Prednosti i mane različitih vrsta internet veza


Tehnologija Tehnologija

Skoro svako domaćinsto poseduje kućni internet, i u današnje vreme postoji dosta načina za povezivanje elektronskih uredjaja sa internetom. Svi načini povezivanja koriste različit hardver i tehnologiju, i imaju različite opsege brzine internet veze. Kako se tehnologija menja i napreduje, tako su i potrebne brže internet veze da bi se ispratile promene i tehnološki napredak. 

Dial-up internet

Dial-Up internet veza je dosta jeftina ali je i dosta spora. Modem, koji u slučaju Dial-Up internet veze može biti interni ili eksterni, se povezuje sa internetom tako što kompjuter pozove telefonski broj. Ovaj analogni signal se onda pretvara u digitalni uz pomoć Dial-Up modema i potom se šalje putem telefonske linije javne telefonske mreže. Postoji više vrsta telefonskih linija koje se razlikuju po kvalitetu i od toga zavisi brzina i održanost internet veze. Telefonske linije su podložne smetnjama i to direktno utiče na brzinu interneta, i stoga ona može varirati izmedju 28 i 56 kilobita u sekundi. Takođe, pošto kod Dial-Up Internet veze kompjuter, ili drugi elektronski uređaj sa mogućnošću povezivanja sa internetom, deli istu linijsku vezu sa fiksim telefonom, ove dve veze ne mogu bili uključene u isto vreme.


DSL internet

Kod DSL („Digital Subscriber Line“ - Digitalna Pretplatnička Linija) internet tehnologije veza sa internetom je uvek aktivna. Ovaj tip internet veze koristi dve linije tako da fiksni telefon može funkcionisati nesmetano i uporedo sa internet vezom. Takođe, kod ovog tipa veze nije potrebno pozivanje telefonskog proja prilikom priključivanja vezi. DSL internet koristi ruter za prenos podataka i brzina veze je obično izmedju 128 kilobita u sekundi i 8 megabajta u sekundi, zavisno od internet paketa koje nudi internet provajder. Kod ove vrste interneta razlikujemo ADSL i VDSL internet.


Kablovski internet

Kablovski internet omogućava povezivanje elektronskih uređaja sa internetom preko kablovskog modema i funkcioniše uz pomoć linija kablovske televizije. Brzina internet veze dosta varira, zavisno od toga da li korisnik skida podatke sa interneta, ili ih na isti otpremljuje. Koaksijalni kabl koji se koristi kod kablovskog interneta ima veći kapacitet za prenos podataka u odnosu na dial-up i DSL internet veze i stoga brzina ovog interneta se kreće između 512 kilobajta u sekundi i 20 megabajta u sekundi.


Wireless internet

Wireless (Bežični), odnosno Wi-Fi (Vaj-Faj, Vi-Fi) internet, kao što mu ime kaže, ne koristi telefonsku liniju niti kablove za povezivanje sa internetom, već se povezuje preko radijske frekvencije. Bežični internet je, poput DSL internet veze, takođe internet veza koja je uvek aktivna, i može joj se pristupiti lak praktično svuda. Bežične mreže svakim danom sve rastu u dometu i brojnosti. Brzina bežičnih internet veza može dosta varirati, i obično je u opsegu između 5 i 20 megabajta u sekundi.


Satelitski internet

Satelitska internet veza funkcioniše tako što se elektronski uređaj povezuje sa satelitima u zemljinoj orbiti. Zbog ogromne razdaljine koju signali prelaze između elektronskog uređaja i satelita ova internet veza je sporija u poređenju sa kablovskom i DSL internet vezom. Brzine satelitske internet veze se obično kreću između 512 kilobajta u sekundi i 2 megabajta u sekundi.


Mobilni internet

Mobilna tehnologija omogućuje vezu sa internetom preko mobilnog telefona. Brzina internet protoka zavisi od provajdera, ali su najučestalije 3G i 4G brzine. 3G je termin koji označava treću generaciju mobilnih mreža čija je brzina internet protoka oko 2 megabajta u sekundi, dok je brzina 4G, četvrte generacija mobilnih mreža, oko 21 megabajt u sekundi.


Srodni tekstovi:


Šta sve možete da očekujete u osmoj nedelji trudnoće?

Svaka trudnica nakon posete ginekologu koji im konstatuje drugo stanje već u toku prvog ultrazvuka s...

Detaljnije

Od okova do funkcionalnosti i estetike – kakve sve vrste okova za nameštaj postoje

Planirate preuređenje vašeg doma, a ljubitelji ste dekorativnog nameštaja? Volite antičko odisanje s...

Detaljnije

Kuda ćete otići za novu godinu?

Gde ćeš za Novu godinu? Ovog puta i oni koji nisu fanovi novogodišnje euforije i provo...

Detaljnije

Kratak vodič kroz sadržaj testova A kategorije

Dozvola za A kategoriju podrazumeva upravljanje motociklima kao i onim teškim triciklima čija...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS