Uređivanje dvorišta uz pomoć prirodnih materijala


Uređenje doma Uređenje doma

Ideja za uređivanje bašte sasvim sigurno ne manjka. Za neke od njih već znate, jer ste imali prilike da ih vidite negde, a neke su još uvek retko viđene na našim prostorima. 

Ipak, da biste vaše dvorište ili baštu uredili tako da bude lepa za videti i da biste i vi i vaši gosti u potpunosti uživali, uvek je bolje da se odlučite za korišćenje prirodnih materijala. Naravno, u meri u kojoj je to moguće. 

Malč - šta je i kako ga koristiti?


Podloga je, u suštini najvažnija za uređivanje dvorišta. Ako odaberete odgovarajuću podlogu, rešili ste pola posla. 

Onda možete da razmišljate gde će se najbolje uklopiti terakota saksije, a gde drugi detalji, te koja boja bi trebalo da dominira u vašem dvorištu i slično. 

Jedna od ideja za idealnu prirodnu podlogu u dvorištu ili bašti jeste i takozvani malč. U pitanju je zapravo kora bora, koja je iseckana i koja može biti i u prirodnoj boji, ali i u drugim bojama. 

Samim tim što se radi o borovoj kori, to nema bojazni ni za vaše ljubimce, koji borave u dvorištu, jer je reč o potpuno prirodnom materijalu. A što se tiče boja, koje se koriste za nijansiranje malča, one su potpuno neškodljive. 

Najčešće se koristi dekorativni crveni malč, mada se na tržištu može pronaći i u žutoj, braon, crnoj i narandžastoj, kao i u zelenoj boji. 


Unikatne fontane za dvorište od prirodnih materijala


Kada rešite koju ćete podlogu koristiti, trebalo bi da pažnju usmerite na druge detalje. Ako ne želite da se igrate i sami pravite fontanu, mada je to odlična ideja, onda imate opciju da potražite već izrađene fontane i odaberete onu, koja bi se najbolje uklopila u vašem dvorištu. 

Vodite računa o tome da materijali budu prirodni, kao i da izrada fontana bude kvalitetna, jer ona treba da traje dugo godina. 

A ako ste ljubitelji ručnih radova, onda i sami možete prilično lako napraviti originalnu fontanu od prirodnih materijala. 

Obično se u tom slučaju koriste sledeće vrste kamena: peščar, beli kvarc, oblutak ili bigar, odnosno kamen poznat kao siga. 

U zavisnosti od toga koje je veličine vaša bašta će zavisiti i kolika bi trebalo da bude fontana. U principu se najbolje uklope one fontane za dvorište, koje upotpunjuju ceo prostor, a ne zauzimaju u njemu centralno mesto. Jer ako tako nešto uradite, uređivanje bašte će možda izgubiti smisao, a neće se videti ni vrlo efektne terakota saksije, ni drugi zanimljivi ukrasi, te će posetilac pomisliti da ste jednostavno želeli da se pohvalite velikom fontanom. 

Zato nemojte činiti takvu grešku, već posvetite pažnju svim detaljima i trudite se da ih što bolje uklopite u celokupan prostor.


Finalni radovi


Nakon što sve to uredite u dvorištu, ne preostaje vam ništa drugo nego da posvetite pažnju izboru cveća, koje ćete zasaditi. 

Ukoliko niste sigurni koje bi se cvetne vrste najbolje uklopile u taj prostor, odnosno koje će se najbolje održati, s obzirom na uslove u samom dvorištu, najbolje je da zatražite savet od stručnjaka. A to isto se odnosi i na buduće održavanje sveća, koje budete posadili. 

Jedino što vama i vašim ukućanima nakon svega ovoga preostaje, jeste da uživate u vašem divnom vrtu, koji ste sami uredili!


Srodni tekstovi:


Koje su prednosti kupovine kuće u odnosu na stan

 Kada je u pitanju kupovina nekretnine, jedna od glavnih dilema kupaca je da li da se odluče za...

Detaljnije

Provodite vreme napolju zajedno sa vašom bebom

Ubrzo nakon rođenja poželjno je da beba što više vremena provodi na svežem vazduhu. To...

Detaljnije

Dnevna soba po svim standardima

Soba u kojoj se najviše vremena provodi, tj. deo enterijera u kojem se na kraju svakog dana o...

Detaljnije

Vodič za letovanje na Rodosu 2022. godine

Svi smo se jako uželeli mora. Poslednje dva godine su bile baš neizvesne i stresne u tom pogl...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS