Umetnost i nauka potrebni za izbor sistema za grejanje vašeg doma


Uređenje doma Uređenje doma

Kako zimi zagrejati vaš dom, a kako ga leti rashladiti i učiniti prijatnim tokom tropskih vrućina? A pri tom ne bankrotirati, biti ekološki odgovoran i energetski efikasan? 

Poslednjih godina sistemi za hlađenje i zagrevanje su se dosta promenili, ali jedan metod nekako uspeva da opstane tokom godina inovacija i tehnoloških revolucija. Reč je o sistemima koji u sebi sadrže kotao. 

Prvo pitanje koje morate sebi postaviti je koji bojler treba da  izaberete, jer počev od stila do nekih manje estetskih, a više suštinskih pitanja, opcija i proizvođača je previše. 


Koji bojler odabrati?

Kotao na gas, ulje, tečni propan? Kotao na pelet? Ukoliko vam je dostupan gas, sigurno je da će se većina vas odlučiti za manje glavobolje i prosto ugraditi kotao na gas. Ostali bi trebalo da se uhvate u koštac sa ovom problematikom, i iznađu najbolje rešenje za sebe. 

Koliki kotao vam je potreban? Tu se već morate konsultovati sa stručnjacima. Proračuni se vrše u odnosu na lokalnu klimu, broj vrata i prozora na kući i proceni situacije koliko dobro izolaciju imate


Koji tip kotla bi trebali da kupite?

Pametna i mudra odluka bi bila da kupite kotao čija je efikasnost i izdržljivost ispitivana i testirana barem deset godina. Stariji modeli kotlova ne mogu vam pružiti komfor i performanse koje poseduju noviji. Ne samo da su noviji modeli efikasniji pa ćete tako uštedeti novac, nego su i konstruisani po višim i odgovornijim ekološkim standardima. 

Jedan od popularnijih izbora u novije vreme je kombinovani kotao, koji koristi gas, i njegove ozbiljne prednosti su što obezbeđuje toplotu za radijatore i toplu vodu u kući. Ovde se može desiti da kupovinom ovakvog kotla morate da uložite nešto više novca u startu, ali će vam se to kroz mesečne uštede koje ćete praviti jako brzo vratiti. 

Od 2010.godine u Velikoj Britaniji, efikasnim kotlovima se smatraju samo oni čiji je stepen iskorištenosti preko 88 posto. Kotao označen slovom “A” je najefikasniji u uštedi energije i najozbiljniji po pitanju zaštite životne sredine, dok u najnekvalitetnije kotlove spadaju oni sa oznakom “G”.


Pelet i ugalj

Drugi sve poželjniji način zagrevanja vašeg doma, pogotovo ukoliko živite na selu, ili predgrađu u kom nema gasovoda, je ugradnja kotla na pelet. I za kotao na pelet su vam potrebna veća ulaganja u startu, ali ukoliko sagledate cifre na višegodišnjem planu, uočavate kako se taj jaz smanjuje, u korist kotla na pelet. Njegove prednosti su korišćenje obnovljivih izvora energije, praktičnost, pogotovo onima koji su koristili drva ili ugalj za ogrev, i energetska efikasnost. 


Prednosti i mane kotla na pelet

Gledano iz više aspekata, korišćenje  kotla na pelet vas čini društveno odgovornim. Ne samo što ste ekološki svesni i ne povećavate emisiju  ugljen-dioksida, i ne samo što ste energetski efikasni već izborom peleta osnažujete i lokalnu zajednicu, jer su proizvođači peleta zapravo svi oni koji se bave obradom drveta. Pored visine početnog ulaganja, kotao na pelet ima i jednu drugu ne tako ozbiljnu manu. Potrebno ga je redovno održavati. Koliko god noviji modeli kotlova imali u sebi ugrađene sisteme za samočišćenje, radi što većeg stepena iskorišćenja neophodno je vršiti manualna čišćenja, i prosipati korpu sa pepelom. 


Srodni tekstovi:


Koliko danas generalno zarađuju kozmetički saloni?

Žene danas više nego ikada vode računa o svom fizičkom izgledu. Šminka, frizura, nokti, tretmani lic...

Detaljnije

Obuka vozača za CE kategoriju

Obuka vozača za CE kategoriju spada u nešto težu kategoriju kada je upravljanje vozilom u pit...

Detaljnije

Značaj probiotika za naše opšte zdravlje

Mikroorganizmi koji kolonizuju  ljudski organizam su  brojni i raznovrsni. Oni čine fiziol...

Detaljnije

Da li treba štedeti na PVC stolariji i kakvu stolariju je bolje kupiti – novu ili polovnu

Želite kupiti PVC stolariju za vaš dom i urediti enterijer tražeći praktičan proizvod? U mnoštvu nij...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS