Šta su viniri i koje odabrati?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

viniri

Jedan od najpopularnijih metoda za estetsko poboljšanje izgleda zuba jesu viniri. To je tajna prelepog osmeha brojnih poznatih osoba, ali i način kako svako od nas može da ima lepši osmeh jednostavno i lako.

„Hollywood smile“ je sada svakome dostupan uz najsavremenija protetička rešenja, a jedan od takvih svakako jesu i fasete - ljuspice ili viniri. Ovo su svi detalji koje trebate znati.

Kako se postavljaju viniri i kako ulepšavaju osmeh?

Zdravi zubi su uvek lepi, ali mogu imati nepravilan oblik ili boju. Za takva stanja ne postoji opravdan razlog za postavljanje veštačkih krunica, ali viniri su svakako najbolje rešenje.

Reč je o tankim ljuspicama koje se stavljaju na prednju stranu zuba i menjaju njegov izgled isto kao što to mogu navlake, ali se skida mnogo manje zubne mase, a dobija odličan estetski rezultat.

Upravo zbog toga, ovo je postao odličan način za estetsku transformaciju zuba, brzo i lako, bez ugrožavanja zdravlja zuba i desni.

Keramičke fasete – najviši kvalitet i najbolja vrsta

Postoje dva modela vinira – kompozitne i keramičke. Kompozitne se prave od materijala od kog i plombi i oni se direktno nanose i oblikuju na zubnu gleđ čime se menja izgled zuba. Ipak, ova metoda ima i svoje nedostatke pa je dobra kao prelazno rešenje, jer ovakve fasete potamne od hrane i pića i moraju da se češće menjaju.

Upravo zbog toga su keramičke fasete najbolji izbor jer su trajnije, uvek bele, i lako se postavljaju, lakše nego klasične navlake. Tačno je da traže skidanje malo zubne mase, ali to ne utiče na stabilnost zuba pa viniri postaju deo zuba koji sada izgleda bolje i lepše.

Održavanje i zamena vinira

Kada se postave viniri održavanje je isto kao i za zdrave zube, ali postoje mere opreza koje se moraju sprovoditi da bi oni imali što duže trajanje.

Na prvom mestu je zabranjeno grickanje noktiju ili tvrde hrane i ne smeju se opteretiti sa ikakvim prevelikim opterećenjem. Pošto se postavljaju u glavnom na prednje zube sekutiće, mora postojati doza opreza pri jelu.

Važno je da se redovno kontrolišu od strane stomatologa jer se najviše nedostataka ispolji u prve dve godine trajanja, a kasnije se neadekvatnom higijenom može razviti karijes zdravog dela zuba, a stomatolog će to sve primetiti i na vreme sanirati

Viniri traju i do 15 godina ako su postavljeni pravilno, ali se moraju održavati i kontrolisati od strane stomatologa. Nakon tog perioda se menjaju za nove varijante pa će trajati narednih 15 godina, a možda i više jer se materijali i postupci konstantno menjaju i unapređuju.

Većina ljudi nije zadovoljna izgledom i bojom svojih zuba. Sada je to moguće jednostavno promeniti, a da se ne ugrozi zub i ostane jak i stabilan kao što je i bio. Viniri su najbolji način ulepšavanja zdravih zuba i transformacije jednog ili više zuba.

Raspitajte se kod svog stomatologa o ovom postupku, neka vam objasni tok ugradnje i primere dobro urađenih intervencija. Postavite sva pitanja koja će da vam pomognu u odluci i odlučite se za metodu koja će vam najbolje odgovarati.


Srodni tekstovi:


Šolja praznične arome- dobro poznati napici na novi način

Decembar je mesec pripreme za najluđu noć. Euforija počinje sa postavljanjem prvih šarenih la...

Detaljnije

Kratak vodič kroz sadržaj testova A kategorije

Dozvola za A kategoriju podrazumeva upravljanje motociklima kao i onim teškim triciklima čija...

Detaljnije

Kako u Bugarsku u vreme pandemije?

Mnoge koji imaju bližu ili dalju rodbinu u nekom gradu Bugarske, interesuje upravo kakva je procedur...

Detaljnije

Šta treba da znate prilikom ugradnje xenon sijalica u vaš automobil?

Izvori osvetljenja za automobile i motorna vozila uopšte su više brojni, postoje halogena svetla, LE...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS