Kankun, Meksiko: 12 stvari koje ne smete da propustite!


Globus Globus

Sa prepoznatljivim karipskim plažama, belim peskom i odmaralištima svetske klase, Kankun je poslednjih godina postao prava Meka za turiste širom sveta. Međutim, već na prvi pogled ćete se uveriti da Kankun nije samo obično egzotično i luksuzno letovalište. Možete da očekujete destinaciju sa dominantnim nasleđem majanske kulture, sa bogatom prirodom i uzbudljivim adrenalinskim aktivnostima. Kad na sve to dodamo izrazito koloritni lokalni folklor, poznatu gastronomiju i ljubazne meštane, dobijamo destinaciju koju moramo da posetimo i doživimo.

Da biste od vašeg odmora izvukli maksimum, izdvojili smo nekoliko stvari koje treba uraditi dok ste ovde i koje se ne propuštaju. Vaše je samo da odaberete najpovoljniji turistički aranžman i da se prepustite magiji ovog meksičkog bisera.

1. Opustite se u Playa Delfines

Cancun ima nekoliko javnih plaža koje su jednako spektakularne i bez gužve kao i one u sastavu hotela. Plaža Delfin je jedan takav deo obale koji karakteriše kristalno čista voda okeana i praškasti beli pesak Karipskog mora.

Na veličanstvenoj plaži sa belim peskom nema hotela, koliba ili restorana. Samo kilometri i kilometri zlatnog peska sa velikim talasima. Ima dana kada su talasi toliko veliki da plivanje nije preporučljivo, pa uvek proverite vreme pre nego što krenete. Ali budite uvereni da će vam svejedno fotografije biti vrhunske.

2. Kajakom u Nichupte lagunu

Laguna Nichupte koja odvaja centar Kankuna od hotelske zone, jedna je od najbolje čuvanih tajni Kankuna. Lagunu formira sedam jezera i predstavlja ekosistem slatke i slane vode u oblasti mangrova. Ovde ima mnogo lokalnih vodiča koji vode ture motornim čamcima kroz lagunu, ali mi predlažemo da odete na ekološku turu kajakom. Nekad da biste nešto lepo doživeli i osetili, treba da bude umereno i polako.

3. Istražite ruševine Maja El Rej

Jedna od omiljenih aktivnosti turista u Kankunu je istraživanje ruševina Maja. Kankun je relativno nov grad koji je stvorila meksička vlada pre nekih 50 godina. Mnogo ranije, kultura Maja je ovde dominirala vekovima, da bi nestala u 9. veku. Ostaci te kulture se vide na svakom koraku.

Ruševine El Reja nalaze se odmah iza plaže Playa Delfines, a na tom mestu se nalazi 47 neobičnih hramova koji su nekada bili napredna naselja iz pretkolumbovskog doba. El Rej nije tako impresivan kao Čičen Ica, ali vredi ga posetiti ako boravite u Kankunu. Odlučite se za obilazak sa vodičem da biste razumeli arhitekturu i istoriju.

4. Posetite Muzej Maja u Kankunu

Za ljubitelje istorije, Muzej Maja u Kankunu pruža brzi kurs istorije civilizacije Maja. Muzej je mali, ali prilično zanimljiv, posebno za porodice sa decom. Odmah iza Muzeja Maja u Kankunu nalaze se ruševine San Miguelita. 

5. Idite na ronjenje i gnjurenje

Kankun je jedno od najboljih mesta u Meksiku za ronjenje i gnjurenje. Drugi najveći koralni greben na svetu počinje u Kankunu i ide južno preko cele Rivijere Maje do Hondurasa.

Od svih ronilačkih lokacija u Kankunu, mesto olupina minolovca C58 je najpopularnije. To je stari mornarički brod iz Drugog svetskog rata koji je potonuo i tako postao veštački greben. Jata raža, barakuda, manta i razne škarpine posećuju ovo mesto. 

Neke ture kombinuju ronjenje i snorkeling sa kit ajkulama i na obali Holboka. Od juna do septembra, kit-ajkule plivaju kroz vode bogate fitoplanktonom Zaliva. Plivanje sa kit-ajkulama je neverovatno iskustvo koje ćete obožavati.

6. Divite se skulpturama u Podvodnom muzeju umetnosti

Podvodni muzej umetnosti MUSA nalazi se pod vodom između hotelske zone Kankuna i Ostrva žena. MUSA sadrži preko 500 podvodnih statua koje su se transformisale u deo koralnog grebena u umetničkoj kombinaciji umetnosti i prirode.

Muzej se može istražiti ronjenjem, snorkelingom ili vožnjom čamcem sa staklenim dnom. Takve ture u MUSA možete direktno rezervisati sa njihove veb stranice.

7. Uživajte u pogledu sa tornja

Smešten u blizini hotelske zone, Torre Escenica ili Cancun Scenic Tower su odlično mesto za posetu za najbolji pogled na Kankun. Ova kula je visoka 76 metara i polako se rotira nekoliko minuta, pružajući vam najbolji panoramski pogled na grad Kankun, kao i na Karipsko more. Za porodice, ovo je jedna od najboljih stvari koje možete videti u Kankunu.

8. Provozajte se panoramskim točkom 

La Isla Shopping Village je veliki zabavni tržni centar na otvorenom. Kroz zgrade svetlih boja prolaze vijugavi kanali, gde se možete provozati čamcem. Ovde se nalazi interaktivni akvarijum, koji deca obožavaju (čak se može i plivati sa delfinima).

Džinovski panoramski točak koji se nalazi u La Isla Shopping Village-u je među najboljim stvarima u Kankunu za decu. Ferris točak ima klimatizovane kabine koje vas odvode na 60 metara visoko u nebo. Odatle se pruža spektakularan pogled na lagunu Nichupte, obalu, Karipsko more i celu hotelsku zonu Kankuna.

9. Vino i večera u Puerto Kankunu

Ako tražite neko otmeno mesto da impresionirate svoju voljenu osobu, najbolje mesto za izlaske je Puerto Kankun. Marina poseduje novi tržni centar na obali okeana u Kankunu, sa bioskopima, pozatim brendovima i nizom vrhunskih restorana.

To je definitivno područje za šoping, ali se ovde nalazi i restoran na drugom nivou sa pristupačnom vijetnamskom, meksičkom i francuskom hranom, kao i odličnim pogledom na more. 

10. Prošetajte ulicom Avenida Tulum

Avenida Tulum je glavna arterija centra Kankuna puna prodavnica, restorana i barova. To će vam dati uvid u savremeni i autentični Meksiko. Ako ste prvi put u centru Kankuna, Avenida Tulum je dobro mesto da započnete istraživanje grada.

Šareni murali velikih razmera (street art) koje su napravili poznati meksički ulični umetnici nalaze se u  Avenidi Bonampak, i oni privlače turiste širom sveta. Ovi grafiti pružaju odlične mogućnosti za fotografisanje. 

11. Probajte lokalne proizvode u Mercado 28

Mercado 28 ili Market 28 je pijaca sa mnogo prodavnica koje nude suvenire, odeću i tezge sa hranom na kojima se prodaju autentična meksička jela. Ucentru Mercado 28 nalazi se nekoliko popularnih meksičkih restorana.

Na pijaci se prodaje po malo od svega i to je odlično mesto za kupovinu svežih lokalnih proizvoda poput povrća, voća, morskih plodova, semena, mesa i još mnogo toga. To je popularno lokalno tržište i za stanovnike i za turiste. Ne zaboravite suvenire.

12. Jedite autentičnu meksičku uličnu hranu

Centar Kankuna je mesto gde ćete probati tradicionalnu meksičku hranu, za razliku od amerikanizovane verzije meksičke hrane u hotelskoj zoni.

Jedan od najomiljenijih taco lokala u centru Kankuna je Tacos Rigo, koji ovde služi takose još od 1988. 

Takueria Coapenitos je još jedan veliki favorit među lokalnim stanovništvom, koji nudi autentične ukuse i fanki kombinacije. Ne možete pogrešiti sa domaćim specijalitetom, Taco Coapenito, slojevima ukusa i tekstura koji će vas oduševiti.


Srodni tekstovi:


Otkrijte lepote homoljskih planina!

U samom srcu Srbije, skrivene među zelenim brdima i bujnim šumama, leže Homoljske planine, pr...

Detaljnije

Telehenderi – investicija koja se u građevinskim poslovima itekako isplati!

Ako planirate da osnujete firmu koja će se baviti nekom vrstom građevinskih radova, koji između osta...

Detaljnije

Vesti između laži i propagande: Ovaj čovek je najveći „umetnik“ tabloidnog novinarstva

"Naši čitaoci su fašisti, koji ne vole manjine i levičare, plaše se Rusa -...

Detaljnije

Kuda ćete otići za novu godinu?

Gde ćeš za Novu godinu? Ovog puta i oni koji nisu fanovi novogodišnje euforije i provo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS