Kratak vodič kroz sadržaj testova A kategorije


Posao

a kategorija


Dozvola za A kategoriju podrazumeva upravljanje motociklima kao i onim teškim triciklima čija snaga prelazi 3kw. Kao i kod svake druge obuke, osnovni korak je teorijska nastava odnosno polaganje testova za A kategoriju. Samo polaganje, vrši se u prostorijama auto škole, na računarima koji imaju stalnu konekciju sa MUP-om. Informacioni sistem, mora biti povezan tako da kandidati na kraju svog testa znaju tačne odgovore a samim tim i prolaznost. Kroz testove za A kategoriju prolazi se kroz tri krljučne teme a to su: pravila saobraćaja, saobraćajna signalizacija i osnove bezbednosti sa saobraćajnim pojmovima.


Osnovna pravila saobraćaja

Učesnik u saobraćaju je dužan da poštuje pravila saobraćaja kako ne bi ugrožavao druge učesnike saobraćaja. Sva osnovna pravila, definisana su Zakonom o saobraćaju. Upravo navedeni zakon predstavlja najvažniju ulogu za sastavljanje testova A kategorije. Pravila saobraćaja definišu moguće situacije sa kojima se učesnici u saobraćaju susreću. One se odnose na pravila prvenstva prolaza ili na regulisanje saobraćaja na raskrsnicama. Bezbednost saobraćaja se ne može zamisliti bez adekvatno savladanih pravila saobraćaja. Učesnik u saobraćaju je dužan da poštuje naredbe ovlašćenog lica.


Saobraćajna signalizacija

Saobraćajnom signalizacijom kroz testove A kategorije definisani su uslovi puta na koje vozač mora da obrati pažnju. Takodje su definisana ograničenja i eventualne opasnosti na samom putu.  Da bi  vozač bezbedno i uspešno stigao do željenog odredišta, mora da postupa na osnovu postavljene saobraćajne signalizacije. Učesnici u saobraćaju, moraju dobro poznavati znakove, oznake pokraj puta, naredbe semafora, prate svetlosne oznake na putu, branike ali i sve  privremene saobraćajne signalizacije.


Osnove bezbednosti saobraćaja sa objašnjenim pojmovima

Na testovima za A kategoriju poslednju stavku sa najviše definicija čine osnovni pojmovi u saobraćaju kao i osnovne bezbednosti. Potrebno je obratiti pažnju na onog ko reguliše saobraćaj i koje su dužnosti samih učesnika u saobraćaju. Kao i kod prethodnih stavki i ovde su Zakonom definisani određeni izrazi sadržani u testovima A kategorije. Takođe su definisani izrazi koji se upotrebljavaju u bezbednosti saobraćaja. Ko su učesnici u saobraćaju, šta je definisano saobraćajem, šta predstavlja put, koja vozila postoje, koje prepreke postoje, kako je definisan vozač, adekvatna brzina, obilaženje, propuštanje, samo su neka od elemenata koje čine objašnjene pojmove. U posebnom odeljku pojmova definisan je pojam puta, njegovih glavnih kategorija i podkategorija.


Zaštita životne sredine kroz testove A kategorije

Tokom praktrične obuke, vozači stiču brojna teorijska znanja o zaštiti životne sredine. Naročita pažnja poklanja se zaštiti od prekomernih doza buke. Time je definisano da vozači naročito u naseljenim mestima ne smeju praviti veliku buku. Postoje znakovi koji vozače usmeravaju da su u blizini određenih puteva porodilišta, škole ili ustanove kulture. Određenom saobraćajnom signalizacijom vozila moraju biti isključena. Najčešći je slučaj da u velikim gradovima u kojima su česte gužve, semafori regulišu isljučenost samih vozila. U ovom slučaju vozači su dužni da ugase vozila, jer time doprinose smanjenju emisije štetnih gasova.  

Značaj položenog teorijskog ispita

Značaj savladanih testova A kategorije, ogleda se u bezbednom kretanju vozila i samostalnom upravljanju. Postoji velika potreba društva za posedovanjem vozačke dozvole jer olakšava adekvatno zapošljavanje, ispunjavajući zateve za traženi posao.
Srodni tekstovi:


Kako do dozvole za vožnju B i C kategorije vozila?

Vozila su sve savremenija, brža, većih snaga. Savremeni vozni park mora da prati i moderno sastavlje...

Detaljnije

Kada bi trebalo posetiti neurologa?

Koliko je moždani udar ozbiljna bolest najbolje govori to što je treći uzrok smrtnosti u svet...

Detaljnije

Vodič za kupovinu trake za trčanje?

Ako ste u potrazi za novom trakom za trčanje, došlo ste na pravo mesto! Napravili smo vodič z...

Detaljnije

ŽENSKA TORBA ZA PLAŽU: BEZ OVIH PET STVARI NE KREĆITE NA KUPANJE

Veština pakovanja inače, ali i kada su ženske torbe u pitanju može biti pravi izazov za neke ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS