Kako do dozvole za vožnju B i C kategorije vozila?


Posao Posao

Vozacka dozvola

Vozila su sve savremenija, brža, većih snaga. Savremeni vozni park mora da prati i moderno sastavljen Zakon o saobraćaju i propisi za polaganje za vozačku dozvolu. Kako izgleda današnja obuka i kakvi su pravilnici za dobijanje dozvole?

Sve o sticanju dozvole za B kategoriju

Ovom dozvolom se može upravljati putničkim vozilima do 3.5 tone i maksimalno 8 mesta za sedenje, 9 sa vozačem.Ono što je novina u odnosu na polaganje pre 10ak godina je to što se obuka vozača može započeti sa njegovih 16 godina, a polaganje već sa navršenih 17 godina.

Prema propisima da bi se ostvarilo pravo za polaganje za auto, lica moraju izvoziti 40 časova praktične vožnje i odslušati 40 časova teorije. Ako lice poseduje dozvolu za vožnju A kategorije moguće je skratiti praktičnu obuku za 5 časova. Prvo se polaže teoriski deo ispita, ako je on uspešan izlazi se na praktični deo polaganja. Obuka vozača za auto je temeljna, a uvek je moguće ugovoriti i dodatne časove vožnje ako polaznik nije siguran u svoje veštine.

Pošto se obuka i polaganje za vozačku dozvolu obavljaju već sa 17 godina država je propisala da je do 21 godine života obavezna probna vozačka dozvola. Iskustva su pokazala da su mladi vozači iz ove kategorije biti najčešći učesnici saobraćajnih prekršaja pa se ovom dozvolom tome stalo na put. Ovakvim vozačima je zabranjeno da upravljaju vozilima velike snage bez pratioca, ali i da uopšte voze u noćnim satima od 23 do 06 h. Brzina na putu mora biti niža od propisanih vrednosti u konkretnom području, a znak probne dozvole jasno istaknut drugim vozačima...

Polaganje za B kategoriju je omogućeno mlađim osobama, ali je obuka vozača bolja, a put do trajne dozvole duži što donosi veći broj vozača ali uz bezbedniju vožnju svih učesnika u saobraćaju.

Polaganje za C kategoriju

C kategorija predstavlja dozvolu za vožnju teretnih vozila preko 3.5 tone. Najvažniji uslovi za polaganje za C kategoriju su:

  • Obuka vozača se započinje ako kandidat ima najmanje 20 godna

  • Polaganje za vozačku dozvolu je moguće sa 21 godinom

  • Vozač mora posedovati trajnu dozvolu za B kategoriju minimum 2 godine

Tek kada se ovo ispuni započinje se obuka vozača. Ona se sastoji od 7 časova teorijske obuke i 15 časova praktične vožnje. Nakon polaganja teorijskog ispita kreće se sa praktičnom obukom kroz vožnju po naseljenom mestu.

Polaganje za vozačku dozvolu se kao i za polaganje za auto obavlja iz dva dela: na poligonu i vožnjom u saobraćaju. Ako je komisija zadovoljna u oba segmenta dobija se dozvola da se vozi C kategorija vozila.

Iako govorimo o manjem broju časova ova lica se obučavaju da budu profesionalni vozači pa se učenje temelji na B kategoriji i nadograđuje se časovima koji su dovoljni za stvaranje odgovornih vozača.

Mesta za brigu nema. Obuka je tako koncipirana da za svaku kategoriju ima dovoljno i časova i teorijskih uputa da bi se stvorili odgovorni učesnici u saobraćaju. Kasnije je na svakom pojedincu da odgovorno pristupa učestvovanju u saobraćaju i primeni naučeno.


Srodni tekstovi:


Koje su prednosti kupovine kuće u odnosu na stan

 Kada je u pitanju kupovina nekretnine, jedna od glavnih dilema kupaca je da li da se odluče za...

Detaljnije

Vodič za kupovinu trake za trčanje?

Ako ste u potrazi za novom trakom za trčanje, došlo ste na pravo mesto! Napravili smo vodič z...

Detaljnije

Renovirate stan? Evo u koje komade vredi uložiti!

Renoviranje odnosno uređenje stana uvek je veliki trošak, ali ipak, trošak je koji se ...

Detaljnije

Izabrati odgovarajuće zavese za dom nikada nije bilo lakše

Kada u bilo kojoj sferi ima mnogo izbora, to s jedne strane može biti dobro jer ćete naći ono &scaro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS