Dugoročna predviđanja temperature, nivoa padavina i drugih pojava u Beogradu


Kultura/zabava


Vreme u prestonici veoma je važan aspekt svakodnevnog kretanja ljudi, bilo da se radi o odlasku na posao, korišćenju gradskog prevoza ili planirani sastanak u određenom terminu. Kako su atmosferski uslovi poput padavina, izmaglice, mraza i elementarnih nepogoda vrlo usporavajući po aktivnosti ljudi posebno u većim gradovima, izuzetan značaj ima blagovremeno upoznavanje sa najavama meteorologa. 

Posebno u doba jeseni i zime kada se očekuju određene pojave poput kiše, snega, mrazeva, magle, klizavog kolovoza ili drugih uticaja koji otežavaju vožnju i kretanje po Beogradu, potrebno je biti u svakom trenutku u toku sa prognozom. Dugoročna predviđanja obezbeđuju jasan uvid u to kakva zima nas očekuje, pa se mogu pravovremeno planirati aktivnosti – odmor i zimovanje, poslovni put i slično.


Sezonska vremenska prognoza Beograd

Vremenska prognoza Beograd koja se ažurira jednom u mesecu, uz dostupne grafičke preglede i predviđanja za 7 meseci unapred, naziva se sezonskom i objavljuje je Republički hidrometeorološki zavod. Konkretno, u ovom smislu vremenska prognoza Beograd donosi tokom oktobra toplo vreme, prosečnu vlažnost i osetno Miholjsko leto. 

Zatim, u novembru se očekuje veća vlažnost i takođe toplo vreme, uz oscilacije jutarnjih u odnosu na dnevne temperature. Vremenska prognoza Beograd u decembru donosi blaže i vlažnije vreme, sa 5 do 10 milimetara većim nivoom padavina u odnosu na višegodišnji prosek, što je karakteristično i za januar. S tim u vezi, vremenska prognoza Beograd za naredne mesece predviđa umereno hladnu zimu.


Temperaturni nivoi u Beogradu krajem godine

U prestonici, očekuju se od oktobra do decembra temperature koje su prilično iznad proseka za ovo doba godine. Naime, sam kraj oktobra meseca obeležiće visoke temperature, koje će 20. i 21. u mesecu iznositi 30, odnosno 27 stepeni, respektivno, prenose Novosti. 

Takođe, u novembru temperatura vazduha biće viša za 1,4 stepena, a tokom decembra za 1,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Uz mestimično oblačno vreme sa mogućim pljuskovima najavljuje se kraj oktobra i veći deo novembra meseca, ali je udeo padavina niži u odnosu na stepen oblačnosti. Pored toga, za kraj oktobra Novosti beleže nivo vlažnosti vazduha od oko 55%.


Verovatnoća padavina i drugi parametri prognoze za Beograd

Za period predstojeće kasne jeseni i rane zime, za sada se ne predviđaju obilne padavine. One će tokom novembra iznositi oko 47 milimetara, što je 2 milimetra više u odnosu na prosek, a tokom decembra biće oko 59 milimetara, kako navodi izvor RHMZ. 

U daljem periodu, tokom januara Meteorolog.com predviđa maksimalnu temperaturu od 17 stepeni, a minimalnu -5 stepeni u proseku, uz prosečne padavine od 28,6 milimetra, i brzinu vetra od 22,41 metara u sekundi. Većina gradova, tokom kasne jeseni i rane zime imaće temperature u plusu, dok se jaka magla i mrazevi vezuju za planinska područja, kao i gradove poput Sjenice i Požege.

Dugoročna vremenska prognoza Beograd donosi niz predviđanja u vezi sa temperaturom, padavinama, vazdušnim pritiskom i vlažnošću, kao i verovatnoćom pojave magle, mraza i srodnih pojava. Važno je ispratiti dugoročnu prognozu koja je dostupna na velikom broju portala i internet adresa, kao i putem drugih medijskih kanala komunikacija.
Srodni tekstovi:


Usavršite znanje engleskog jezika iz svoje fotelje

Treba vam dodatno usavršavanje kada je znanje engleskog jezika u pitanju? Želeli biste da ima...

Detaljnije

Najbolji načini da kupite efikasna kolica za bebe

Želite da imate na jednom mestu kompletnu opremu za prevoz vaše bebe. Kupili ste kolica za be...

Detaljnije

Najčešća neurološka oboljenja

O neurologiji najviše saznamo onda kada mi imamo problem ili kada neko naš bližnji ima...

Detaljnije

4 vrste slavina za sudoperu

Slavine za sudoperu su nekako čudne, pretpostavićemo da smo svi upućeni u to kako toalet radi, povuč...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS