FANTASTIČNA OSMORKA VITAMINA B


Zdravlje i lepota

Kada se kaže vitamin b, obično se misli na kompleks od osam vitamina b, koji su pravi heroji među vitaminima. Ova osmorka je zadužena za pravilno funkcionisanje našeg celokupnog organizma i to radi svakodnevno delujući na nivou najmanjih molekula pa do najsloženijih organa. Treba znati da najbolje deluju kada su svih osam zajedno na okupu – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 – jedino tada deluju kao jedna funkcionalna celina. Zbog toga, vrlo je važan njihov optimalan odnos u organizmu. Vitamini b grupe su hidrosolubilni ( rastvorljivi u vodi ) i naše telo ih ne može skladištiti, a ni sintetisati, što ih dalje čini esencijalnim nutritijentima koji se svakodnevno moraju unositi dobro izbalansiranom hranom i dijetetskim suplementima.

Vitamini b grupe deluju u našem organizmu na različitim poljima i bez njihove dovoljne količine ne bi bilo moguće odvijanje niza suštinskih procesa. Bitne uloge vitamina b su očuvanje nervnog tkiva, srca, mišića, digestivnog trakta, eritrocita, ćelija organa za varenje, hormona nadbubrežne žlezde i polnih hormona. Pored ovih važnih uloga, ovi vitamini obezbeđuju normalan rast i razvoj organizma, naročito u periodu intezivnog rasta kod dece i naravno adolescenata – održavaju građu, funkciju kože ( poboljšavajući njenu prokrvljenost i regeneraciju ), zatim omogućavaju normalan rad lojnih žlezda, utiču na formiranje i rast kose i noktiju. 

VITAMINE B JE NAJBOLJE UZIMATI HRANOM

Kroz pravilnu i raznovrsnu ishranu, možemo održavati tačno potrebnu količinu ovih bitnih nutritijenata. Bogat izvor skoro svih vitamina b jesu namirnice od punog zrna – raženi hleb, ovsene pahuljice, integralna testenina i kukuruzno brašno. Pored namirnica od neprerađenih zrna, tu su i sledeće namirnice – svinjsko i ćureće meso, iznutrice poput svinjske i pileće džigerice, masne ribe poput tune, lososa i pastrmke, tu su plodovi mora, mahunarke ( pasulj, grašak, soja ), jaja, mleko i mlečni proizvodi, kvasac.

Naročito je bitan vitamin B12, a ono što je njegova glavna karakteristika i što ga izdvaja od drugih vitamina  je to što se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla, pre svega u mesu, što ga čini posebno deficitarnim u populaciji vegana. B12 je od izuzetnog značaja u formiranju ćelija krvi i štiti od anemije, pa se zato osobama koje ga ne unose ishranom, poput vegana, savetuje da ga dodatno unosi u vidu suplemenata.

DIJETETSKI SUPLEMENTI B KOMPLEKSA

Najveći procenat zdrave populacije zadovoljava dnevne, potrebne količine B kompleksa pravilnom konzumacijom hrane, ali određene grupe ljudi, poput dece, adolescenata, starih ljudi vrlo često ne unesu potrebnu dnevnu dozu iz različitih razloga. Kod dece je to zbog manjka apetita ili jednoličnom ishranom, a kod starijih je to zbog usporenog mtabolizma i smanjene apsobcije hranljivih materija iz creva. Zbog toga se u tim slučajevima preporučuje dodatni izvor B kompleksa – dijetetskim suplementima. Bitno je unositi ceo kompleks po potrebama i prepisanom uputstvu, zato treba voditi računa o pojedinačnom udelu svih osam vitamina iz grupe. Uz nadzor lekara i saveta farmaceuta, u Srbiji se poštuje i Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, što bi značilo da su doze ovih vitamina preporučene u dnevnim dozama koje bi moralo da se poštuju. 
Srodni tekstovi:


Šta izaziva neplodnost kod žene, a šta kod muškaraca?

Uzroci mogu biti različiti, međutim tu nije kraj sveta. Uz pomoć brojnih metoda i na kraju krajeva v...

Detaljnije

Telehenderi – investicija koja se u građevinskim poslovima itekako isplati!

Ako planirate da osnujete firmu koja će se baviti nekom vrstom građevinskih radova, koji između osta...

Detaljnije

Vodič za kupovinu trake za trčanje?

Ako ste u potrazi za novom trakom za trčanje, došlo ste na pravo mesto! Napravili smo vodič z...

Detaljnije

Prednosti i mane različitih vrsta internet veza

Skoro svako domaćinsto poseduje kućni internet, i u današnje vreme postoji dosta načina za povezivan...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS