Prvi dani trudnoće- blaženstvo i iščekivanje prinove


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

Iako je dolazak bebe na svet još uvek mesecima daleko, prve nedelje trudnoće su izuzetno uzbudljive. Uz sreću zbog uspešno završenog rada na drugom stanju, mlade trudnice često osećaju i zbunjenost time šta se dešava u njihovom telu. Ovo nije neočekivano, jer se celo telo priprema za posao koji će obavljati narednih meseci, pa se manifestuju prvi simptomi trudnoće. Dok će prva nedelja trudnoće proći u menstrualnom krvarenju, druga nedelja trudnoće je vreme kada se pokazuju suptilni znaci da se u stomaku mame razvija novi život. Ovo je početak prvog tromesečja koje će biti period velikih promena za oba partnera, ali i početak roditeljstva. Zbog toga je važno da budući roditelji budu dobro informisani o tome kako njihova beba provodi to vreme.

Prva nedelja trudnoće- velike stvari se dešavaju bez velikih simptoma

U prvoj nedelji trudnoće nema simptoma zbog toga što još uvek ne postoji trudnoća. Iako je to stvar koja često buni buduće roditelje, lekari određuju dan začeća kao prvi dan poslednjeg menstrualnog ciklusa, jer je gotovo nemoguće utvrditi tačan dan kada je jajna ćelija oplođena. Zbog toga se nedelja kada počinje sazrevanje i odvajanje jane ćelije koja je spremna da postane novi život uzima kao prva nedelja trudnoće. U ovom periodu žena ima normalno menstrualno krvarenje, sa pratećim simptomima grčeva i bolova i kostima, nadutosti, umora i blage razdražljivosti. Za to vreme, sa površine jajnika se odvaja jedna zrela jajna ćelija koja će u narednim danima biti oplođena. Ukoliko je trudnoća planirana, prva nedelja je vreme kada je neohodno da žena prilagodi svoje navike novom stanju. To znači da se hrani zdravije, izbegava duvan, zadimljene prostorije i alkohol, ali i nezdrave masnoće i tešku hranu. Uz to se preporučuje uzimanje dodatnih suplemenata i folne kiseline, koja će pomoći bebi da se pravilno razvije. 

Druga nedelja trudnoće- stvari se zaista dešavaju

Folikularna faza ciklusa, kako se drugačije naziva druga nedelja trudnoće, jeste period kada buduća mama može da primeti nešto drugačije u tome kako izgleda i kako se oseća. Tome su zaslužni hormoni koji pripremaju telo za trudnoću. Naime, druga nedelja trudnoće je vreme kada se serotonin luči u povećanim količinama, kako bi neutralisao hormone stresa i olakšao začeće. Zbog toga žena može primetiti da se oseća srećnije, privlačnije i da je boljeg opšteg raspoloženja. Povećano lučenje serotonina pozitivno utiče i na fizičko stanje organizma, pa će buduća mama imati mnogo više energije. Pošto se u ovoj nedelji dešava ovulacija, neophodno je da partneri imaju seksualne odnose 48 sati pre nego što zrela jajna ćelija počne da se odvaja od jajnika. U ovu svrhu je korisno pratiti kalendar ovulacije i bazalnu telesnu temperaturu. Bazalna telesna temperatura je upravo najpouzdaniji način utvrđuvanja trenutka ovulacije, s obzirom da se povećava za par stepena kada taj proces počne. S obizirom da spermatozoidi žive do 5 dana, a jajna ćelija samo 24 sata, u ovoj nedelji su vreme i pravi tajming ključni faktori za uspešno začeće. Druga nedelja trudnoće može proteći i u tačkastom krvarenju, ali nema razloga za strah. Par kapi krvi ja kod mnogih žena uobičajeni simptom ovulacije






Srodni tekstovi:


Koliko je kandida opasna?

Kako bi ljudsko telo dobro funkcionisalo, potrebni su mu korisni organizmi, a kandida je jedan od nj...

Detaljnije

Koliko rad iz kancelarije utiče na bolje poslovne rezultate?

Pred modernim poslovanjima se danas ukazuje široka paleta opcija organizacije radnih procesa....

Detaljnije

Koje poslove banka online obavlja?

Bankarsko poslovanje putem interneta je usluga koju nude sve banke i služi za brže, lakše i e...

Detaljnije

Potrebna su vam nova sobna vrata – kakva odabrati

Ukoliko ste razmišljali o tome da kupite nova sobna vrata, izaberite ona koja ostavljaju jak ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS