Obuka vozača za CE kategoriju


Posao Globus

ce kategorija cena


Obuka vozača za CE kategoriju spada u nešto težu kategoriju kada je upravljanje vozilom u pitanju. Naime, ovde se radi o vožnji kamiona sa prikolicom (šlepera), čija najveća dozvoljena masa može da pređe 7,5 t. 

U poslednje vreme, sve više mladih se odlučuje da krene sa obukom kako bi „sutra“ postali profesionalni vozači na putu i od ovog posla živeli. Dobro plaćen posao, dinamičan, korektni uslovi rada su neki od razloga zbog čega je ova vrsta zanimanja itekako popularna. 

Ako i vi planirate da se upišete u neku auto školu kako bi što pre došli do vozačke dozvole za upravljanje kamionom sa prikolicom, sigurno će vas zanimati sledeće.


Kada kažemo CE kategorija cena može varirati 

Naime, auto škole danas nude različite uslove kada je cena obuke i plaćanje u pitanju. Ono što je zajedničko za sve jeste da kandidati plaćaju samo praktične časove obuke kao i sam izlazak na vozački ispit. Kada kažemo CE kategorija cena je nešto preko četrdeset hiljada dinara kod većine auto škola. 


Koji su osnovni uslovi za upis?

Da bi kandidat imao pravo da se upišu u neku auto školu radi obuke za CE (E) kategoriju, potrebno je da poseduje ličnu kartu, da prethodno ima vozačku dozvolu za C kategoriju, kao i minimum 21 godinu u momentu izlaska na vozački ispit. Sa druge strane, tu je i lekarsko uverenje kojim se garantuje da je kandidat zdravstveno sposoban za upravljanje vozilom kao što je šleper. Danas ovaj dokument kandidati mogu dobiti u auto školi u kojoj su upisali vožnju. 


Kako izgleda praktična obuka?

Kao što napomenusmo u prethodnom pasusu, kandidati su u obavezi da pohađaju samo časove vožnje, dok su teorijske obuke oslobođeni s obzirom da su ove časove „prošli“ prilikom obuke za C kategoriju. Praktičnu obuku čini 7 časova vožnje kamiona sa prikolicom (najpre vožnja po poligonu a zatim izlazak sa vozilom na put). Instruktori su dužni da u toku obuke kandidata nauče na koji način se spaja vučno sa priključnim vozilom, upravljanje šleperom kada je vožnja u rikverc u pitanju, prestrojavanje vozila kao i pravila prilikom preticanja. 

Kada kandidati prođu svih sedam časova obuke, trebalo bi da su spremni za izlazak na vozački ispit. Nakon položenog ispita, auto škola je u obavezi da upisanim polaznicima pomogne prilikom prikupljanja potrebnih dokumenata za dobijanje vozačke dozvole. 


Kakve osobine kandidat mora da poseduje?

Treba napomenuti da nisu svi kandidati spremni za ovakvu vrstu obuke, naročito ukoliko planiraju da jednog dana budu profesionalni vozači. Za početak, potrebno je da kandidat ima smisla i želju da nauči da vozi kamion sa prikolicom kao i da bude dobro koncentrisan u raznim situacijama u saobraćaju. Takođe, s obzirom na samu dinamiku posla, važno je da vozači budu smireni prilikom upravljanja vozilom jer je poznato da je reč o vozilima koja ne bi trebalo da se kreću više od 80km/h. Takođe, kada prelaze granicu i ulaze u neku stranu zemlju procedura provere od strane saobraćajne policije ume da potraje, pa tako vozači na granici ostanu „zaglavljeni“ i po nekoliko sati. 


Srodni tekstovi:


Zebra zavese za kuhinju i dnevnu sobu

U poslednje vreme se prilikom planiranja stambenog prostora posebno vodi računa o otvorenosti zajedn...

Detaljnije

Šta je sve potrebno za adekvatno renoviranje stana

Obnova ili renoviranje stambenog prostora je često jako zahtevnija od same gradnje. Osnovna razlika ...

Detaljnije

Umetnost i nauka potrebni za izbor sistema za grejanje vašeg doma

Kako zimi zagrejati vaš dom, a kako ga leti rashladiti i učiniti prijatnim tokom tropskih vru...

Detaljnije

Kako u Bugarsku u vreme pandemije?

Mnoge koji imaju bližu ili dalju rodbinu u nekom gradu Bugarske, interesuje upravo kakva je procedur...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS