Koji materijali tiganja su bezbedni za upotrebu, a koje treba izbegavati?


Uređenje doma

Kuvanje kod kuće trebalo bi da bude mnogo zdravija opcija od opcije naručivanja hrane, ali postoji jedan način na koji sabotirate svoje napore, a da toga niste ni svesni: ako ne koristite bezbedno posuđe. Materijali koji se koriste u šerpama i tiganjima možda nisu dobri za vas,okolinu i hranu zbog čega se isplati da znate šta kupujete. Pred vama je nekoliko informacijao bezbednim materijalima i koji materijal biste mogli da zaobiđete.

Glina i kamen

Tiganji i drugo posuđe od gline i kamena je najstarijiji tip posuđa, ali nemojte misliti da ih točini danas zastarelim, pa čak neupotrebljivim. Naprotiv, glineno posuđe i posuđe od kamenaje vrlo praktično, izrazito izdržljivo i samim tim odlično za svaku vrstu pripremanja hrane.Glina i kamen odlično zadržavaju toplotu, zagrevaju se ravnomerno i vrlo je teško zapalitihranu prilikom spremanja na ovim površinama. Danas možemo najčešće videti specijalan tiptiganja napravljen od gline ili kamena, a to su tave, koje se mogu stavljati i u rernu. Kamenoposuđe je nešto teže za održavanje, pa budite uvek pažljivi sa svojim tiganjima. Temperaturau kamenim tiganjima prilično poraste prilikom spremanja, zato nemojte nikada direktno uvreo tiganj stavljati hladnu hranu ili hladnu tečnost da ne bi došlo do pukotina. Na tržištu sejavljaju kameni tiganji i ostalo posuđe sa nekim udelom olova i prilikom kupovine morate bitioprezni i pročitati specifičacije i pitati sve što vas zanima, jer kada kameno posuđe ne sadržiolovo ono je zaista jedno od najbezbednijih i najkvalitetnih posuđa za spremanje hrane.

Keramika

Keramika je noviji površinski sloj kada je u pitanju nelepljivo posuđe. U odnosu na teflonske tiganje koji sadrže PFTE i PFOA, keramički tiganji važe za najsigurnije i ekološki prihvatljive opcije. Keramički tiganji, iako nisu toliko efikasni po pitanju neprijanjanja odlično obavljaju taj posao, a da bi taj efekat što duže trajao morate voditi računa o njima time što ćete izbegavati spremanje hrane na visokim temperaturama, a prilikom pranja moratepokupiti svu mast ili ulje sa njih. U supotrnom će se nakupiti slojevi ulja i umanjiti svojstvoneprijanjanja. Keramičkit iganji dolaze u toliko mnogo paleta boja i zaista su nešto što svako poželi da ima u svojoj kuhinji pa makar i kao ukras. Ne zaboravite oni su jedni od najkvalitetnijih tiganja, šta više keramički tiganji su u odnosu na popularne teflonske bezbedni za upotrebu.

Teflon - Nelepljivi tiganji

Nelepljivi tiganji više su tip tiganja no materijal od kojih su napravljeni jer nelepljivi tiganjimogu biti aluminijumski, keramički i slično. Mnogo je kontroverzi kada su u pitanju tolikovoljeni nelepljivi tiganji jer, smatra se, da zagrevanjem ispuštaju otrovne hemikalije, anaročito kada su u pitanju premazi PFOA i PFTE, poznatiji kao teflon. Prednost ovih tiganjačitamo u nazivu, dakle, ne lepe se. Pripremanje ribe ili bilo kog drugog mesa, pomfrita, jaja islično ne može biti jednostavnije. Takođe, za spremanje u ovim tiganjima potrebno je mnogomanje ulja nego što je slučaj sa ostalim tiganjima koji nemaju teflonski premaz. Velika jenjihova prednost u odnosu na ostale tiganje. Međutim, treba biti obazriv sa ovim premazom. Da bi se očuvalo dobro i bezbedno stanje treflonskog posuđa treba čistiti tiganj samosunđerom i to mekom stranom, ne žicom i ne u mašini za pranje sudova kako ne bi došlo doogrebotina. Prilikom pripremanja hrane temperatura mora biti do 240 stepeni jer smatra se daveća temperatura utiče na ispuštanje toksina, pored ovoga trebalo bi da znate da nikako ne smete koristiti metalne kašike dok spremate, opet, iz istog razloga kako ne biste ogrebali teflonsku površinu.








Srodni tekstovi:


Sve što vam je potrebno za savršenu letnju zabavu

Iako se leto polako privodi kraju, i dalje nije kasno da organizujete savršenu letnju zabavu,...

Detaljnije

Kako do dozvole za vožnju B i C kategorije vozila?

Vozila su sve savremenija, brža, većih snaga. Savremeni vozni park mora da prati i moderno sastavlje...

Detaljnije

Dnevna soba po svim standardima

Soba u kojoj se najviše vremena provodi, tj. deo enterijera u kojem se na kraju svakog dana o...

Detaljnije

Zebra zavese za kuhinju i dnevnu sobu

U poslednje vreme se prilikom planiranja stambenog prostora posebno vodi računa o otvorenosti zajedn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS