Dugoročna predviđanja temperature, nivoa padavina i drugih pojava u Beogradu


Kultura/zabava


Vreme u prestonici veoma je važan aspekt svakodnevnog kretanja ljudi, bilo da se radi o odlasku na posao, korišćenju gradskog prevoza ili planirani sastanak u određenom terminu. Kako su atmosferski uslovi poput padavina, izmaglice, mraza i elementarnih nepogoda vrlo usporavajući po aktivnosti ljudi posebno u većim gradovima, izuzetan značaj ima blagovremeno upoznavanje sa najavama meteorologa. 

Posebno u doba jeseni i zime kada se očekuju određene pojave poput kiše, snega, mrazeva, magle, klizavog kolovoza ili drugih uticaja koji otežavaju vožnju i kretanje po Beogradu, potrebno je biti u svakom trenutku u toku sa prognozom. Dugoročna predviđanja obezbeđuju jasan uvid u to kakva zima nas očekuje, pa se mogu pravovremeno planirati aktivnosti – odmor i zimovanje, poslovni put i slično.


Sezonska vremenska prognoza Beograd

Vremenska prognoza Beograd koja se ažurira jednom u mesecu, uz dostupne grafičke preglede i predviđanja za 7 meseci unapred, naziva se sezonskom i objavljuje je Republički hidrometeorološki zavod. Konkretno, u ovom smislu vremenska prognoza Beograd donosi tokom oktobra toplo vreme, prosečnu vlažnost i osetno Miholjsko leto. 

Zatim, u novembru se očekuje veća vlažnost i takođe toplo vreme, uz oscilacije jutarnjih u odnosu na dnevne temperature. Vremenska prognoza Beograd u decembru donosi blaže i vlažnije vreme, sa 5 do 10 milimetara većim nivoom padavina u odnosu na višegodišnji prosek, što je karakteristično i za januar. S tim u vezi, vremenska prognoza Beograd za naredne mesece predviđa umereno hladnu zimu.


Temperaturni nivoi u Beogradu krajem godine

U prestonici, očekuju se od oktobra do decembra temperature koje su prilično iznad proseka za ovo doba godine. Naime, sam kraj oktobra meseca obeležiće visoke temperature, koje će 20. i 21. u mesecu iznositi 30, odnosno 27 stepeni, respektivno, prenose Novosti. 

Takođe, u novembru temperatura vazduha biće viša za 1,4 stepena, a tokom decembra za 1,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Uz mestimično oblačno vreme sa mogućim pljuskovima najavljuje se kraj oktobra i veći deo novembra meseca, ali je udeo padavina niži u odnosu na stepen oblačnosti. Pored toga, za kraj oktobra Novosti beleže nivo vlažnosti vazduha od oko 55%.


Verovatnoća padavina i drugi parametri prognoze za Beograd

Za period predstojeće kasne jeseni i rane zime, za sada se ne predviđaju obilne padavine. One će tokom novembra iznositi oko 47 milimetara, što je 2 milimetra više u odnosu na prosek, a tokom decembra biće oko 59 milimetara, kako navodi izvor RHMZ. 

U daljem periodu, tokom januara Meteorolog.com predviđa maksimalnu temperaturu od 17 stepeni, a minimalnu -5 stepeni u proseku, uz prosečne padavine od 28,6 milimetra, i brzinu vetra od 22,41 metara u sekundi. Većina gradova, tokom kasne jeseni i rane zime imaće temperature u plusu, dok se jaka magla i mrazevi vezuju za planinska područja, kao i gradove poput Sjenice i Požege.

Dugoročna vremenska prognoza Beograd donosi niz predviđanja u vezi sa temperaturom, padavinama, vazdušnim pritiskom i vlažnošću, kao i verovatnoćom pojave magle, mraza i srodnih pojava. Važno je ispratiti dugoročnu prognozu koja je dostupna na velikom broju portala i internet adresa, kao i putem drugih medijskih kanala komunikacija.
Srodni tekstovi:


Šta sve možete da očekujete u osmoj nedelji trudnoće?

Svaka trudnica nakon posete ginekologu koji im konstatuje drugo stanje već u toku prvog ultrazvuka s...

Detaljnije

4 zanimljiva načina da dete brže savlada engleski jezik

Detinjstvo je ispunjeno igrom. Štaviše, deca u igri provode veliku većinu svog vremena...

Detaljnije

Nikada nije bilo lakše doći do novih zuba, i to za kratko vreme

Dok se nekada problem bezubosti rešavao totalnim ili parcijalnim veštačkim protezama (...

Detaljnije

Kako da zaštite vaš dom od sunca

Prvi topli, letnji dani uglavnom donose mnogo radosti i nekog lepog optimizma, jer činjenica da se n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS