Kako se računaju plodni dani?Ukoliko posmatramo menstrualni ciklus on ima dva podeljena dela, jedan je deo pre ovulacije, a drugi je deo nakon nje. Sam period ovulacije jesu plodni dani tokom kojih je najveća šansa da dođe do začeća. Međutim, trudnoća nije isključena van plodnih dana, ona se može dogoditi uvek, ali su šanse više ili manje prisutne, dok su najveće kada je ovulacija prisutna.

Samo računanje kada do nje dolazi, kada su plodni dani, važno je kako za parove koji žele da žena ostane u drugom stanju, tako i za one koji to ne žele. Ali, pre nego objasnimo kako se oni računaju, važno je da u potpunosti znate šta ovulacija predstavlja i šta se tokom nje događa u ženskom organizmu, ali i koliko plodni dani traju.


Šta je ovulacija?

Tokom ovulacije, kao određenog perioda menstrualnog ciklusa, dolazi do osobađanja jajne ćelije iz jajnika i njenog puštanja u jajovod. Dalji put jajjne ćelije zavisiće od toga da li će do začeća doći ili ne. Ukoliko dođe do začeća, oplođena jajna ćelija kreće ka materici, gde je potrebno da se stacionira i započne svoje dalje razvijanje u mešak, fetus. Ukoliko ne dođe do oplodnje, nastavlja se regularni ciklus koji se završava krvarenjem, odnosno izbacivanjem te jajne ćelije iz organizma. Gledajući ovako, ovulacija traje jedan dan, međutim, plodni dani traju duže.


Kada su plodni dani i kako ih računati?

Kao što je navedeno, ovulacija traje jedan dan, tj. od 12 do najviše 24 sata i u tom periodu su najviše šanse da do začeća dođe. Međutim, plodni dani traju duže, od 3 do 6 dana pre ovulacije i dva dana nakon nje. Zašto je to tako? Uzročnici tome su sami polni odnosi. Spermatozoidi mogu da budu „živi“ i do 6 dana, pa do začeća može da dođe i nekoliko dana nakon samog odnosa, a ne samo i isključivo u neposrednim trenucima nakon odnosa. Kod žena kojima ciklus traje redovnih 28 dana ovulacija se dešava četrnaestog dana, tj. između 13. i 15. dana ciklusa. U drugačijim slučajevima je od presudne važnosti vođenje kalendara, osluškivanje simptoma, merenje telesne temperature, a tu su i brojni testovi koji pokazuju da li su pldoni dani u toku ili ne.

Ukoliko želite da zatrudnite, onda je često od presudnog značaja računanje plodnih dana i njihovo prepoznavanje, a to je važno i kod onih koji to ne žele. Iako postoje različite metode, poput kontraceptivnih sredstava, polne zaštite, trudnoća je uvek moguća, posebno kada su plodni dani u toku, jer nijedna zaštita nije stopostotna. Kod žena koje imaju redovan i uredan menstrualni ciklus, računanje je prilično jednostavno, dok kod drugih to nije, pa poznavanje simptoma tokom ovulacije može da bude od velikog značaja.


Simptomi koji prate ovulaciju

U toku ovulacije moguće je javljanje grčeva i bolova u stomaku, koje žene uglavnom prepoznaju kao najavu perioda krvarenja. Međutim, njemu prethodi ovulacija, a ti bolovi i grčevi se jače javljaju na strani na kojoj se ovulira. Jedan od dodatnih simptoma jeste pojačan libido kod žena, uvećana seksualna želja, što se objašnjava pojačanim lučenjem testosterona u tom trenutku. Može doći i do neprijatnog, napetog osećaja u grudima, kao i njihovog primetnog rasta, te blagog porasta telesne temperature, što je zapravo sve prirodan proces tokom kojeg se telo priprema za trudnoću. Onda kada začeće izostane, svi ovi simptomi se redom gube i završavaju krvarenjem, nakon čega se nastavlja novo računanje menstrualnog ciklusa.


Srodni tekstovi:


Kipar letovanje 2023 – aranžmani koji pružaju užitak i zadovoljstvo

Izbor letovališta za odmor u predstojećoj sezoni predstavlja važnu odluku kojom će se obezbed...

Detaljnije

Kuda ćete otići za novu godinu?

Gde ćeš za Novu godinu? Ovog puta i oni koji nisu fanovi novogodišnje euforije i provo...

Detaljnije

Savet šta sve treba poneti na plažu od opreme

Odlazak na plažu je savršen način da se opustite i osvežite tokom vrelih letnjih dana. Kako b...

Detaljnije

Živite usaglašeni sa planetom: ekološki održiv stil uređenja doma

Ekološki održiv stil uređenja domova ne samo da je trenutno veoma popularan, već i ima duboko...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS