5 pitanja koja treba da postavite pre kupovine sigurnosnih vrata


Uređenje doma Uređenje doma

sigurnosna vrata

Doneli ste odluku da promenite spoljnja vrata vašeg stambenog ili poslovnog prostora i suočili se sa ogromnom ponudom i širokim izborom raznih proizvođača. Da se listanje bezbrojnih kataloga ne bi oteglo u nedogled, a mogućnost izbora u pravi pakao odlučivanja, pomoći ćemo vam da donesete pravu odluku prateći jednostavne smernice. 

U nastavku su 5 pitanja koje morate da postavite, da biste doneli pravu odluku i godinama uživali u dobrom izboru.

  1. Koji stepen sigurnosti vam je potreban?

Polazimo od toga da svi želimo da budemo apsolutno bezbedni i sigurni u svom domu, bilo da odsustvujemo na kratko ili odlazimo na duži put. Potrebna nam je sigurnost i uverenje da će naša imovina biti maksimalno zaštićena od obijanja i provale.

Današnja sigurnosna vrata su pravljena tako da svaka daju izvesne garancije da će biti bezbedna i da će provalnike zadržati dovoljno dugo da im se rizik ne bi isplatio. Sigurnost vrata se meri stupnjevima zaštite, od kojih je 6. kategorija sa najvišim stepenom garancija i pruža gotovo stoprocentnu zaštitu. U pitanju su takozvana „trezor vrata“ koja se koriste za objekte specijalne namene, kao što su banke, zlatare i radnje skupocene robe. Osim specijalnih brava i kodiranih ključeva, ova „trezor vrata“ pravljena su od neprobojnog čelika i pružaju i zvučnu i toplotnu izolaciju.

U stambenim objektima se najčešće ugrađuju vrata treće klase. Predstavljaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Imaju jake okove zbog čega ih je teško izvući iz ležišta i brave za koje je potrebno oko 20 minuta iskusnim provalnicima da ih obiju. Pritom, za takvu radnju potreban je i poseban alat, pri ćemu se stvara buka koja je rizična za poduzimanje takve radnje. U gusto naseljenim mestima i stambenim zgradama, ovakve aktivnosti su gotovo nemoguće.

Puno je razloga zašto obična ulazna vrata zameniti sigurnosnim, ali bezbednost i miran san su na prvom mestu.

  1. Koji materijal je najbolji za spoljnja vrata?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je da uzmemo u obzir nekoliko parametara, pre svega gde se stambeni prostor nalazi – u kući ili zgradi.


spoljna vrata


Dobro je da stanovi koji su u zgradi imaju vrata koja imaju pored zaštitne i zvučnu izolaciju zbog gradske buke i zbog mira u stanu. Spoljašnja vrata na kućama moraju da odgovore na još neke zahteve – moraju biti otporna na atmosferske prilike (kiša, led, sneg, vetar). To se postiže ugradnjom vrata od drveta, aluminijuma, kvalitetnog PVC-a sa ispunom od staklene vune koja predstavlja najbolju toplotnu izolaciju.

Do nedavno su se izbegavala vrata od metala jer narušavaju vizuelnu toplinu pojedinih objekata. Međutim, danas je moguće kvalitetnim folijama presvući vrata i obezbediti im teksturu koju je nemoguće razlikovati od prirodnog drveta. 

Dobar je savet da gledate da spoljašnja vrata ne odudaraju svojim luksuzom jer ćete tako sigurno privući provalnike. 

  1. Da li birate vrata za stambeni ili poslovni prostor?


brave za kuću


U zavisnosti od toga da li birate vrata za stambeni ili poslovni prostor, zavisi koji ćete model vrata izabrati. Poslovne i stambene prostorije imaju drugačiju namenu, pa verovatno i drugačiji nivo sigurnosti. Ulazna vrata su pre svega dobri izolatori, ispunjena najkvalitetnijom ispunom koja stvaraju odličnu zvučnu i atmosfersku izolaciju. 

Poslovni prostori se uglavnom nalaze u dodatno obezbeđenim objektima (sigurnosne kamere, alarmi), pa je za njih bitno da se osim sigurnosti i vizuelno uklope u identitet firme. Mogućnost presvlačenja sigurnosnih vrata folijama, omogućiće vam dizajn kakav vam je potreban, a da se ne odričete kvaliteta i bezbednosti.

  1. Kakve brave su potrebne za spoljašnja vrata?

Jedan od najvažnijih delova svakih sigurnosnih vrata je brava i to je deo koji treba pažljivo odabrati. Najbolje su kasa brave sa sefovskim ključevima, jer se neuporedivo teže obijaju od klasičnih cilindar brava. Cilindar brave su manje otporne od kasa brave, ali se ključevi ne mogu kopirti i nema bojazni od postojanja ključa duplikata.


brave za vrata


Posle brave od velikog značaja je mehanički kvalitet cele konstrukcije. Kvalitetna sigurnosna vrata imaju masu veću od sedamdeset kilograma. Vrata treba da budu postavljena na metalni ram koji je čvrsto fiksiran za zidove, pod i plafon. Unutar vrata se nalaze čelične šipke, takozvani šipovi, koji ulaze u metalnu konstrukciju koja je fiksirana za zid, što onemogućava provalnike da pajserima, odnosno polugama, podignu vrata i na taj način ih izmeste iz ležišta i otvore. 

Štok vrata je najbolji od aluminijuma, metala ili čelika, dok su čelične šarke najjače i čine da je celokupna konstrukcija teška za obijanje.

  1. Da li vrata poseduju sertifikat i garanciju?

Ulazna vrata su dugoročna investicija i zato je dobro da prilikom kupovine proverite sertifikate i garancije. Sigurnosna vrata imaju 6 klasa zaštite koja se procenjuje na osnovu vremena koliko je potrebno da se deformišu ili obiju i o tome postoje zvanični atesti ili sertifikati. Takođe, proverite da li postoji zvaničan servis i služba hitnih intervencija jer su sigurnosna vrata specifična i najmanje što želite je da ostanete zaključani u stanu ili da ne možete da uđete u stan. 


siguran dom


Razmislite dobro o prostoru, nameni i materijalu od kojih želite da budu vaša vrata, raspitajte se o proizvođaču, bravi i garancijama. A zatim se prepustite dizajnerskom delu i u obilju izbora nađite ona vrata koja se najbolje uklapaju u vašu zamisao.






Srodni tekstovi:


Kako se vesti dana tretiraju u medijima

Informacije koje dobijamo na dnevnom nivou o događajima koji se odvijaju tokom kraćeg vremenskog per...

Detaljnije

Kako odabrati najbolje kosačice za travnjak?

Dolazak proleća donosi i brigu o okućnici, pa ne čudi što se u to vreme mnogi odlučuju ne sam...

Detaljnije

Otkrijte lepote homoljskih planina!

U samom srcu Srbije, skrivene među zelenim brdima i bujnim šumama, leže Homoljske planine, pr...

Detaljnije

Šta se dešava sa cenom sobnih vrata na tržištu?

Tržište sobnih vrata je veoma veliko što se tiče modela, materijala, boja dezena, ali ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS