Poklonička promo tura kroz projekat - Čudni su putevi vere od Lima do Zete


Globus


Od utorka, 20.06.2023.do četvrtka 22.06.2023.godine u organizaciji Turističke organizacije Priboj i projektnih partnera održana je promotivna tura na temu verskog turizma u okviru projekta Prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2012-2020 “Čudni su putevi vere od Lima do Zete”.

Ovaj projekat ima za cil da doprinese poboljšaіnju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Srbija — Crna Gora kroz stvarnje novog prekograničnog proizvoda u sklopu verskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem preko granične oblasti kao turističke destinacije, umrežavanjem i prenošenjem znanja i veština.

Verski i kulturni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Priboj i Nikšić. Budući da su ekonomske aktivnosti, izmedju ostalog koncentrisane upravo na turizmu, ova područja imaće koristi od valorizacije postojećih potencijala. Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da je diskreciono putovanje u svobodno vreme gde je religija osnovni motiv za putovanje, gde je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a odredište mesto bogosluženja i hodočašća popularan u prekograničnom području.

Posle skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko nasledje predstavlja značajan turistički resurs dve zemlje koje treba negovati, promovisati i koristiti.

Promotivne ture su važna alatka u promovisanju turizma. Kroz projekat je organizovana tura za predstavnike medija iz Srbije. Takve ture predstavljaju adekvatan način promocije jer dovode predstavnike medija na turistička mesta. Tura uključuje novinare TV, radio i štampanih medija, internet portala.

Cilj ture je promocija Priboja i Nikšića kao destinacija verskog turizma. Imajući u vidu da ove dve opštine nisu preterano popularne kao turističke destinacije, prepoznata je potreba da se takva situacija promeni uključivanjem prestižnih medijskih kuća u pomenutu turu. Glavne teme ture su versko nasledje, zajedničke projektne aktivnosti, prirodne lepote prekogranične oblasti i ostali sadržaji. Nakon završene trodnevne ture, pojedini mediji su objavili saopštenja o istoj, skrećući pažnju na prekograničnu oblast obuhvaćenu projektom kao i na saradnju izmedju partnera i zajednički proizvod verskog turizma. Svrha promotivne ture je i uspostavljanje kontakata izmedju turističkih radnika i
predstavnika medija kako bi promocija destinacija bila što uspešnija.

Promo tura je obuhvatala posetu novoizgradjenom i opremljenom vizitorskom centru sa smeštajnim kapacitetima u Pribojskoj banji i adaptirane i opremljene istorijske vile u Nikšiću u svrhe hodočasničkog i kulturnog centra.

Promo tura je krenula iz Priboja gde je posećen novootvoreni vizitorski centar u Pribojskoj banji, koji je kroz projekat izgradila Turistička organizacija Priboj.


Zatim je pocećen manastir svetog Nikole i nadaleko čuvena manastirska riznica iz 17.veka u Pribojskoj banji. Potom je pocećen manastir Mileševa sa riznicom, zatim manastir Kumanica, a nakon prelaska granice posećena je crkva svetog Petra i Pavla u Bjelom Polju, manastir Morača i došlo se do Nikšića usput obilazeći turističke lokalitete.

Promo tura je trajala tri dana, pa je drugog dana organizovan obilazak grada Nikšića, Saborne crkve i crkve Svetog Petra u Nikšiću, poseta sedištu Eparhije budimljansko — nikšićke i Patrijaršijskom domu a održana je i pres konferencija i obilazak hodočasničkog centra. Nakon toga je upriličena poseta manastiru Ostrog i poseta planini Lukavici i crkvi Svetog Ilije.

Tpećeg dana je organizovana poseta manastiru Piva, zatim poseta manastiru Svete Trojice u Pljevljima koja poseduje bogatu riznicu i gde su učesnici promo ture dočekani od strane bratstva ovih manastira.
Nakon završetka ove promo ture partneri na projektu će u saradnji sa turističkim agencijama i turoperaterima ponuditi tržištu nov turistički proizvod-ture verskog turizma.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Srbiji Turistička organizacija Priboj kao vodeći partner na projektu i Eparhija mileševska, a u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka. Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 410.430,38 €, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336.552,91 €.

Kroz ovaj projekat pored izgradnje infrastrukturnih objekata: novoizgradjenog vizitorskog centra u Pribojskoj banji i adaptirane istorijske vile u Nikšiću, kreiran je odštampan Priručnik o verskom turizmu, organizovana obuka ugostiteljskih radnika, održana velika konferencija o izazovima u savremenom verskom turizmu, organizovani nastupi na Sajmovima turizma u Beogradu i Budvi, a tržištu je ponudjen i nov turistički proizvod u ovom prekograničnom području-organizovanje verskh tura.Projekat je uspešno završen 30.06.2023.godine.

Ovo je još jedan u nizu uspešnih projekata Turistične organizacije Priboj i lokalne samouprave na programima Prekogranične saradnje a sve u cilju razvoja turizma opštine Priboj.
Srodni tekstovi:


Kankun, Meksiko: 12 stvari koje ne smete da propustite!

Sa prepoznatljivim karipskim plažama, belim peskom i odmaralištima svetske klase, Kankun je p...

Detaljnije

Restorani Beograd TOP 5 Doživite vrhunsko gastronomsko iskustvo

Restorani Beograd nude idealan spoj tradicije i modernog, a gastronomska ponuda je bogata za svaki u...

Detaljnije

Prvi dani trudnoće- blaženstvo i iščekivanje prinove

Iako je dolazak bebe na svet još uvek mesecima daleko, prve nedelje trudnoće su izuzetno uzbu...

Detaljnije

Zašto je sušeni ugalj dobar?

Pronalaženje adekvatnog grejnog rešenja je jesenja briga za sve, kada je vreme da se pripremi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS