Kako urediti napuštenu baštu?


Uređenje doma Uređenje doma

Da li ste nasledili napuštenu baštu koja izgleda kao divlja džungla? Ili možda imate svoju baštu koju ste zanemarili tokom godina? Bez obzira na razlog, sada je vreme da se uhvatite u koštac sa ovim izazovom. U nastavku teksta vam dajemo nekoliko saveta kako da uredite i sredite napuštenu baštu.

Uklonite istrulela stabla i korov

Ukoliko želite da očistite i uređujete zapuštenu baštu, jedan od ključnih koraka je uklanjanje istrulelih stabala i korova. Ovo neželjeno rastinje često preplavljuju baštu ukoliko je ne uređujemo i oduzimaja prostor biljkama koje želite da rastu.

Da biste efikasno izvršili ovaj posao, preporučuje se korišćenje motorne testere. Ukoliko nemate ovaj alat i zanima vas koliko novca vam je potrebno za motorne testere cene su vrlo prihvatljive i zavise od veličine i jačine testere koju odaberete. Motorna testera je izuzetno korisna jer pruža brzo i efikasno uklanjanje stabala i grmlja. Ova moćna mašina će vam omogućiti da se brzo rešite nepotrebnog rastinja i oslobodite prostor za nove biljke.

Nakon što ste uklonili stabla i korov, važno je očistiti prostor od otpada i smeća. Ovo je važno kako bi se osiguralo da bašta izgleda uredno i privlačno. Pobrinite se da uklonite sve ostatke građevinskog materijala, starih saksija i drugih nepotrebnih stvari koje su se tokom godina nakupile u bašti. Ovo će vam omogućiti da stvorite čistu i organizovanu sredinu za dalje uređivanje.

Kada je bašta očišćena od istrulelih stabala, korova i otpada, možete se fokusirati na dalje uređivanje. Razmislite o tome šta želite da postignete sa svojom baštom - da li želite da je pretvorite u prelepo cveće, povrtnjak ili prostor za odmor i opuštanje. Razmislite o biljkama koje želite da zasadite i prilagodite prostor njihovim potrebama.

Takođe, možete razmisliti o dodavanju dekorativnih elemenata, kao što su fontane, klupice ili baštenski nameštaj, kako biste stvorili prijatno okruženje za uživanje. Uz malo planiranja i kreativnosti, vaša bašta može postati oaza mira i lepote.

Pripremite zemlju za sadnju

Priprema zemlje za sadnju je ključni korak u obnavljanju zapuštene bašte i postizanju zdravog i plodnog tla. Kada se prostor očisti od korova, otpada i drugih nečistoća, važno je posvetiti pažnju pripremi zemlje kako bi biljke imale optimalne uslove za rast i razvoj.

Treba proceniti kvalitet zemlje. Da biste to uradili, možete uzeti uzorak zemlje i poslati ga na analizu u laboratoriju. Analiza će vam pružiti informacije o pH vrednosti zemlje, sadržaju hranljivih materija i teksturi. Na osnovu ovih rezultata, možete prilagoditi svoje pripremne mere.

Jedna od ključnih stvari koju treba uraditi je dodavanje organskog đubriva. Organsko đubrivo je prirodno i bogato hranljivim materijama koje su potrebne biljkama za rast. Možete koristiti kompost, stajsko đubrivo ili druge vrste organskog materijala. Ovo će poboljšati plodnost zemlje, povećati sadržaj humusa i poboljšati strukturu tla.

Takođe je važno obratiti pažnju na drenažu zemlje. Ako je zemlja previše zbijena ili ima lošu drenažu, biljke mogu patiti od prekomerne vlage. Možete popraviti drenažu tako što ćete dodati pesak ili kompost u zemlju kako bi se poboljšala struktura tla.

Nakon dodavanja organskog đubriva i poboljšanja drenaže, možete razmotriti dodavanje mineralnih đubriva. Mineralna đubriva sadrže specifične hranljive materije koje biljkama pomažu u razvoju zdravih korenova, lišća i plodova. Preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom ili koristiti preporučene količine đubriva kako biste izbegli prekomerno đubrenje.

Nakon što ste pripremili zemlju, možete početi sa sadnjom biljaka. Važno je pažljivo odabrati biljke koje odgovaraju uslovima vaše bašte, kao što su sunčana ili senovita mesta, vlažnost zemlje i druge faktore. Pravilno sadnja biljaka i redovno zalivanje će pomoći biljkama da se ukorene i rastu zdravo.

Uredite staze i travnjak

Uređenje staza i travnjaka je važan deo u transformaciji zapuštene bašte u prelep i funkcionalan prostor. Ovaj proces ne samo da će vam omogućiti da lako pristupate svim delovima bašte, već će i dodati estetsku vrednost vašem eksterijeru.

Kada je u pitanju izbor materijala za staze, imate nekoliko opcija koje možete razmotriti. Cigle su popularan izbor jer pružaju rustičan i šarmantan izgled. Možete ih postaviti u klasične redove ili složenije i zanimljive geometrijske oblike. Cigle su takođe izdržljive i dugotrajne, što znači da će vaše staze izgledati lepo godinama.

Druga opcija je kamenje. Kamenje može dodati eleganciju i autentičnost vašem eksterijeru. Možete birati između različitih vrsta kamena, kao što su šljunak, peščar ili kamene ploče. Kamenje može biti postavljeno u ravne linije ili u šarene oblike, dajući vam mogućnost da stvorite jedinstvene staze koje će privlačiti pažnju svakog posetioca.

Treća opcija su drvene daske. Ova vrsta materijala je idealna za one koji žele da stvore toplu i prijatnu atmosferu u svojoj bašti. Drvene daske mogu biti postavljene paralelno ili u obliku šara, stvarajući zanimljive vizuelne efekte. Ipak, važno je napomenuti da drvene daske zahtevaju redovno održavanje kako bi se sprečilo truljenje i propadanje.

Kada je reč o uređivanju travnjaka, pravilna nega i održavanje su ključni faktori. Prvo, treba ukloniti sve korove i nepoželjne biljke sa travnjaka. Zatim, trebate redovno zalivati travu kako bi ostala zelena i bujna. Takođe, redovno košenje je neophodno kako bi se održao uredan izgled. Ako imate vremena i resursa, možete razmotriti i dodavanje đubriva kako biste poboljšali kvalitet zemlje i podstakli rast zdrave trave.

Uz pravilno uređene staze i lepo održavan travnjak, vaša bašta će postati oaza mira i lepote. Bilo da želite da se opustite u prirodi, organizujete porodične piknike ili primite goste, ovi elementi će dodati funkcionalnost i estetiku vašem prostoru. Ne samo da će vam omogućiti da se krećete po bašti bez problema, već će i privući pažnju i divljenje svih koji je posete. 

Svi ovi koraci će vam omogućiti da stvorite čist i organizovan prostor za dalje uređivanje i pretvaranje vaše bašte u prelepi kutak prirode. 


Srodni tekstovi:


PET STVARI IZ DODATNE OPREME ZA DVORIŠNE BAZENE KOJI ĆE VAM OLAKŠATI I ULEPŠATI KUPANJE

Leto je godišnje doba kada uživamo u vodenim čarima bilo koje vrste. Osvežavajuća i releksira...

Detaljnije

Jednostavni saveti za lepše putovanje

Putovanje je uzbudljivo iskustvo koje nam omogućava da istražimo nove destinacije, upoznamo različit...

Detaljnije

Izabrati odgovarajuće zavese za dom nikada nije bilo lakše

Kada u bilo kojoj sferi ima mnogo izbora, to s jedne strane može biti dobro jer ćete naći ono &scaro...

Detaljnije

Primena drveta za izradu kliznih vrata

Primena prirodnih materijala za izradu stolarije znači sinergiju sa prirodnom sredinom i najbolji ef...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS