Šta izaziva neplodnost kod žene, a šta kod muškaraca?


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota


Uzroci mogu biti različiti, međutim tu nije kraj sveta. Uz pomoć brojnih metoda i na kraju krajeva veštačke oplodnje u poliklinikama za vantelesnu oplodnju mnogi od parova su i pored steriliteta postali roditelji. 

Imati bebu onda kada oboje to poželite je najlepša stvar koja se može desiti kako vama, tako i vašoj ljubavi. To zaista jeste kruna ljubavi, a najlepše je kada imate više takvih kruna. Na žalost sve je više onih koji imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju, koji se bore sa sterilitetom i različitim drugim bolestima, koje utiču da se proces začeća samo odlaže. Sterlitet je svakako jedan od najčešćih razloga zašto se vaša želja odlaže. Sterilitet se javlja i kod žena i kod muškaraca i to je dobro znati, jer je uglavnom uvreženo mišljenje da je samo u ženama problem. 


Godine su uzrok i kod muškaraca i kod žena


Ono što smo svi znali i ono što će vam reći kada sa vašim problemom dođete u polikliniku za vantelesnu oplodnju jeste da su godine uzrok steriliteta i kod muškaraca i kod žena. Međutim, treba da znati da je ovaj faktor i te kako uticajniji i kod žena, ali se ne može zanemariti ni kod muškaraca. Sterlitet se najčešće javlja kod žena preko 35 godina, a kod muškaraca je to tek posle 45-e godine. Na žalost život nas nekada tako navede da pre toga ni ne pokušavamo da imamo decu i onda s godinama dolazi sve više problema u vezi sa samim začećem. Uteha je naravno da i posle 35-e i 40-e možete ostati u drugom stanju i tu svakako u pomoć može da vam uskoči i veštačka oplodnja. 


Kod žena-problemi sa hormonima, kod muškaraca-problemi sa spermatozoidima


Kada dođete u polikliniku za vantelesnu oplodnju i krenu ispitivanja razna koja prethodne veštačkoj oplodnji i koja generalno mogu, ali i ne moraju voditi veštačkoj oplodnji, lekari dolaze do brojnih zaključaka. Žene vrlo često imaju probleme sa hormonima. Njihovi ciklusi izostaju ili nisu redovni, dolazi do poremećaja ovulacije, imaju probleme sa štitnom žlezdom, probleme sa prolaktinom, previše muških hormona i slično. 

Problemi koji se često javljaju kod muškaraca su problemi sa produkcijom spermatozoida ili poremećajem koji nastaje u vezi sa transportom spermatozodia. Dakle, ne postoji ih dovoljan broj u ejakulatu, zbog različitih upala i začepljenja koja su prethodila. Kod žena-problemi sa jajnicima, kod muškaraca-razne bolesti


Kod žena je najčešći problem koji onemogućava začeće upravo problem sa jajnicima. Naime, čak 50% žena ne može da zatrudni zato što njihovi jajnici nisu prohodni. Takođe, fukncija jajnika je nešto što se takođe ispituje u poliklinikama za veštačku oplodnju. Endometrioza može biti jedan od faktora, zatim polipi, policistični jajnici, problemi sa grlićem materice, na kraju krajeva i tumori, anomalije i slilčno. Mnoge žene imaju i ciste na jajnicima, za koje i ne znaju, a koje takođe mogu da budu jedan od ključnih problema zašto to začeća ne može da dođe. 

Kod muškaraca se sterilitet može javiti usled različitih bolesti, infekcija, sistemskih bolesti, kao i zbog samog problema sa imunim sistemom, karcinomom testita, samom povredom testisa, ali na kraju krajeva i psihičkim problemima, koji imaju veliki uticaj i kod žena. 


Srodni tekstovi:


Šta treba da znate prilikom ugradnje xenon sijalica u vaš automobil?

Izvori osvetljenja za automobile i motorna vozila uopšte su više brojni, postoje halogena svetla, LE...

Detaljnije

Vrste monitora koje možete odabrati za svoj računar

Ukoliko vam je potreban nov monitor za vaš računar ili kupujete desktop računar, pa ne znate kakav i...

Detaljnije

Rusija kao broj 1 u svetu Srpske migracije - život i rad u inostranstvu

Čest je slučaj da mladi ljudi odlaze u inostranstvo zbog preseljenja i rada u značajnim firmama. Do ...

Detaljnije

Potrebna su vam nova sobna vrata – kakva odabrati

Ukoliko ste razmišljali o tome da kupite nova sobna vrata, izaberite ona koja ostavljaju jak ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS