu da ih pere i samo, a vi na kraju završite proces.

U drugoj godini života nastavljate sa već dobro utvrđenom rutinom i uvodite nove namernice. Dohrana za bebe ostaje osnova ishrane, a čvrste namernice čine ostale obroke. Formula će biti prisutna i tokom treće godine života kada se sa Aptamil 3 prelazi na Aptamil 4 za decu preko 24 meseca.


Srodni tekstovi:


Primena drveta za izradu kliznih vrata

Primena prirodnih materijala za izradu stolarije znači sinergiju sa prirodnom sredinom i najbolji ef...

Detaljnije

Kako u Bugarsku u vreme pandemije?

Mnoge koji imaju bližu ili dalju rodbinu u nekom gradu Bugarske, interesuje upravo kakva je procedur...

Detaljnije

Telehenderi – investicija koja se u građevinskim poslovima itekako isplati!

Ako planirate da osnujete firmu koja će se baviti nekom vrstom građevinskih radova, koji između osta...

Detaljnije

Rešite se uspešno bora oko očiju zatezanjem kapaka

Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi za negu lica dostupni, u svom okruženju možemo videti žene ko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS