Najčešći kvarovi zuba kod dece


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

deciji stomatolog


Klicima se mogu kvariti zubi jednako kao i odraslim osobama. Ne bira zub koga će da zaboli. A znamo koliko je neprijatno kada se to desi. Kada nas zaboli zub mi jednostavno uzmemo neki jači lek i popijemo dok se ne odlučimo da odemo kod zubara. To nije slučaj sa našim mališanima, njima ne bi trebalo da dajemo jake lekove i trebalo bi redovno da ih vodimo kod zubara. Očigledno je da neke stvari ne možemo da preventiramo i zato vas sada upoznajemo sa kojim kvarovima zuba mogu da se susretnu vaša deca.


Karijes na mlečnim zubima


Roditelji obično misle da deca ne treba toliko da se bave zubima jer će im se uskoro zameniti. Dakle, mlečni zubi ispadaju i onda će se lečiti novi zubi, kada za to dođe vreme. Takođe, mnogi smatraju da se popravkom mlečnih zuba mogu ugroziti stalni zubi, međutim, to je samo jedna u nizu zabluda i apsolutnih neistina. No, vratimo se mi na temu. Dakle, jedan od kvarova i problema koji se može javiti kod mlađe dece jeste i karijes na mlečnim zubima. Prva poseta dečijem stomatologu bi trebalo da bude do treće godine. Dečiji stomatolog proverava u kakvom su stanju zubi i šta bi tu moglo da se uradi. Karijes bi trebalo da se skida ukoliko postoji, kako ne bi došlo do nekih infekcija. Lakše je sprečiti nego lečiti, a sami znate da se infekcije mnogo teže leče. 


Bakterijski plak


Deca vrlo često ne primećuju i ne znaju da im hrana ostaje među zubima. Stariji mogu da im pomognu, da ih navode na to da stalno peru zube, ali jednostavno neće sve primetiti. Bakterijski plak se stvara u fisurama, to je udubljenje na zubu. Takođe, hrana može ostati i između zuba i izazvati taj bakterijski plan. Ono što u ovom slučaju dečiji stomatolog radi jeste da ispira te fisure. On ih ispira kako ne bi došlo do bakterijskog plaka. Na ovaj način ne samo da se radi prevencija nego se i sprečava stvaranje novog bakterijskog plaka. 


Bakterije mogu preći i na novi stalin zub


Vrlo je važno da decu vodite kod dečijeg stomatologa zato što bakterije nastale pod uticajem karijesa mogu da pređu i na zdrave stalne zube, koji rastu nakon što mlečni ispadnu. Zato je jako važno da deci objasnite koliko je oralna higijena veoma bitna, ali i generalno da im usadite dobre navike. Kada naviknu da kao mali posećuju dečijeg stomatologa, imaće tu naviku i kada porastu, a samim tim to znači da će imati uvek zdrave zube i lep osmeh. To je ono što svi želimo. 


Savet Plus- Evo zašto dobro otiči kod dečijeg stomatologa


Odlazak kod dečijeg stomatologa je vrlo važan. Međutim, ne treba da dete tamo provede celo detinjstvo. Treba da radite na prevenciji bilo kakvog karijesa i infekcija. Naučite dete da pere zube od najranije dobi, najbolje bi bilo čak i kada mu se jave prvi zubići. Obavezno mu perite kako jezik, tako i desni. Ono što svi znamo, ali se retko kada toga pridržavamo jeste da se potpuno smanji, eliminiše ili ograniči unos šećera, a kod dece to znači svih onih slatkiša. 

Srodni tekstovi:


Potrebna su vam nova sobna vrata – kakva odabrati

Ukoliko ste razmišljali o tome da kupite nova sobna vrata, izaberite ona koja ostavljaju jak ...

Detaljnije

Da li žene danas aktivno prate sportske vesti?

Sve teme, pitanja, igre i uspesi u sportu često se vezuju za muškarce, posebno kada se radi o...

Detaljnije

Svi benefiti koje daju studije medicine u inostranstvu u modernom vremenu

Inostranstvo kao pojam zvuči vrlo privlačno, izazovno i maštovito, posebno ukoliko se razmatr...

Detaljnije

Kakon da odaberete prave rolo zavese za vašu kancelariju?

Kada je u pitanju dekoracija enterijera poslovnih prostorija neke kompanija, mnogi dizajneri su shva...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS