Kalendar ovulacije - budite spremni da zatrudnite


Zdravlje i lepota

Kalendar ovulacije je dnevnik menstrualnog ciklusa koji služi za određivanje plodnih dana u mesecu. Obzirom da je menstrualni ciklus kod svake žene drugačiji, za vođenje kalendara potrebno je znati prosečnu dužina ciklusa koji uobičajeno iznosi 28 dana. Nekim ženama ciklus može trajati duže ili kraće a sve između 21 i 35 dana smatra se normalnom dužinom.  

Menstrualni ciklus obuhvata četiri faze i to su period krvarenja (menstruacija), folikularna faza, period ovulacije i lutealna faza. Ciklus započinje prvim danom kada je počelo krvarenje i završava se prvim danom sledeće menstruacije. Period krvarenja može trajati od 3 do 7 dana.   

Kada se period krvarenja završi nastupa folikularna faza menstrualnog ciklusa. U ovoj fazi jajna ćelija sazreva i priprema se za oplodnju. Kada jajna ćelija sazri oslobađa se iz jajnika i kreće putem jajovoda gde može biti oplođena ukoliko dođe do intimnih odnosa bez zaštite što predstavlja fazu ovulacije. 

Do oplodnje može doći i ukoliko je do intimnih odnosa došlo do par dana pre ovulacije jer spermatozoidi mogu preživeti u jajovodu do 5 dana. Međutim, treba imati u vidu da do oplodnje može doći samo u okviru 24 h od oslobađanja jajne ćelije iz jajnika.   

Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, sluzokoža materice se odbacuje što predstavlja lutealnu fazu i početak sledeće menstruacije.  Dakle, plodnim danim se smatra samo 5 dana u sredini menstrualnog ciklusa i to 4 dana pre ovulacije i sam dan ovulacije što je obično period oko 12 do 16 dana pre početka sledeće menstruacije.  

Kalendar ovulacije je precizan metod za određivanje plodnih dana za žene koje imaju redovne i uredne menstrualne cikluse u pogledu dužine trajanje. Međutim, žene kojima ciklus varira u pogledu dužine trajanja, odnosno nekad bude duži ili kraći, moraju obratiti pažnju i na druge znake ovulacije kako bi što preciznije odredile svoje plode dane.  

 

Simptomi ovulacije i kako ih pouzdano prepoznati? 


Simptomi ovulacije mogu biti različiti a najčešći su: 

  • promene cervikalne sluzi,  

  • osetljive grudi,  

  • tačkasto krvarenje,  

  • bolovi u stomaku,  

  • nadimanje,  

  • promene raspoloženja 

  • promene u bazalnoj temperaturi tela. 


U kalendar ovulacije ovi simptomi se mogu beležiti, kao i svi drugi podaci koji su od značaja a koji mogu biti od pomoći lekarima za dijagnostikovanje izvesnih poremećaja ukoliko žena ima problem sa začećem.  

Simptomi ovulacije mogu se prepoznati i po promenama u cervikalnoj sluzi koja je u periodu ovulacije klizava i rastegljiva jer ima ulogu da pomogne spermatozoidima da lakše plivaju kroz jajovod do jajne ćelije.  

Takođe, par dana pre same ovulacije ženske grudi mogu postati osetljive, odnosno natečene i bolne. Ovakvo stanje obično traje do početka krvarenja kada se simptomi povlače osim ukoliko nije došlo do začeća. 

Još jedan pouzdan znak da je period ovulacije nastupio je tačkasto krvarenje koje se dešava kada se zrela jajna ćelija oslobodi iz jajnika. Kao i prethodni simptom, tačkasto krvarenje može biti znak i trudnoće jer se dešava i kada se oplođena jajna ćelija usadi u sluzokožu materice.  

Žene u periodu ovulacije mogu osećati bolove u stomaku i krstima, česte promene raspoloženja, probleme sa varenjem odnosno nadimanje a ponekad i mučninu. Svi ovi simptomi mogu se zapisivati u kalendar ovulacije uključujući i bazalnu temperaturu tela koja je u periodu ovulacije povišena za oko 0,2°C. 

Bazalna temperatura tela se meri preciznim toplomerima i to ujutru, odmah nakon buđenja, bez ustajanja iz kreveta. Bazalna temperatura tela može biti povišena i ukoliko je žena bolesna ili ima neku infekciju koja utiče na očitavanje.   

Kalendar ovulacije može se voditi ručno, odnosno upisivanjem podataka u beležnicu i  godišnji kalendar po mesecima, kao i korišćenjem mobilnih ili online aplikacija. Pored toga, ženama su na raspolaganju i posebni testovi ovulacije koji funkcionišu očitavanjem vrednosti na osnovu uzorka urina ili pljuvačke. 









Srodni tekstovi:


Šta izaziva neplodnost kod žene, a šta kod muškaraca?

Uzroci mogu biti različiti, međutim tu nije kraj sveta. Uz pomoć brojnih metoda i na kraju krajeva v...

Detaljnije

Rešite se uspešno bora oko očiju zatezanjem kapaka

Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi za negu lica dostupni, u svom okruženju možemo videti žene ko...

Detaljnije

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Inovativni Xiaomi modeli 11T i 11T Pro predstavljeni domaćem tržištu u svečanoj atmosferi beogradsko...

Detaljnije

Najbolje ideje za dečije poklone

Deca su puna radoznalosti i uzbuđenja, a pronalaženje savršenog poklona za njih može biti div...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS