Uzroci, simptomi i lečenje kondiloma


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Kondilomi spadaju u zarazne i polno prenosive bolesti, a manifestiju se kao izrasline, genitalne bradavice. Mogu se javiti i kod muškaraca i kod žena. 

Prenose se putem seksualnog odnosa, a mnogo ređi put prenošenja može biti direktan, neseksualni kontakt sa urogenitalnom regijom (dodir sa zaraženom površinom). Ovo je jedna od najčešćih, a po mnogim statistikama i najzastupljenija polno prenosiva bolest u celom svetu.


Šta je uzrok kondiloma?

Humani papiloma virusi ili skraćeno HPV je grupa virusa koji se prenose lako i veoma su zarazni. Grupa podrazumeva više od 100 podtipova virusa. Neki od njih izazivaju kondilome, a neki i mnogo teže oblike bolesti (karcinom).

Kondilomi su u ovoj kategorizaciji manje rizične bolesti, ali podjednako ih je važno potvrditi dijagnozom. Smatra se da većina seksualno aktivnog stanovništva, čak 80%, nosi u sebi neke od sojeva ovog virusa. Kod većine zaraženih simptopmi se nikada ne manifestuju pa samim tim ima mnogo prenosioca koji ne znaju da su zaraženi. 


Kondilomi kod muškaraca

Među onima koji su samo prenosioci mnogo je više muškaraca. Imuni sistem muškaraca otporniji je na razvoj bolesti. 

Takođe, sama fiziologija žene usloviće lakše prenošenje pri seksualnom kontaktu. Ne postoji pouzdan metod kojim se utvrđuje infekcija kod muškaraca koji nemaju simptome. 

Zbog toga se muškarci obraćaju lekaru tek kada su kondilomi vidljivi. Tada su oni prisutni kao promene na genitalnoj regiji, izazivaju crvenilo, svrab i neprijatan osećaj. 


Kondilomi kod žena

Čak i da se ne razviju vidljivi simptomi kod žena će se prisustvo HPV otkriti na ginekološkom pregledu. Papa test i kolposkopija pouzdani su pregledi kojima će se utvrditi postojanje virusa. Zato ne treba zanemariti nijednu od ovih metoda, a naravno pre svega važno je redovno ići na ginekološke preglede.

Kada su kondilomi pojave na sluzokoži znači da je infekcija već u odmakloj fazi a tada je i lečenje duže i komplikovanije. 

Često ćete čuti da je i kod ove bolesti presudan imunitet organizma. To jeste donekle tačno. Ali kondilome ne možete dobiti samo zbog pada imuniteta. Oni su isključivo posledica HP virusa, a imunitet će odrediti na koji način će se infekcija razvijati. 

Promene koje se javljaju kada su kondilomi vidljivi su izrasline svetlocrvene boje koje mogu biti male, ali mogu i vremenom da se rašire po celoj genitalnoj regiji.


Kondilomi u trudnoći

Imunitet trudnice oslabljen je u odnosu na redovno stanje pa se i kondilomi u trudnoći brže razvijaju. Važno je da se otkriju i uklone na vreme, jer i beba pri porođaju može da se zarazi. Zato ne treba čekati kraj trudnoće, već treba reagovati na vreme.


Lečenje kondiloma

Imajući u vidu specifičnost infekcije kondilomi se leče spoljašnim putem tako što se hirurški ili na drugi način uklanjaju. Ali ne treba zaboraviti da je izazivač virus koji je u organizmu, tako da treba lečiti organizam i ,,iznutra“ odnosno truditi se da se virus izbaci. 

Zato je tok lečenja individualan, zavisi od opšteg stanja organizma. Kondilomi su uporna i dosadna bolest. I posle uklanjanja i izlečenja mogu se vratiti sa svakim padom imuniteta. 
Srodni tekstovi:


Kako izabrati pravi automobil za venčanje?

Prevoz na dan venčanja jedna je od onih stvari koje možda nisu toliko na dnevnom redu prilikom plani...

Detaljnije

4 zanimljiva načina da dete brže savlada engleski jezik

Detinjstvo je ispunjeno igrom. Štaviše, deca u igri provode veliku većinu svog vremena...

Detaljnije

Nekoliko praktičnih saveta za lepši dnevni boravak

Rapored nameštaja kao i samo uređenje enterijera kada je dnevna soba u pitanju mnogo govori o...

Detaljnije

Šta su viniri i koje odabrati?

Jedan od najpopularnijih metoda za estetsko poboljšanje izgleda zuba jesu viniri. To je tajna...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS