Šta kada vam je potreban sudski tumač za hrvatski jezik?


Posao Posao

Hrvatski jezik pripada grupi slovenskih jezika kojim se služi oko 6 miliona ljudi, pre svega hrvatske nacionalnosti. S obzirom da nam je Hrvatska u komšiluku, veliki broj poslovnih ljudi zbog širenja poslovanja otvara firme u Srbiji. Neretko se zbog prirode posla traži sudski tumač za hrvatski jezik – osoba koja odlično poznaje hrvatsku terminologiju i jezik koje pritom ima licencu za obavljanje prevoda poslovne i druge dokumentacije . 

Najčešće se prevodi tenderska dokumentacija, ali se za neke svrhe može tražiti i prevod određenih izveštaja sa srpskog na hrvatski jezik i obrnuto. 

Šta je u opisu posla sudskog tumača za hrvatski jezik?

Pored usluge prevođenja, od sudskog tumača za hrvatski jezik imate garanciju da je prevedena dokumentacija verna originalu. Sudski tumač svojim pečatom i potpisom vam garantuje da je prevod tačan, a u slučaju da se jave neke manjkavosti, on će lično odgovarati. 

Sudski tumač za hrvatski jezik može prevoditi sertifikate, ugovore, razna ovlašćenja i punomoćja kao i lična dokumenta, izvode, potvrde i sl. 

Potreban vam je sudski tumač za hrvatski jezik u Beogradu?

Beograd je definitivno grad sa najvećim brojem prevodilačkih agencija koje među zaposlenima imaju sudske tumače i prevodioce. Ako vam na primer potreban sudski tumač, a živite preko reke, možda će vas interesovati sudski tumač za hrvatski jezik  Novi Beograd. U tom slučaju raspitajte se o licima koje obavljaju ovu vrstu delatnosti kao i koliko godina iskustva imaju. 

Treba napomenuti da se sudski tumači mogu angažovati u zavisnosti od opštine u kojoj vam je prebivalište. Pa tako, ako živite na Novom Beogradu ili Vračaru a potreban vam je sudski tumač, najpre ćete ga potražiti u mestima u kojima živite. 

Šta ako je potreban overa dokumenta Apostille pečatom?

Pre nego što angažujete sudskog tumača, na vreme se raspitajte da li je neophodna overa prevedenih dokumenata tzv.Apostille pečatom. Ako je potrebna, moraćete da angažujete nadležne sudske organe. Na ovaj način nećete gubiti vreme i novac. 

Na koje se sve načine dokumenta mogu dostaviti na prevođenje?

Imate nekoliko opcija kada je dostavljanje dokumenata u pitanju. To možete učiniti lično, Poštom ili nekom kurirskom službom. Ukoliko nije potrebna overa prevedenih dokumenata postoji mogućnost da ih skenirate i pošaljete na mail. Vodite računa o rokovima pa prilikom slanja dokumentacije naglasite do kog data treba da bude završen prevod. 

Prevedena dokumenta možete lično preuzeti ili vam mogu biti poslata brzom poštom. Kada je rok za prevod kratak, najbolja opcija je slanje elektronskim putem. 

Koja je cena usluga sudskog tumača za hrvatski jezik?

Nešto što većinu može zanimati jeste kako se kreće cene prevoda. Cena zavisi od strana koje je potrebno prevesti sa maternjeg na hrvatski jezik kao i od složenosti dokumentacije. Pa tako, za stručan prevod moraćete nešto više novca da izdvojite nego kod na primer prevoda ličnih dokumenata (lične karte, pasoša i sl.). 

Za detaljnije informacije uvek je bolje konsultovati se sa prevodilačkom agencijom jer cene mogu varirati. Konsultacije oko samog prevođenja su besplatne kao i o roku i ceni prevoda, pa iskoristite tu mogućnost i na vreme se raspitajte. 


Srodni tekstovi:


Zdraviji izbor prerade sirovog voća bez dodavanja šećera

Opšte je poznato da pripremanje namernica a pre svega zimnice od svežeg voća ima potrebu doda...

Detaljnije

Savršena figura bez teretane

Danas nije potrebna ni teretana, ni instruktor, ni grupni trening da bi trenirali i održavali svoje ...

Detaljnije

Koliko je kolagen važan za ljudski organizam?

Kada se u razgovoru pomene kolagen u glavnom se misli na kreme i preparate koji služe za podmlađivan...

Detaljnije

Investiranje u nekretnine – gde kupiti stan?

Zbog jednostavnosti posla i obezbeđivanja pasivnih prihoda, investiranje u nekretnine važi za jedan ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS