Koliko su vaše brave zaista sigurne?


Uređenje doma Uređenje doma

Sigurnost doma možemo da obezbedimo na različite načine, ali su ulazna vrata početna tačka od koje mnogo toga zavisi. Uvek možemo da se obezbedimo raznim sistemima zaštite (kao što su alarm ili video nadzor), ali tek nakon što smo obezbedili da ulazna vrata našeg stana budu ujedno i sigurnosna.

Sigurnosna vrata su pravljena od specijalnih materijala, imaju kvalitetnu ispunu i svakim svojim delom onemogućavaju provalnike da obiju vrata. Pa opet, najznačajnija komponenta kada su bezbednosna vrata u pitanju su upravo brave.

Sigurno se često pitate kada zaključavate vrata od stana ili kuće da li je vaša sigurnosna brava dovoljno dobra zaštita od provalnika. Danas je obijanje stanova gotovo svakodnevna stvar, pa je i opravdana strepnja za obezbeđivanjem stambenog prostora. Na internetu kruže snimci profesionalnih obijanja koji za nekoliko sekundi mogu da razmontiraju normalna vrata. Šta vrata čini bezbednim i koje brave su najbolje za vaš dom?

Brave su najvažniji elementi vrata koji imaju najvećeg udela u zaštiti prostora. Upravo zbog toga ćemo dati nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći da vidite da li ste izabrali dobru i, ukoliko niste, koje su najbolje brave za ulazna vrata.

Bezbednost doma je neprocenjiva i nezamenjiva. Kako je sigurnost doma od ključne važnosti, jasno je da se na kvalitetu brava i sigurnosnih vrata ne sme štedeti. Osnovni element zaključavanja vrata i obezveđivanja doma svodi se na bravu, koja svoje korene vuče još iz vremena Egipćana. Danas je taj sistem od presudne važnosti u sigurnosti doma i ključna je njegova bezbednost, odnosno nemogućnost provale.

Brava u vratima izrađuje se od čeličnog lima i od inoksa. Brava se ugrađuje u sama vrata i može ih biti jedna ili više. Sigurnosna vrata zavise od kvaliteta šarki, kvake i brave.

Postoje i dodatne mere koje mogu da ojačaju vrata, i njihova sigurnost zavisi od vrste brava (kasa brava, brava sa kod ključem), broj tačaka zaključavanja, da li omogućava zatvaranje vrata u više pravaca – kada se razupiru u bočne ivice štoka, pod i betonski nadvratnik, materijala od koga su krilo i štok, od šarki koje igraju veliku ulogu u bezbednosti, i od kvaliteta i vrsti kvaka. Sigurnost same brave zavisi od njenog tipa i kvaliteta. Mogu biti brave sa jednom ili više tačaka zaključavanja, koje pružaju i veću sigurnost

Cilindrične brave za ulazna vrata

Cilindrične brave važe za rešenja koja nisu baš najsigurnija jer se najlakše obijaju. Na taj način se sprečava otvaranje vrata. Ove brave su često napravljene od lošijih materijala pa se lako lome i obijaju. Takođe, i ključevi se mogu lako slomiti, pa se može desiti da se ključ slomi i zaglavi u bravi.
Brave sa cilindrima su nešto jeftinije i zbog toga su prvi izbor naših kupaca. Dobra vest je da se danas proizvode i nešto komplikovanje cilindrične brave kojima odgovaraju ključevi sa većim brojem zubaca i proreza pa je samim tim otežano otključavanje.

Sigurnosne brave sa više tačaka za zaključavanja

Sigurnosne brave sa više tačaka zaključavanja se postavljaju tako da se istovremeno kreću repreke u više pravaca. Naravno, što je više tačaka, to su bolje brave. Danas se mogu naći brave sa čak više od 16 tačaka zaključavanja. Još jedna dobra osobina ove brave je što se njenom ugradnjom obezbeđuje ležište vrata, što sprečava krivljenje vrata tokom vremena.
Takođe, ključevi su izrađeni tako da je teško napraviti kopiju. Sa jedne strane to je dobro za bezbednost, ali može biti problem ako izgubite ključeve.

H sistem

H sistem je poznat i kao italijanski sistem brava. On ima najčešće pet nosača šipki, jednu vodoravnu i četiri uspravne šipke (u obiku slova H). Ove brave mogu imati čak devet tačaka zaključavanja, što donosi dodatnu sigurnost za stanare. Ovaj sistem brava se montira na unutrašnju stranu vrata i koristi se kao dopunski sigurnosni sitem. Ovo je čest izbor onih koji ne žele da menjaju ili oštete svoja vrata, a H brave se mogu montirati na sve tipove vrata.

Ovakav sistem omogućava veliku zaštitu jer je za njeno obijanje potrebno ogromno vreme i profesionalni alat (uz dosta buke). A lopovima je svaki trenutak bitan i zbog toga najčešće odustaju od obijanja kada shvate da imaju posla sa H sistemom brava.

Nemačke sigurnosne brave za ulazna vrata

Nemačke brave su dobile naziv jer imaju široku primenu u Nemačkoj. One se sastoje od jedne horizontalne brave i dve vertikalne brave: jedne što je ispod i jedne iznad kvake. Ovaj sistem se kao i u prethodnom slučaju pokazao kao veoma pouzdan, jer provalnici ne žele da rizikuju sa komplikovanim tipovima zaštite.

Brave na šifru

Ovo je veoma dobar izbor ukoliko želite sigurnost Vašeg stambenog i poslovnog prostora. Brave na šifru smanjuju na minimum šanse da se obije stan. Naime, svaka brava ima svoju jedinstvenu šifru. Naravno, šifra se može naknadno promeniti, ali to zahteva intervenciju proizvođača (sami to nećete moći da uradite). Ovo se koristi uglavnom u hotelima.






Srodni tekstovi:


Reklamni materijali: Ključni elementi za uspešnu marketinšku strategiju

Reklamni materijali predstavljaju ključni element marketing strategije svake kompanije, bez obzira n...

Detaljnije

Kako da izaberete obuću koja će odgovarati vašem stopalu?

Skechers muške patike bile su i ostale najprodavanija vrsta muške obuće na trži&scaron...

Detaljnije

5 stvari koje možda niste znali o starom Egiptu

Od najranijih zapisa o miru do drevnih društvenih igara, otkrijte 5 iznenađujućih činjenica ...

Detaljnije

Saveti za roditelje koji se pripremaju za polazak svog deteta u prvi razred

Polazak prvaka u školu predstavlja važan trenutak za celu porodicu. Roditelji su tada posebno...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS