Kakva ste iskustva poneli sa letovanje na Kipru


Globus


Na sajtovima i društvenim mrežama na internetu može se naći zaista veliki broj iskustava koje turisti ostavljaju posle letovanja na nekoj destinaciji ili putovanja ako je reč o vansezoni. Brojne su i grupe na društvenim mrežama u kojima su oni koji posebno vole neko mesto i tu razmenjuju svoje utiske i daju savete onima koji prvi put tamo odlaze. 

Najbolje je da na Guglu ukucate „Letovanje na Kipru iskustva“ i dobićete više vrlo korisnih linkova kada je o toj temi reč (putovanja.info, ana.rs, forum.krstarica.com, mojkipar.com…). Ima komenata o svemu, o plažama, prevozu i rentiranju vozila, cenama, noćnom životu, kulturno-istorijskim spomenicima koje vredi videti… A pitanja onih koji tek treba da idu na Kipar pokrivaju brojne detalje o tome šta ih tamo očekuje i kako da se bolje snađu u pojedinim situacijama.

Plaže

Da naglasimo da je destinacija jako zastupljena na različitim forumima i ubedljivo dominiraju pozitivna iskustva sa letovanja na Kipru. Svi se slažu da su plaže predivne i lepo uređene i to se najviše ističe. Prednost je što nema uslovljavanja da se mora uzeti suncobran i ležaljka, dakle prema potrebi, može se uzeti samo jedno ili drugo. Pohvalno je što na brojnim plažama ima Wi-Fi, uglavnom se ta usluga plaća, a na računu za korišćenje navedeni su korisničko ima i lozinka. Plaže su pogodne i za pasivni i aktivni odmor. Dosta je pitanja o temperaturi mora u predsezoni, kraj maja početak juna, a odgovori više oslikavaju individualni osećaj hladnog i toplog, tako da nema jedinstvenog odgovora. Pogotovo ako se uzme u obzir da se to menja od leta do leta.

Cene

Drugo najčešće pitanje vezano je za cene, od smeštaja, hrane i pića, do vanpasionske potrošnje kao što su, na primer, cene ulaznica za muzeje i galerije. Sudeći po komentarima ipak se čini da je Kipar malo ili malo više skuplji od recimo brojnih popularnih letovališta u Grčkoj u koje turisti iz Srbije rado odlaze. 

Ali da ovo ne uplaši one koji planiraju letovanje na Kipru, iskustva potvrđuju da se svuda može naći prihvatljiva varijanta za prosečan džep. A oni koji žele i mogu da potroše više takođe neće biti razočarani, Kipar je otmeno i luksuzno turističko odredište ako želite takvu uslugu. 

Sadržaji

Kipar takođe važi za destinaciju sa ponudom dobrih sadržaja, od aktivnog boravka na plaži, do poseta zanimljivim i vrednim kulturno-istorijskim spomenicima ili dobrom noćnom provodu.

Ovde izdvajamo ono što i turisti rado ističu, a to je boravak ili poseta Pafosu, mestu u jugozapadnom delu Kipra sa oko 40.000 stanovnika. Prema legendi to je mesto rođenja Afrodite, grčke boginje ljubavi i lepote. U helenističkom i rimskom periodu bio je glavni grad Kipra. O tome svedoče brojni spomenici zbog kojih je ceo grad Pafos upisan na listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. 

Možete videti tvrđavu, Arheološki park, kuću Dionisija, Pavlove stupove gde je po legendi apostol Pavle bičevan, katakombe iz ranog hrišćanskog perioda, grobnice kraljeva, Antički odeon, Afroditine stene u blizini Pafosa gde je ona tačno rođena izronivši iz morske pene i Afroditin hram iz 12. veka p.n.e, manastir Sveti Neofit sa freskama nastalim u periodu od 12. do 15. veka. Pafos je kulturna prestonica Kipra, a 2017. godine bio je Evropska prestonica kulture.

Omiljena letovališta

Na Kipru turisti preporučuju uglavnom nekoliko destinacija, mnogo više u južnom nego u severnom delu ostrva. Naime, posle invazije Turske 1974. godine ostrvo je podeljeno na progrčku Kiparsku Republiku u južnom delu i Republiku Severni Kipar pod turskim uticajem. Deli ih „zelena linija“ Ujedinjenih nacija koja zauzima 2 procenta teritorije i prolazi i kroz glavni grad Nikoziju.

U južnom delu ostrva najpopularnija mesta su Aya Napa, Pafos, Limasol i Larnaka, a u severnom delu Famagusta i Kirenija. 

Izdvajamo takođe da se u više preporuka pominje manastir Kikos i tvrdi se da je to najlepši manastir na Kipru, sa vrednom kolekcijom ikona i najvrednijom ikonom Svete Bogorodice Trojeručice. Jedan je od poznatijih u pravoslavnom svetu. Nalazi se u južnom delu ostrva, na planini Trodos, kraju poznatom po vinogradima i dobrim vinima. 
Srodni tekstovi:


Kako pravilno negovati teme glave?

Možda i nepravedno, ali je maska za kosu često korak u nezi kose na koji se najmanje obraća pažnja. ...

Detaljnije

Obezbedite biljkama prirodne oplemenjivače sa dovoljno mikroorganizama

Ukoliko se bavite poljoprivredom neophodno je slediti adekvatno održavanje biljaka u svakom periodu ...

Detaljnije

Šta su krovni koferi i zašto su tako značajni za vozila?

Planiranje odlaska na putovanje, bilo da su u pitanju kraće ili duže relacije vožnje u automobilu če...

Detaljnije

Značaj probiotika za naše opšte zdravlje

Mikroorganizmi koji kolonizuju  ljudski organizam su  brojni i raznovrsni. Oni čine fiziol...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS