Kalendar ovulacije - budite spremni da zatrudnite


Zdravlje i lepota

Kalendar ovulacije je dnevnik menstrualnog ciklusa koji služi za određivanje plodnih dana u mesecu. Obzirom da je menstrualni ciklus kod svake žene drugačiji, za vođenje kalendara potrebno je znati prosečnu dužina ciklusa koji uobičajeno iznosi 28 dana. Nekim ženama ciklus može trajati duže ili kraće a sve između 21 i 35 dana smatra se normalnom dužinom.  

Menstrualni ciklus obuhvata četiri faze i to su period krvarenja (menstruacija), folikularna faza, period ovulacije i lutealna faza. Ciklus započinje prvim danom kada je počelo krvarenje i završava se prvim danom sledeće menstruacije. Period krvarenja može trajati od 3 do 7 dana.   

Kada se period krvarenja završi nastupa folikularna faza menstrualnog ciklusa. U ovoj fazi jajna ćelija sazreva i priprema se za oplodnju. Kada jajna ćelija sazri oslobađa se iz jajnika i kreće putem jajovoda gde može biti oplođena ukoliko dođe do intimnih odnosa bez zaštite što predstavlja fazu ovulacije. 

Do oplodnje može doći i ukoliko je do intimnih odnosa došlo do par dana pre ovulacije jer spermatozoidi mogu preživeti u jajovodu do 5 dana. Međutim, treba imati u vidu da do oplodnje može doći samo u okviru 24 h od oslobađanja jajne ćelije iz jajnika.   

Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, sluzokoža materice se odbacuje što predstavlja lutealnu fazu i početak sledeće menstruacije.  Dakle, plodnim danim se smatra samo 5 dana u sredini menstrualnog ciklusa i to 4 dana pre ovulacije i sam dan ovulacije što je obično period oko 12 do 16 dana pre početka sledeće menstruacije.  

Kalendar ovulacije je precizan metod za određivanje plodnih dana za žene koje imaju redovne i uredne menstrualne cikluse u pogledu dužine trajanje. Međutim, žene kojima ciklus varira u pogledu dužine trajanja, odnosno nekad bude duži ili kraći, moraju obratiti pažnju i na druge znake ovulacije kako bi što preciznije odredile svoje plode dane.  

 

Simptomi ovulacije i kako ih pouzdano prepoznati? 


Simptomi ovulacije mogu biti različiti a najčešći su: 

  • promene cervikalne sluzi,  

  • osetljive grudi,  

  • tačkasto krvarenje,  

  • bolovi u stomaku,  

  • nadimanje,  

  • promene raspoloženja 

  • promene u bazalnoj temperaturi tela. 


U kalendar ovulacije ovi simptomi se mogu beležiti, kao i svi drugi podaci koji su od značaja a koji mogu biti od pomoći lekarima za dijagnostikovanje izvesnih poremećaja ukoliko žena ima problem sa začećem.  

Simptomi ovulacije mogu se prepoznati i po promenama u cervikalnoj sluzi koja je u periodu ovulacije klizava i rastegljiva jer ima ulogu da pomogne spermatozoidima da lakše plivaju kroz jajovod do jajne ćelije.  

Takođe, par dana pre same ovulacije ženske grudi mogu postati osetljive, odnosno natečene i bolne. Ovakvo stanje obično traje do početka krvarenja kada se simptomi povlače osim ukoliko nije došlo do začeća. 

Još jedan pouzdan znak da je period ovulacije nastupio je tačkasto krvarenje koje se dešava kada se zrela jajna ćelija oslobodi iz jajnika. Kao i prethodni simptom, tačkasto krvarenje može biti znak i trudnoće jer se dešava i kada se oplođena jajna ćelija usadi u sluzokožu materice.  

Žene u periodu ovulacije mogu osećati bolove u stomaku i krstima, česte promene raspoloženja, probleme sa varenjem odnosno nadimanje a ponekad i mučninu. Svi ovi simptomi mogu se zapisivati u kalendar ovulacije uključujući i bazalnu temperaturu tela koja je u periodu ovulacije povišena za oko 0,2°C. 

Bazalna temperatura tela se meri preciznim toplomerima i to ujutru, odmah nakon buđenja, bez ustajanja iz kreveta. Bazalna temperatura tela može biti povišena i ukoliko je žena bolesna ili ima neku infekciju koja utiče na očitavanje.   

Kalendar ovulacije može se voditi ručno, odnosno upisivanjem podataka u beležnicu i  godišnji kalendar po mesecima, kao i korišćenjem mobilnih ili online aplikacija. Pored toga, ženama su na raspolaganju i posebni testovi ovulacije koji funkcionišu očitavanjem vrednosti na osnovu uzorka urina ili pljuvačke. 

Srodni tekstovi:


Jednostavni saveti za lepše putovanje

Putovanje je uzbudljivo iskustvo koje nam omogućava da istražimo nove destinacije, upoznamo različit...

Detaljnije

Kratak vodič kroz sadržaj testova A kategorije

Dozvola za A kategoriju podrazumeva upravljanje motociklima kao i onim teškim triciklima čija...

Detaljnije

Vodič za kupovinu trake za trčanje?

Ako ste u potrazi za novom trakom za trčanje, došlo ste na pravo mesto! Napravili smo vodič z...

Detaljnije

Sve što vam je potrebno za savršenu letnju zabavu

Iako se leto polako privodi kraju, i dalje nije kasno da organizujete savršenu letnju zabavu,...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS