FANTASTIČNA OSMORKA VITAMINA B


Zdravlje i lepota

Kada se kaže vitamin b, obično se misli na kompleks od osam vitamina b, koji su pravi heroji među vitaminima. Ova osmorka je zadužena za pravilno funkcionisanje našeg celokupnog organizma i to radi svakodnevno delujući na nivou najmanjih molekula pa do najsloženijih organa. Treba znati da najbolje deluju kada su svih osam zajedno na okupu – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 – jedino tada deluju kao jedna funkcionalna celina. Zbog toga, vrlo je važan njihov optimalan odnos u organizmu. Vitamini b grupe su hidrosolubilni ( rastvorljivi u vodi ) i naše telo ih ne može skladištiti, a ni sintetisati, što ih dalje čini esencijalnim nutritijentima koji se svakodnevno moraju unositi dobro izbalansiranom hranom i dijetetskim suplementima.

Vitamini b grupe deluju u našem organizmu na različitim poljima i bez njihove dovoljne količine ne bi bilo moguće odvijanje niza suštinskih procesa. Bitne uloge vitamina b su očuvanje nervnog tkiva, srca, mišića, digestivnog trakta, eritrocita, ćelija organa za varenje, hormona nadbubrežne žlezde i polnih hormona. Pored ovih važnih uloga, ovi vitamini obezbeđuju normalan rast i razvoj organizma, naročito u periodu intezivnog rasta kod dece i naravno adolescenata – održavaju građu, funkciju kože ( poboljšavajući njenu prokrvljenost i regeneraciju ), zatim omogućavaju normalan rad lojnih žlezda, utiču na formiranje i rast kose i noktiju. 

VITAMINE B JE NAJBOLJE UZIMATI HRANOM

Kroz pravilnu i raznovrsnu ishranu, možemo održavati tačno potrebnu količinu ovih bitnih nutritijenata. Bogat izvor skoro svih vitamina b jesu namirnice od punog zrna – raženi hleb, ovsene pahuljice, integralna testenina i kukuruzno brašno. Pored namirnica od neprerađenih zrna, tu su i sledeće namirnice – svinjsko i ćureće meso, iznutrice poput svinjske i pileće džigerice, masne ribe poput tune, lososa i pastrmke, tu su plodovi mora, mahunarke ( pasulj, grašak, soja ), jaja, mleko i mlečni proizvodi, kvasac.

Naročito je bitan vitamin B12, a ono što je njegova glavna karakteristika i što ga izdvaja od drugih vitamina  je to što se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla, pre svega u mesu, što ga čini posebno deficitarnim u populaciji vegana. B12 je od izuzetnog značaja u formiranju ćelija krvi i štiti od anemije, pa se zato osobama koje ga ne unose ishranom, poput vegana, savetuje da ga dodatno unosi u vidu suplemenata.

DIJETETSKI SUPLEMENTI B KOMPLEKSA

Najveći procenat zdrave populacije zadovoljava dnevne, potrebne količine B kompleksa pravilnom konzumacijom hrane, ali određene grupe ljudi, poput dece, adolescenata, starih ljudi vrlo često ne unesu potrebnu dnevnu dozu iz različitih razloga. Kod dece je to zbog manjka apetita ili jednoličnom ishranom, a kod starijih je to zbog usporenog mtabolizma i smanjene apsobcije hranljivih materija iz creva. Zbog toga se u tim slučajevima preporučuje dodatni izvor B kompleksa – dijetetskim suplementima. Bitno je unositi ceo kompleks po potrebama i prepisanom uputstvu, zato treba voditi računa o pojedinačnom udelu svih osam vitamina iz grupe. Uz nadzor lekara i saveta farmaceuta, u Srbiji se poštuje i Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, što bi značilo da su doze ovih vitamina preporučene u dnevnim dozama koje bi moralo da se poštuju. 
Srodni tekstovi:


Šta sve treba da znate o putovanju avionom?

Ako prvi put planirate da putujete avionom sigurno se suočavate sa mnogim dilemama i pitanjima, te p...

Detaljnije

Usavršite znanje engleskog jezika iz svoje fotelje

Treba vam dodatno usavršavanje kada je znanje engleskog jezika u pitanju? Želeli biste da ima...

Detaljnije

Reklamni materijali: Ključni elementi za uspešnu marketinšku strategiju

Reklamni materijali predstavljaju ključni element marketing strategije svake kompanije, bez obzira n...

Detaljnije

Šolja praznične arome- dobro poznati napici na novi način

Decembar je mesec pripreme za najluđu noć. Euforija počinje sa postavljanjem prvih šarenih la...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS