Koji je postupak u slučaju smrti u inostranstvu?


Posao Posao


Prevoz posmrtnih ostataka iz jedne zemlje u drugu nije ni lak, ni jednostavan posao. Radi se polaznoj tački koju je potrebno obaviti što efikasnije kako bi se organizovala sahrana. Međunarodnim pravilima i zakonima ovakve situacije zahtevaju prolazak kroz proceduru koja je od zemlje do zemlje uvek ista ili jako slična, a celokupan proces se radi kako bi se dobila sprovodnica. 

Sprovodnica predstavlja validnu dozvolu za prevoz pokojnika, a da bi se dobila potrebno je prikupiti brojnu dokumentaciju i zajedno sa zahtevom predati je konzulatu ili amabasadi naše zemlje koja je najbliža mestu gde je nastupila smrt određene osobe. U okviru ovoga svima su, kako zbog jednostavnosti kompletnog posla, tako i zbog pravnih regulativa , potrebna angažovanja pogrebnih firmi i usluga prevoza pokojnika najpre. 


Ko može vršiti prevoz pokojnika iz inostranstva?


Usluga prevoza pokojnika poverena je jedino i isključivo firmama koje se bave pogrebnom delatnošću. Naravno, nemaju sve pogrebne firme iste ponude u okviru svog poslovanja. Dok određene nude prevoz u okviru istog grada ili međugradski prevoz, te prodaju pogrebne opreme, kao i neke druge usluge, što poseduje svaka pogrebna firma, manji broj ima i uslugu prevoza pokojnika iz jedne zemlje u drugu. U situacijama kada smrt nastupi van granica naše države, njihovo angažovanje je potreba i moranje.


Kojim vozilima se vrši prevoz pokojnika?


Zavisno od situacije menja se i samo vozilo u slučaju sahrane ili prevoza tela preminulog lica. Usluga prevoza pokojnika razlikuje u tom smislu dva tipa vozila. Prvi tip jesu vozila predviđena za vožnje na kratkim relacijama, najčešće je to od bolnice, doma, kuće, do kapele ili groblja. Drugi tip vozila predviđen je za duge relacije i prevoz pokojnika iz inostranstva. Usluga prevoza pokojnika u drugom slučaju podrazumeva korišćenje specijalizovanog pogrebnog vozila opremljenog za duge relacije, koje poseduje urađen atest, što je jedan od glavnih uslova da se prelze granice, uz naravno dobijenu sprovodnicu. U slučaju dobijanja same sprovodnice potrebno je ispoštovati proceduru od početka do kraja.


Šta raditi kada nastupi smrt u inostranstvu?


Bilo da se sumnja da je smrt ili da još uvek mislite da je osoba živa, svakako je najvažnije obavestiti hitnu pomoć istog momenta. Lekar hitne pomoći, kada i ukoliko proglasi smrt, uz izveštaj koji izdaje izdaje i potvrdu o smrti koja je prvi potreban dokument za dobijanje sprovodnice.

Uz samu potvrdu potrebno je priložiti važeći putni dokument preminule osobe, odnosno pasoš. Ako iz nekih razloga nije moguće doći do pasoša, prilaže se overen dokument kojim je moguće lice identifikovati. Prilažu se izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih, naravno, iz matične knjige venčanih za osobe koje su bile u braku. Pored toga, bitno je izvaditi umrlicu. U ovakvim situacijama, umrlica se izdaje u mestu gde je osoba preminula. 

Svemu tome se dodaju izveštaj i dozvola sanitarne inspekcije koja proverava kovčeg, odnosno pogrebnu opremu potrebnu za prevoz pokojnika, te potvrdu o zakupljenom ili rezervisanom grobnom mestu. svu dokumentaciju uz zahtev, preuzima ambasada ili konzulat. Usluga prevoza pokojnika je, kao što je navedeno, obavezna, a sami radnici pogrebne firme mogu biti ovlašćeni i za kompletnu proceduru dobijanja sprovodnice, a ne samo za prevoz. 
Srodni tekstovi:


Sve što vam je potrebno za savršenu letnju zabavu

Iako se leto polako privodi kraju, i dalje nije kasno da organizujete savršenu letnju zabavu,...

Detaljnije

Kako izabrati pravi automobil za venčanje?

Prevoz na dan venčanja jedna je od onih stvari koje možda nisu toliko na dnevnom redu prilikom plani...

Detaljnije

Najčešća neurološka oboljenja

O neurologiji najviše saznamo onda kada mi imamo problem ili kada neko naš bližnji ima...

Detaljnije

Kako opremiti svoj event centar?

U cilju vam je da, prilikom obeležavanja bilo kog događaja, vaši gosti ostanu što duže...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS