Zdrave oči za jasniji pogled na svet


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

oftalmološka klinika beograd


Oči nisu samo ogledalo duše, već i jedan od najvažnijih alata, preko kojih dolazimo do saznanja i doživljaja iz spoljašnjeg sveta. Čulo vida nam omogućuje više od polovine senzacija, pa je uloga očiju veoma važna, kao i odlazak na redovne preglede. 

Usled različitih naslednih, ali i stečenih faktora javljaju se i različita oboljenja očiju. Međutim, osim bolesti, veoma prisutna stanja su i pojave anomalija, koja se mogu javiti i kod potpuno zdravih očiju. U daljem tekstu baziraćemo se na vrstama refrakcionih promena kod čula vida, koji nam mogu praviti određene probleme.


Dalekovidost – kada su objekti u blizini nejasni

Dalekovidost je pojava koja se javlja kod osoba koje jasno vide udaljene predmete, ali imaju problema sa oštrinom vida onih predmeta koji su u neposrednoj blizini. Ona se javlja kada se svetlosni zraci u oku fokusiraju iza mrežnjače, umesto da se sabiraju u njoj. 

Od dalekovidosti mogu patiti i mlađe i starije osobe, iako se ovaj tip anomalije češće vezuje da prirodni proces starenja, usled slabnjenja očnog mišića. Čest slučaj kod dece i mlađih osoba je da, ukoliko je dioptrija manja, to stanje može proći bez simptoma. Očni mišići imaju sposobnost da se naprezanjem adaptiraju na postojeće uslove, tako da se ovaj problem može dijagnostifikovati i potvrditi samo oftalmološkim pregledom i to isključivo širenjem zenica. Kod veće diotrije, usled većeg zamora oka, javiće se česte glavobolje posle čitanja, zamućen vid i brži umor. 

Posle četrdesetih, sposobnost očnog mišića opada, pa je potreba za nošenjem korekcionih pomagala neminovna. Pri čitanju obično se javlja brzo zamaranje, bol u očima i glavobolja, a jedna od specifičnosti dalekovidosti je i „traženje“ fokusa usled gubitka oštrine objekata u blizini ili nemogućnost izoštravanja slova. 


Kratkovidost – kada je problem videti na daljinu

Pojava kratkovidosti javlja se kada se svetlosni zraci u oku ne sabiraju na samoj mrežnjači, već ispred nje. Osobe koje imaju dioptriju kratkovidosti nemaju oštrinu u jasnom vidu udaljenih objekata, dok bliže predmete vide sasvim normalno. Veoma je česta, a manifestuje se u vidu male ili velike, progresivne kratkovidosti. 

Mala ili slaba kratkovidost javlja se u mlađem dobu, najčešće u pubertetu. Uglavnom se javlja se kod osoba koje nemaju nikakve bolesti oka i obično se dioptrija stabilizuje posle pubertetskog doba i ne dostiže visoke vrednosti – do -6.0. 

Kod progresivne kratkovidosti, dioptrija može biti izrazito visoka – preko -12.0. Ozbiljnija je i uglavnom je rezultat naslednog faktora. 

Ova vrsta kratkovidosti uglavnom se vremenom povećava. Simptomi koji se mogu javiti je nemogućnost gledanja televizora ili veliko zamaranje prilikom vožnje, glavobolja i bol u očima usled naprezanja.


Astigmatizam – kada objekti izgube svoj oblik

Ova anomalija vida podrazumeva da se svetlosni zraci sabiraju u više tačaka na mrežnjači, a posledica je uglavnom nepravilnog oblika rožnjače. Astigmatizam je nasledan, javlja se i kod osoba sa kratkovidošću i sa dalekovidošću. Osobe kod kojih je dijagnostifikovan astigmatizam, objekte vide nejasno, razvučeno i iskrivljeno. Prilikom čitanja ili gledanja televizora, osobe sa asigmatizmom uglavnom krive glavu u potrazi za boljom oštrinom, pri čemu se javlja velika iscrpljenost, zamaranje i glavobolja. 


Kako napraviti dobar izbor pri odabiru odgovarajuće oftalmološke klinike u Beogradu?

U našoj prestonici zaista ima mnoštvo očnih klinika, pa i njihov odabir može da bude naporan. Po čemu će se izdvojiti dobra oftalmološka klinika u Beogradu?

Odgovor na ovo pitanje ćete dobiti već pri samom dolasku i pregledu. Dobrog očnog lekara karakteriše prvenstveno ljubaznost i spremnost da vam odgovori na sva vaša pitanja i približi vam stanje problema koji imate, ali i sva moguća rešenja. Profesionalnost u radu se podrazumeva i dobar oftalmolog će detaljno obavljati svaki pregled, jer je u oftalmološkoj profesiji najvažnija tačnost, detaljnost i preciznost. 






Srodni tekstovi:


Prednosti i mane različitih vrsta internet veza

Skoro svako domaćinsto poseduje kućni internet, i u današnje vreme postoji dosta načina za povezivan...

Detaljnije

Da li žene danas aktivno prate sportske vesti?

Sve teme, pitanja, igre i uspesi u sportu često se vezuju za muškarce, posebno kada se radi o...

Detaljnije

Šta se dešava sa cenom sobnih vrata na tržištu?

Tržište sobnih vrata je veoma veliko što se tiče modela, materijala, boja dezena, ali ...

Detaljnije

Prelepa mesta koja možete posetiti u Egiptu

Egipat - jedna veoma mistična zemlja. Onaj ko je jednom letovao u Egiptu uvek mu se vraća, jer tamo ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS