Značaj probiotika za naše opšte zdravlje


Zdravlje i lepota


Mikroorganizmi koji kolonizuju  ljudski organizam su  brojni i raznovrsni. Oni čine fiziološku mikrofloru svakog organizma. Sastav mikroflore zavisi od broja korisnih bakterija, što ih je više i sastav mikroflore je bolji. Narušeni sastav mikroflore može se poboljšati samo ishranom, unošenjem korisnih bakterija takozvanih probiotika. Probiotici su živi mikroorganizmi, korisne bakterijeili kvasci  koje organizmu pomažu u varenju hrane, regulisanju imunog sastava, u odbrani od bakterija koje uzrokuju oboljenja i pomažu mu u proizvodnji vitamina B1,B2,B12 i K. Probiotici su faktor koji značajno doprinosi dobrom zdravstvenom stanju. 


Kako se probiotici unose u organizam?

Korisne bakterije važne za organizam i njegovo opšte stanje zovu se probiotici. U organizam se unose kroz hranu obradjenu bakterijskom fermentacijom ili u obliku suplemenata, različitih dodataka ishrani. Fermentacija je drevni način konzerviranja namernica koji je i danas popularan. Fermentanciju pokreću mikroorganizmi koji ugljene hidrate pretvaraju u kiseline i alkohol. Tokom fermentancije dolazi do rasta korisnih bakterija, zato su fermentisane namernice poput jogurta, sireva, kiselog kupusa i vina bogate probioticima, svrstavaju se u kategoriju namernica visokog nutritivnog kvaliteta. 

Unošenjem  fermentisanih jela, posebno jogurta, unose se laktobacili, najpoznatije pleme korisnih bakterija koje su prvenstveno značajne za regulisanje probave. Iz namirnica se mogu izdvojiti i bakterije iz plemena bulardi, vrlo korisne u medicini, kod prevencije i lečenja različitih tipova dijareje. Pored probiotika koji se unose iz jela obradjenih fermentacijom, postoje i probiotici koji se dobijaju suplementacijom. Zaključak je da se probiotici mogu konzumirati kao suplementi ili u svom prirodnom obliku.


Na koji način probiotici pomažu opštem zdravlju?

Za  dobro opšte zdravlje je neophodno da se svakodnevno uzimaju dobre bakterije koje sadrže probiotici. Za početak bar pet dana svakodnevnog unosa probiotika kako bi se povećala prisutnost korisnih bakterija. Osim što su korisne, bakterije u probioticima su i vrlo pametne, lako detektuju problem i brzo reaguju, u zavisnosti od problema podižu imuni odgovor organizma ili rešavaju infektivnu upalu. Najvažnija  uloga probiotika je podizanje imunog odgovora preko  jačanja crevne barijere. Crevna barijera  vremenom postane tanka i ne može da odbrani organizam od prodora toksina. Ako toksini preko patogenih bakterija dospeju u krvotok mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. 

Probiotici pomažu tako što kontrolišu patogene bakterije i sprečavaju ih da oslobadjaju toksine, čine ih bezopasnim po organizam.  U infektivnim stanjima bakterije uzročnici tih stanja stvaraju biofilm koji ih štiti od razgradjivanja, jedino rešenje za njih su probiotici koji slično sapunu razbijaju taj biofilm  i omogućavaju organizmu da apsorbuje toksine i jača opšte stanje. Probiotici kontrolišu štetne bakterije tako što im oduzimaju hranu i otežavaju napredak patogenih stanja u organizmu. 


Značajna uloga probiotika u podizanju imunog sistema

Polazna tačka imunog sistema su nervni završeci koji se nalaze u crevima. Probioticu umiruju nervne nadražaje i  uspostavljaju red, posle njihovog delovanja u crevima sve dalje ide  svojim tokom. Kad umire nervne nadražaje, umiri se čitav digestivni trakt, to je preduslov za podizanje imunološkog odgovora. Iz prenaglašeno nadraženog organizma, sa lošim materijama idu i one koje su dobre i važne za njegovo normalno funkcionisanje koje se često dovodi u problem neredovnim spavanjem, nezdravom ishranom, stresnim situacijama i promenom klime na putovanjima. U takvim prilikama je neophodna primena probiotika širokog spektra mukroorganizama kako bi se imuni sistem podigao na viši nivo odakle može da odoli svim  izazovima koji urušavaju  dobro stanje organizma.


Uticaj različitih sojeva u podizanju imunološkog sistema

Probiotik treba da birate prema zdravstvenom problemu sa kojim se suočavate. Ista bakterijska vrsta deluje različito na različite zdravstvene probleme, ne rešava isto dijareju i upalne procese, u jednom slučaju je efikasnija u drugom manje efikasna. Prisustvo različitih sojeva unutar jedne  vrste bakterija dodatno otežava izbor.  Savet je da su pre  izbora probiotika neophodne konsultacije sa lekarom ili farmaceutom. Oni će sagledati problem i odrediti probiotik koji sadrži odredjene sojeve efikasne za upravljanje specifičnim zdravstvenim stanjima. 

Uvek treba saslušati savet lekara, oni su u materiji, daće najbolje preporuke na osnovu efikasnosti odredjenih probiotskih sojeva u kliničkim ispitivanjima. Upućeni su u specifične kombinacije sojeva što daje neke dodatne udružene benifite prilikom konzumacije odredjenih probiotika. Ovo ne znači da u apoteci prvo treba da pitate koliko sojeva sadrži probiotik i da tragate za idealnom kombinacijom sojeva. Neka stanja rešava samo jedan soj, neka se bolje pokrivaju  širim spektrom sojeva. Najbolji su izbor i  najefikasniji oni koji su potkrepljeni naučnim dokazima i istraživanjima. 


Optimalna upotreba probiotika 

Umerenost je jedna od najboljih preporuka za sva stanja, pa i upotrebu probiotika. Iako su registrovani i od Uprave za hranu i lekove prepoznati kao bezbedni, ukoliko se neadekvatno koriste,  probiotici mogu dovesti do nekih neželjenih stanja. Ta stanja su obično povezana sa preteranom upotrebom probiotika i manifestuju se kao osećaj nadutosti i tečna stolica. Preporuka je jedna kapsula na dan, kod težih infektivnih stanja i dve, nedelju do deset dana. Ako tegobe traju i posle toga, neophodna je poseta lekaru. 
Srodni tekstovi:


Kako u Bugarsku u vreme pandemije?

Mnoge koji imaju bližu ili dalju rodbinu u nekom gradu Bugarske, interesuje upravo kakva je procedur...

Detaljnije

Najefikasniji načini grejanja danas

Svima nama je veoma važno da nam računi koje plaćamo za grejanje na mesečnom, ali i na godišn...

Detaljnije

Uživajte u muzici panonskog šansonijera Zvonka Bogdana 10. marta 2024. godine u MTS dvorani

Najava koncerta Zvonka Bogdana u Beogradu Ove godine će nas svojim koncertom u Beogradu obradov...

Detaljnije

Tajanstveni Prag, otkrijte skrivena čuda Češke!

Prag, poznat kao biser središnje Evrope, grad je koji očarava posetioce svojom jedinstvenom k...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS