Uživajte u muzici panonskog šansonijera Zvonka Bogdana 10. marta 2024. godine u MTS dvorani


Kultura/zabava

Najava koncerta Zvonka Bogdana u Beogradu 

Ove godine će nas svojim koncertom u Beogradu obradovati legendarni pevač Zvonko Bogdan. Za sve ljubitelje panonskih laganih nota i tamburica Zvonko Bogdan  nastupa u MTS dvorani 10. marta od 20 sati. 

Na ovom mestu je održao poslednje koncerte pre dve i po godine, koji su naišli na odlični prijem kod publike i svi su bili njima oduševljeni. Veteran starogradske tamburaške muzike izvešće tradicionalni koncert sa velikim tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodine. Verujemo da vas mnogo pozitivne energije i kvalitetnih pesama ovog pevača očekuje i ovog marta. Ako dolazite u Beograd na koncert i u potrazi ste za proverenim smeštajem, razmotrite ponudu stanova na dan.


Kako je bilo na poslednjem koncertu  Zvonka Bogdana u MTS dvorani?

Veliki umetnik Zvonko Bogdan je 6. i 15. decembra 2021. sa početkom od 20 sati koncertima u beogradskoj Kombank dvorani obeležio 50 godina od prve autorske pesme Hej, salaši na severu Bačke. Koncert je započet  razigranim zvucima gitara, tambura i kontrabaseva. Onda je sa scene zaplovio glas velikog majstora, koji je u svom prepoznatljivom, elegantnom stilu i uz neizbežan osmeh, pozdravio publiku.

Sa bine su se mogli čuti njegovi najveći hitovi- U tom Somboru, Što se bore misli moje, Jesen stiže, dunjo moja…Naravno, neizostavne su i Fijaker stari, Još odavno spremam svog mrkova, Kada padne prvi sneg, kao i jedna od najlepših balada srpskog pesništva Ko te ima taj te nema.

Biografija Zvonka Bogdana

Zvonko Bogdan je rođen kao Zvonimir Bogdan 5. januara 1942. On je srpski bunjevački izvođač tradicionalnih narodnih pesama Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Takođe je kompozitor, proizvođač vina i trkač zaprege.

Rođen je u gradu Somboru tokom Drugog svetskog rata u porodici Bunjevaca, kada je taj deo Jugoslavije bio pod okupacijom Osovine Mađarske. Svoj rodni Sombor je vrlo lepo opevao u mnogim svojim pesmama. Posle kraće avanture u lokalnom somborskom pozorištu, sa 19 godina se zaputio za Beograd da bi upisao dramsku akademiju, počeo da peva po beogradskim kafanama da bi zaradio za život i našao se u ovom poslu.

Angažman u beogradskom hotelu Union, mestu susreta brojnih novinara i boema, dao je stimulans njegovoj karijeri; skoro 30 godina pevao bi u Unionu kad god bi posetio Beograd.  Godine 1971. snimio je pesmu Ej salaši na severu Bačke, pesmu po kojoj će ostati upamćen. Od 1972. godine nastupa sa orkestrom Janike Balaža na novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi.

Interesantan je njegov angažman na Exit festivalu 2004. godine. Zvonko Bogdan je nastupio u Novom Sadu na festivalu, uglavnom posvećenom elektronskoj muzici i roku. Bio je to svojevrsni omaž novih generacija ovom starom muzičkom bardu i mestu koje je bilo kamen temeljac tradicionalne muzike i na kome je toliko dugo nastupao.

Muzika Zvonka Bogdana

Zvonko Bogdan peva kako izvorne, tako i tradicionalne vojvođanske i slavonske pesme uz pratnju tradicionalnog tamburaškog orkestra. Neke od njegovih pesama su i na mađarskom i romskom jeziku.

Prateći bendovi na njegovim koncertima su Orkestar Mileta Nikolića (naslednik čuvenog Orkestra Janike Balaža) iz Vojvodine i Zagrebački tamburaši iz Hrvatske. Pokojni Janika Balaž i još uvek živi Džeri Grčevič su mu omiljeni tamburaši i saradnici. Zvonko Bogdan je i dalje veoma aktivan i svira u Srbiji i Hrvatskoj, ali i širom sveta gde žive srpski i hrvatski narod.

Neke od njegovih najpoznatijih pesama su Ej salaši na severu Bačke, Osam tamburaša s Petrovaradina, Bunjevačko prelo, U tem Somboru, Već odavno spremam svog mrkova, Ne vredi plakati, Kraj jezera jedna kuća mala, Fijaker stari, Prošle su mnoge ljubavi i Ko te ima, taj te nema.


Široka interesovanja 

Zvonko Bogdan je poznat je i po svojoj velikoj ljubavi prema konjima, ali i prema golubovima koja datira još iz perioda dečaštva, kad je imao 10 godina.

Kada je, pre jedne decenije, prestao aktivno da se bavi konjičkim sportom, okrenuo se trkama golubova pismonoša i počeo da niže uspehe. Zvonko je dugogodišnji član Kluba odgajivača sportskih golubova pismonoša Spartak, i dobitnik brojnih priznanja na tom polju. On je bio prvi Jugosloven koji je 1971. godine doneo iz Belgije golubove pismonoše. 

Nedaleko od jedinstvenog Palićkog jezera, u sred zelenog mora vinograda, ističe se šareni krov zdanja podignutog u stilu panonske secesije. Tu se nalazi Vinarija Zvonko Bogdan, smeštena nedaleko od Subotice, na samo pet minuta vožnje od autoputa Beograd – Budimpešta. Zgrada ove vinarije moderno je i funkcionalno zdanje, a ovde je sve podređeno proizvodnji vrhunskog vina. Poseduju velelepni barrique podrum sa jedinstvenim salama za degustacije, veliki restoran prepun detalja koji svedoči o kulturnom bogatstvu Subotice i Palića, a tu je i jedinstveni pogled na nepregledne i savršeno uređene vinograde. 

Na mestu na kom se nalazi vinarija Zvonko  Bogdan, arheološki nalazi i istorijska svedočenja kažu da se vinova loza uzgaja preko 2000 godina u kontinuitetu. Od samog početka, njihova misija je da ponude najkvalitetnija vina, dostojna slavne vinarske istorije našeg kraja. Od pažljivo selekcinisanog  grožđa iz njihovih vinograda godišnje se proizvede 400 000 boca vina u kojima uživaju potrošači na svim meridijanima i koje redovno osvaja najviša svetska priznanja. Pozivamo vas da posetite  vinariju Zvonka Bogdana ili probate neko od njegovih vina i uverite se u njihov kvalitet.

Ko te ima taj te nema

Zvonko Bogdan proslavio je numeru koju je napisao Bane Krstić, a frontmenu grupe Garavi sokak bilo je potrebno 54 strofe i dva meseca da dođe do verzije koja nam je sada poznata i koja se redovno naručuje na svim proslavama. Pesma Ko te ima taj te nema ušla je u legendu domaće muzike. 

Ideja Baneta Krstića je bila da to bude duet sa Zvonkom Bogdanom. Nakon što je čuo, Zvonko Bogdan je rekao da je besprekorna i da predlaže da je svako snimi na svom albumu, pa da na proleće iste godine naprave duet. Ta pesma nikada ne bi postala regionalni hit da je Zvonko Bogdan, kao poslednji mohinac tamburaške muzike sveta, nije otpevao na jednom festivalu. U roku od tri dana ona se svirala u Nju Džersiju, Australiji, Sarajevu i Makedoniji. Kao nekim dimnim signalima ona je našla svoj put. Pesme koje dođu u kafanu, koja je i dalje divna institucija srpske kulture, ostaju zauvek.

A ti se nećeš vratiti

Jedna od velikih pesama Zvonka Bogdana je i A ti se nećeš vratiti, poznata iz kultne serije Vratiće se rode. 

Zvonko Bogdan, Bajaga i Saša Lošić Loša iz Plavog orkestra nemaju mnogo zajedničkih tačaka, ali - u jednoj su se našli. Naime, Zvonko Bogdan je obradio pesmu A ti se nećeš vratiti, koju su Bajaga i Loša napisali za popularnu TV seriju Vratiće se rode. Naravno, u njegovoj interpretaciji, pesma je prilagođena izvođenju sa tamburašima i preimenovana u Vratiće se rode, kako je nazvan i njegov CD. 

Zvonko Bogdan je malo promenio melodiju i obojio da bude prihvatljivija. Seriju je rado gledao i smatra je efektnom, a njena muzička tema inspirisala ga je upravo zbog jedinstvenog pogleda na vojvođansku ravnicu i istinite priče. 

Šta nas očekuje na koncertu Zvonka Bogdana 10. marta 2024. u MTS dvorani?

Legenda panonske šansone Zvonko Bogdan iza sebe ima bezbroj uspešnih održanih koncerata. On je izuzetno talentovan pevač i umetnik s izraženom veštinom u interpretaciji tradicionalne vojvođanske muzike. Njegov glas i autentični scenski nastup doprinose prepoznatljivosti. Gotovo uvek je nasmejan, nosi gospodske manire i duh nekih starih, lepših vremena. 

Zvonko Bogdan je vrlo posvećen očuvanju i promovisanju tradicionalne vojvođanske muzike. Njegova muzika privlači različite generacije i ljude različitih kulturnih pozadina. Sposobnost da doseže različite publike doprinela je njegovom dugotrajnom uspehu.

Ako posetite njegov koncert, sigurno je da ćete uživati u starim hitovima poput Osam tamuraša s Petrovaradina ili Kada padne prvi sneg. Možete plesati uz Jesen stiže, dunjo moja ili horski pevati U tem Somboru. Naravno, očekuju vas i hitovi novijeg datuma odličnog kvaliteta poput Vratiće se rode ili Ko te ima, taj te nema. Pred vama je jedno lepo veče, posvećeno muzici.

Srodni tekstovi:


Izabrati odgovarajuće zavese za dom nikada nije bilo lakše

Kada u bilo kojoj sferi ima mnogo izbora, to s jedne strane može biti dobro jer ćete naći ono &scaro...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o putovanju avionom?

Ako prvi put planirate da putujete avionom sigurno se suočavate sa mnogim dilemama i pitanjima, te p...

Detaljnije

Najbolje destinacije za individualna putovanja

Solo putovanja postaju sve popularnija opcija među putnicima svih generacija. I dok je ideja da istr...

Detaljnije

Povratak u formu - Kako se pripremiti za treniranje?

Da li ste rešili da nakon dugo vremena krenete da trenirate? Ukoliko dugo, ili čak nikada nis...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS