Kako do posla ukoliko ne posedujete radno iskustvo


Posao

Formalno obrazovanje je završeno i očekuje vas uplovljavanje u svet odraslih i pronalazak idealne poslovne prilike. Razvijanje karijere je nešto čemu kao pojedinci težimo, a period nakon završenog fakulteta ume da bude prilično stresan i neizvestan. Želite da ispunite sopstvena očekivanja, kao i ona koja vaša porodica ima, i neminovno osetite određeni pritisak zbog svega što vas očekuje. Svesni ste činjenice da nemate radnog iskustva iza sebe, što vas automatski stavlja u drugačiju poziciju i donekle vam otežava proces pronalaska prvog zaposlenja.

Međutim, nije sve tako crno i ne treba da se obeshrabrite u samom startu. Ipak, posedujete bogato obrazovanje i različite kvalitete kojima možete zainteresovati potencijalnog poslodavca i obezbediti sebi prvu šansu. Primenite neke od korisnih saveta i olakšajte sebi put do prvog radnog angažmana.

Posvetite pažnju radnoj biografiji

Budući da ne posedujete radno iskustvo koje biste u vašoj radnoj biografiji naveli, pobrinite se da detaljno opišete vaše kvalitet i veštine koje su odgovarajuće za traženu poziciju. Radna biografija je jedna od najvažnijih stavki kada je reč o pronalasku posla, a ukoliko je kvalitetno napisana, može vam obezbediti ulaznicu za intervju i približiti vas željenom cilju. Posredstvom CV-ja ostvarujete prvi kontakt sa potencijalnim poslodovcem i neophodno je ostaviti dobar utisak. Istaknite sve dodatne kurseve koje ste pohađali, kao i prakse tokom školovanja. Ukoliko ste imali priliku da volontirate, obavezno navedite i tu vrstu iskustva, jer ono svakako predstavlja vrstu angažmana i dodatan plus u procesu selekcije kandidata. Preporuka je da uz radnu biografiju uvek priložite i motivaciono pismo, pogotovo kada aplicirate bez pređašnjeg radnog iskustva.

Ne zaboravite na umrežavanje

Proces pronalaska prvog zaposlenja podrazumeva maksimalnu posvećenost i možemo ga slobodno uporediti sa full-time poslom. U trenutku kada ste nezaposleni, vaša jedina preokupacija je traženje idealne prilike i morate iskoristiti sve raspoložive resurse koje imate. Podrazumeva se da ćete svakodnevno pratiti koji oglasi za posao su odgovarajući i pripadaju vašoj profesionalnoj sferi. Jedan od načina da povećate šansu za zaposlenjem jeste i pronalazak što više kontakata koji mogu biti ključni u tom procesu. Kreirajte profil na nekoj od popularnih poslovnih mreža i zapratite ljude koji se bave sličnim poslom i uspešni su vašem sektoru. Ne zaboravite da svim prijateljima i poznanicima razglasite da ste u potrazi sa poslom, jer nikada ne znate kada će neko od njih da vam ponudi angažman ili vas poveže sa nekim ko želi pojačanje u timu.

Značaj volontiranja

Ova vrsta aktivnosti izuzetno je popularna među studentima i mlađom populacijom, a predstavlja vrstu dobrovoljnog angažmana koji nije plaćen. Donosi mnogo benefita i itekako može da bude korisna u daljem profesionalnom razvoju i procesu potrage za poslom. Tokom volontiranja okruženi ste iskusnijim kolegama i na taj način koristite priliku da naučite nešto od njih, a istovremeno širite vašu bazu kontakata, koji vam kasnije u nekom trenutku mogu biti značajni. Takođe, veoma često se dešava da vam, ukoliko su zadovoljni vašim angažmanom, nakon završenog volontiranja ponude i prvi posao. Iskoristite sve prednosti ove popularne prakse, jer možda ćete baš tu upoznati vašeg potencijalnog poslodavca.

Zablistajte na razgovoru za posao

Veštine komuniciranja i ubedljivost su osobine koje su izuzetno važne u poslovnom svetu. Razgovor za posao je prilika da potencijalnom poslodavcu približite sve vaše kvalitete i ubedite ga zašto ste vi prava osoba za traženi posao. Pre samog odlaska na intervju, detaljno se informišite o kompaniji i njenoj delatnosti, poziciji za koju ste aplicirali i svim njenim karakteristikama. Pokažite entuzijazam, budite sigurni u sebe i u svoje kvalitete, a manjak radnog iskustva okrenite u svoju korist i istaknite da ste spremni na učenje i da ćete svojom posvećenošću ispuniti tražena očekivanja.

Razmislite o dodatnim kursevima

Iako iza sebe imate završen fakultet, poslovi koje današnja digitalna era diktira, mogu ponekada biti u raskoraku sa formalnim obrazovanjem. Kako biste bili u toku sa aktuelnostima koje se odvijaju u biznis svetu, možda bi trebalo da razmislite o dodatnom usavršavanju. Danas nam je dostupno mnoštvo različitih kurseva, a na vama je da odaberete onaj koji će vaše dosadašnje veštine nadograditi i proširiti. To će biti još jedan plus u vašoj radnoj biografiji, i na taj način ćete proširiti listu potencijalnih poslova.

Možda će vas situacija u kojoj se trenutno nalazite isprva obeshrabriti, međutim, svaki početak je težak i ispunjen dozom neizvesnosti i straha. Budite istrajni u vašim namerama, koristite sve kvalitete koje posedujete, i verujte u sebe. Uspeh i idealna prilika će doći. Srećno! 
Srodni tekstovi:


Telehenderi – investicija koja se u građevinskim poslovima itekako isplati!

Ako planirate da osnujete firmu koja će se baviti nekom vrstom građevinskih radova, koji između osta...

Detaljnije

Najbolji načini da kupite efikasna kolica za bebe

Želite da imate na jednom mestu kompletnu opremu za prevoz vaše bebe. Kupili ste kolica za be...

Detaljnije

Koliko je kolagen važan za ljudski organizam?

Kada se u razgovoru pomene kolagen u glavnom se misli na kreme i preparate koji služe za podmlađivan...

Detaljnije

Simbol narodnosti i državnosti koji se poštuje

U Republici Srbiji postoji nekoliko simboličnih vrednosti, koji se odnose na poštovanje tradi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS