Kako do posla ukoliko ne posedujete radno iskustvo


Posao

Formalno obrazovanje je završeno i očekuje vas uplovljavanje u svet odraslih i pronalazak idealne poslovne prilike. Razvijanje karijere je nešto čemu kao pojedinci težimo, a period nakon završenog fakulteta ume da bude prilično stresan i neizvestan. Želite da ispunite sopstvena očekivanja, kao i ona koja vaša porodica ima, i neminovno osetite određeni pritisak zbog svega što vas očekuje. Svesni ste činjenice da nemate radnog iskustva iza sebe, što vas automatski stavlja u drugačiju poziciju i donekle vam otežava proces pronalaska prvog zaposlenja.

Međutim, nije sve tako crno i ne treba da se obeshrabrite u samom startu. Ipak, posedujete bogato obrazovanje i različite kvalitete kojima možete zainteresovati potencijalnog poslodavca i obezbediti sebi prvu šansu. Primenite neke od korisnih saveta i olakšajte sebi put do prvog radnog angažmana.

Posvetite pažnju radnoj biografiji

Budući da ne posedujete radno iskustvo koje biste u vašoj radnoj biografiji naveli, pobrinite se da detaljno opišete vaše kvalitet i veštine koje su odgovarajuće za traženu poziciju. Radna biografija je jedna od najvažnijih stavki kada je reč o pronalasku posla, a ukoliko je kvalitetno napisana, može vam obezbediti ulaznicu za intervju i približiti vas željenom cilju. Posredstvom CV-ja ostvarujete prvi kontakt sa potencijalnim poslodovcem i neophodno je ostaviti dobar utisak. Istaknite sve dodatne kurseve koje ste pohađali, kao i prakse tokom školovanja. Ukoliko ste imali priliku da volontirate, obavezno navedite i tu vrstu iskustva, jer ono svakako predstavlja vrstu angažmana i dodatan plus u procesu selekcije kandidata. Preporuka je da uz radnu biografiju uvek priložite i motivaciono pismo, pogotovo kada aplicirate bez pređašnjeg radnog iskustva.

Ne zaboravite na umrežavanje

Proces pronalaska prvog zaposlenja podrazumeva maksimalnu posvećenost i možemo ga slobodno uporediti sa full-time poslom. U trenutku kada ste nezaposleni, vaša jedina preokupacija je traženje idealne prilike i morate iskoristiti sve raspoložive resurse koje imate. Podrazumeva se da ćete svakodnevno pratiti koji oglasi za posao su odgovarajući i pripadaju vašoj profesionalnoj sferi. Jedan od načina da povećate šansu za zaposlenjem jeste i pronalazak što više kontakata koji mogu biti ključni u tom procesu. Kreirajte profil na nekoj od popularnih poslovnih mreža i zapratite ljude koji se bave sličnim poslom i uspešni su vašem sektoru. Ne zaboravite da svim prijateljima i poznanicima razglasite da ste u potrazi sa poslom, jer nikada ne znate kada će neko od njih da vam ponudi angažman ili vas poveže sa nekim ko želi pojačanje u timu.

Značaj volontiranja

Ova vrsta aktivnosti izuzetno je popularna među studentima i mlađom populacijom, a predstavlja vrstu dobrovoljnog angažmana koji nije plaćen. Donosi mnogo benefita i itekako može da bude korisna u daljem profesionalnom razvoju i procesu potrage za poslom. Tokom volontiranja okruženi ste iskusnijim kolegama i na taj način koristite priliku da naučite nešto od njih, a istovremeno širite vašu bazu kontakata, koji vam kasnije u nekom trenutku mogu biti značajni. Takođe, veoma često se dešava da vam, ukoliko su zadovoljni vašim angažmanom, nakon završenog volontiranja ponude i prvi posao. Iskoristite sve prednosti ove popularne prakse, jer možda ćete baš tu upoznati vašeg potencijalnog poslodavca.

Zablistajte na razgovoru za posao

Veštine komuniciranja i ubedljivost su osobine koje su izuzetno važne u poslovnom svetu. Razgovor za posao je prilika da potencijalnom poslodavcu približite sve vaše kvalitete i ubedite ga zašto ste vi prava osoba za traženi posao. Pre samog odlaska na intervju, detaljno se informišite o kompaniji i njenoj delatnosti, poziciji za koju ste aplicirali i svim njenim karakteristikama. Pokažite entuzijazam, budite sigurni u sebe i u svoje kvalitete, a manjak radnog iskustva okrenite u svoju korist i istaknite da ste spremni na učenje i da ćete svojom posvećenošću ispuniti tražena očekivanja.

Razmislite o dodatnim kursevima

Iako iza sebe imate završen fakultet, poslovi koje današnja digitalna era diktira, mogu ponekada biti u raskoraku sa formalnim obrazovanjem. Kako biste bili u toku sa aktuelnostima koje se odvijaju u biznis svetu, možda bi trebalo da razmislite o dodatnom usavršavanju. Danas nam je dostupno mnoštvo različitih kurseva, a na vama je da odaberete onaj koji će vaše dosadašnje veštine nadograditi i proširiti. To će biti još jedan plus u vašoj radnoj biografiji, i na taj način ćete proširiti listu potencijalnih poslova.

Možda će vas situacija u kojoj se trenutno nalazite isprva obeshrabriti, međutim, svaki početak je težak i ispunjen dozom neizvesnosti i straha. Budite istrajni u vašim namerama, koristite sve kvalitete koje posedujete, i verujte u sebe. Uspeh i idealna prilika će doći. Srećno! 
Srodni tekstovi:


Zbog čega je lavabo sa ormarićem uvek dobar izbor za uređenje kupatila?

Kupatilski nameštaj je važan dodatak svakom kupatilu i ima kako dekorativnu, tako i upotrebnu...

Detaljnije

Odabir biljaka u dečijim sobama za bolji san

Uređenje dečijih soba za najmlađe članove porodice, uvek predstavlja imperativ u odnosu na druge pro...

Detaljnije

Najčešća neurološka oboljenja

O neurologiji najviše saznamo onda kada mi imamo problem ili kada neko naš bližnji ima...

Detaljnije

Vodič za kupovinu trake za trčanje?

Ako ste u potrazi za novom trakom za trčanje, došlo ste na pravo mesto! Napravili smo vodič z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS