Zebra zavese za kuhinju i dnevnu sobu


Uređenje doma Uređenje doma

U poslednje vreme se prilikom planiranja stambenog prostora posebno vodi računa o otvorenosti zajedničkih prostorija, gde se dnevni boravak praktično nastavlja na kuhinju i trpezariju i deluju kao jedna velika celina. Za dizajnere enterijera to znači da će biti veći broj prozora i više dnevne svetlosti u ovim prostorijama, a to je idealna prilika da se kombinuju različiti elementi, među kojima su i zavese.

Zebra zavese verovatno predstavljaju jedan od najboljih načina da kontrolišete količinu dnevne svetlosti u bilo kojoj prostoriji. One se izrađuju od specijalnih tkanina, u kombinaciji dve vrste materijala sa različitom svetlopropustljivošću. Kako se zavesa rotira, tako se kontroliše propustljivost dnevne svetlosti.

Zebra zavese u kuhinjskom prostoru

Kuhinja i trpezarija spadaju u one prostorija gde porodice provode najviše vremena, pa se nekako očekuje da one budu uređene moderno i sa ukusom. Da bi se to postiglo nije potrebno mnogo ulaganja, dovoljno je i jednostavno osveženje prostora novim zebra zavesama.

Zebra zavese su jedno od kvalitetnijih rešenja za moderan kuhinjski prostor. Lako se ugrađuju montažom na plafon ili na zid, dok pojedini modeli mogu da se montiraju i direktno na prozorsko okno, ove zavese će biti pravo osveženje za vaš kuhinjski prostor. Pored toga, zebra zavese i sam mehanizam se izrađuju od takvih materijala da ne zadržavaju kuhinjske mirise, te je samo održavanje veoma jednostavno.

Što se tiče samih boja i dezena koji su u modi, u poslednje vreme se biraju narandžasta, zelena, pa i ljubičasta i plava boja, kao boje koje će parirati svakom kuhinjskom elementu i daju im modernistički izgled. Ove boje se najbolje slažu uz bele, sive i crne kuhinjske elemente i potpuno otvaraju kuhinjski prostor.

Takođe, mnogi dizajneri vole da kombinuju zavese u bordo boji sa saksijama začinskog bilja, kao i sa kuhinjskim elementima u boji drveta.

Preporuka mnogih dizajnera je da se izbegavaju svetle boje zavesa jer one lako primaju boju od kuhinjskih isparenja a i svaka fleka na njima će biti lako uočljiva.

Kada je u pitanju sam materijal zebra zavesa, tu nemate mnogo opcija. One se izrađuju od posebnog platna koje ne upija kuhinjske mirise, a lako se održava.


Zebra zavese u dnevnom boravku

Dnevni boravak je oduvek bio prostor gde su dizajneri mogli da se igraju i eksperimentišu sa zavesama različitih boja i materijala dok god bi to bilo sa ukusom.

Zebra zavese se lako uklapaju u svaki enterijer, pa tako i u enterijer dnevne sobe, prijatne su i stvaraju atmosferu opuštenosti. Bez obzira na boju i vrstu platna koje će te koristiti, uz pomoć mehanizma će te lako kontrolisati količinu dnevne svetlosti koju želite da propustite.

Kada je u pitanju vrsta zebra zavesa, preporuka dizajnera je da se odlučite za jedno od četiri vrste platna: “screen”, zebra, “blackout” ili dekorativno platno. 

Screen platno predstavlja najbolju zaštitu od direktnih sunčevih zraka, eliminiše kontraste i stvara prijatan ambijent. Ova vrsta platna ima termoizolaciona svojstva što doprinosi uštedi energije prilikom hlađenja prostorije leti.

Zebra platno omogućava dan-noć efekat zbog dve vrste materijala koje različito propuštaju svetlost. Poseban mehanizam reguliše propuštanje svetlosti u dnevni boravak.

Blackout platna su najbolje rešenje za sakrivanje od pogleda radoznalih komšija i ona omogućavaju potpuno zamračenje dnevnog boravka.

Kao opcija estetskog uređenja dnevnog boravka, najbolje rešenje jesu dekorativna platna. Njihova široka paleta različiti boja i dizajna će vam dati odličan izbor i rešenje za lako oplemenjavanja vašeg životnog prostora.


Sve ove zavese poseduju anti-bakterijska, anti-alergijska i anti-statička svojstva, a proizvode se uglavnom od poliestera ili prirodnih materijala poput trske, pamuka i slično.

Sam proces održavanja zebra zavesa je veoma jednostavan, dovoljno je natopiti krpu mlakom vodom u kojoj se nalazi sredstvo za pranje i prašina i nečistoće se lako brišu, a zavese će moći da se koriste još dugo vremena.


Srodni tekstovi:


Izaberite savršena sobna vrata za svoj dom

Kada govorimo o renoviranju stana ili kuće, pored nezaobilazne stolarije, posebnu pažnju treba posve...

Detaljnije

Savršeno letovanje na Siciliji: Otkrijte čari Mediteranskog raja

Sicilija, najveće italijansko ostrvo koje se prostire u srcu Sredozemlja, oduvek je bila sinonim za ...

Detaljnije

Najlepše države Mediterana - šta posetiti u njima?

Mediteranska regija je riznica lepote, istorije i kulture, pri čemu svaka država nudi jedinstvenu ko...

Detaljnije

Kipar letovanje 2023 – aranžmani koji pružaju užitak i zadovoljstvo

Izbor letovališta za odmor u predstojećoj sezoni predstavlja važnu odluku kojom će se obezbed...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS