Zdraviji izbor prerade sirovog voća bez dodavanja šećera


Zdravlje i lepota Zdravlje i lepota

domaći proizvodi bez šećera

Opšte je poznato da pripremanje namernica a pre svega zimnice od svežeg voća ima potrebu dodavanja šećera. Dodatak šećera slatkoj zimnici ali i drugim voćnim proizvodima daje dugotrajnost i ima sve osobine konzervansa. Kombinacija prirodnog šećera u voću sa dodatim veštačkim šećerom, može se svakako odraziti na naše zdravlje. Stoga se savetuje pripremanje slatkih namaza bez dodatnog šećera, pri čemu se velika pažnja poklanja čuvanju tako izrađene namernice. Samim tim što je rok trajanja manji, već otvoren proizvod bez dodatog šećera se po pravilu ne sme dugo držati u takvom stanju. 


Osetite pravi ukus domaćeg proizvoda bez naknadno dodatog šećera

Domaći proizvodi podrazumevaju pripremu voća i povrća sa čistih i nezagađenih poljoprivrednim površina. Srećemo se sa slučajevima proizvodnje organske hrane, koja da bi ispunila navedeni zahtev mora biti uzgajana na zemljištu bez tretiranja pesticida i drugih zagađivača te vrste. Obzirom da površine za setvu ne smeju biti tretirane dodatnim sredstvima za poboljšanje plodnosti, ona svakako moraju biti očuvana u što izvornijem stanju. Od kvaliteta samog zemljišta, navodnjavanja, prisutnosti prirodnih razlagača zemljišta svakako zavisi budući rod. 

Usled rastućeg trenda zdravije ishrane sve više postoji potreba konzumiranja sveže obrađenog voća i povrća bez dodavanja konzervansa.  Na ovaj način se fruktoza koja veći procenat ima u samom voću, korisno iskorišćava u samoj ishrani. Dobar primer navedene prakse predstavljaju porodična gazdinstva. Domaći proizvodi bez šećera u poljoprivrednom gazdinstvu Ukusi planine čuvaju narodnu tradiciju i običaje za pripremnaje hrane. Prirodni šećer koji se dodaje u sve domaće prouzvode jedino može predstavljati med.  Navedeno gazdinstvo darove prirode uglavnom pronalazi u dubini netaknutih šuma planine Tare. Postoje proizvodi koji zahtevaju poljoprivrednu proizvodnju, gde takođe u harmoniji sa prirodom gaje svoje kulture.


Domaći proizvodi bez šećera i njihovi benefiti za zdravlje

Akcenat na proizvodnji domaćih proizvoda bez šećera predstavlja proizvodnju matičnih  sokova ali i meda sa dodatkom lekovitog bilja, orašastih plodova, polena ili propolisa. Svi navedeni sastojci izuzetno su bitni za zdravlje a naročito svoj odraz imaju na poboljšanje krvne slike. Krvnu sliku naročito popravlja matični sok od aronije, koji kao takav poseduje moć oslobađanja antioksidanasa koji su uglavnom odgovorni za borbu protiv slobodnih radikala u našem organizmu. Približan efekat ima matični sok od kupine koji je dosta slađeg ukusa u odnosu na aroniju koja u ustima ostavlja opor ukus. Upravo zbog sadržaja fruktoze u kupinama, nije potrebno dodavati šećer. 

Za proizvodnju navedenih proizvoda darovi su iz prirode, pri čemu je opšte poznato da divlja kupina i malina imaju veći procenat šećera u sebi. Proizvodnja meda u ovom slučaju odigrava se pod kontrolom ljudi, upravo zbog opstanka matice i celokupnog roja tokom duge i hladne zime. U šumama postoje brojne medolike vrste bilja koje pčele prikupljaju i pripremaju med. Struktura meda je gusta do umereno tečna, pri čemu kao najkorisniji sastojak u medu predstavlja polen sa borovih iglica. Navedeni proizvod se pokazao dobar u borbi protiv bronhijalnih teškoća osetljivih osoba. Ne treba zapostaviti ni matičan sok od cveta zove koji je dobar za lečenje bolesti digestivnog trakta. Svi navedeni proizvodi dobrog kvaliteta se mogu nabaviti u poljoprivrednom gazdinstvu Ukusi planine.


Srodni tekstovi:


Šta sve možete da očekujete u osmoj nedelji trudnoće?

Svaka trudnica nakon posete ginekologu koji im konstatuje drugo stanje već u toku prvog ultrazvuka s...

Detaljnije

Šta je sve potrebno za adekvatno renoviranje stana

Obnova ili renoviranje stambenog prostora je često jako zahtevnija od same gradnje. Osnovna razlika ...

Detaljnije

Iskoristite produženi vikend i upoznajte se sa Cirihom

Novogodišnji i božićni praznici mogu biti odlična prilika da organizujete mini putovanje i up...

Detaljnije

Renovirate stan? Evo u koje komade vredi uložiti!

Renoviranje odnosno uređenje stana uvek je veliki trošak, ali ipak, trošak je koji se ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS