Kakva ste iskustva poneli sa letovanje na Kipru


Globus


Na sajtovima i društvenim mrežama na internetu može se naći zaista veliki broj iskustava koje turisti ostavljaju posle letovanja na nekoj destinaciji ili putovanja ako je reč o vansezoni. Brojne su i grupe na društvenim mrežama u kojima su oni koji posebno vole neko mesto i tu razmenjuju svoje utiske i daju savete onima koji prvi put tamo odlaze. 

Najbolje je da na Guglu ukucate „Letovanje na Kipru iskustva“ i dobićete više vrlo korisnih linkova kada je o toj temi reč (putovanja.info, ana.rs, forum.krstarica.com, mojkipar.com…). Ima komenata o svemu, o plažama, prevozu i rentiranju vozila, cenama, noćnom životu, kulturno-istorijskim spomenicima koje vredi videti… A pitanja onih koji tek treba da idu na Kipar pokrivaju brojne detalje o tome šta ih tamo očekuje i kako da se bolje snađu u pojedinim situacijama.

Plaže

Da naglasimo da je destinacija jako zastupljena na različitim forumima i ubedljivo dominiraju pozitivna iskustva sa letovanja na Kipru. Svi se slažu da su plaže predivne i lepo uređene i to se najviše ističe. Prednost je što nema uslovljavanja da se mora uzeti suncobran i ležaljka, dakle prema potrebi, može se uzeti samo jedno ili drugo. Pohvalno je što na brojnim plažama ima Wi-Fi, uglavnom se ta usluga plaća, a na računu za korišćenje navedeni su korisničko ima i lozinka. Plaže su pogodne i za pasivni i aktivni odmor. Dosta je pitanja o temperaturi mora u predsezoni, kraj maja početak juna, a odgovori više oslikavaju individualni osećaj hladnog i toplog, tako da nema jedinstvenog odgovora. Pogotovo ako se uzme u obzir da se to menja od leta do leta.

Cene

Drugo najčešće pitanje vezano je za cene, od smeštaja, hrane i pića, do vanpasionske potrošnje kao što su, na primer, cene ulaznica za muzeje i galerije. Sudeći po komentarima ipak se čini da je Kipar malo ili malo više skuplji od recimo brojnih popularnih letovališta u Grčkoj u koje turisti iz Srbije rado odlaze. 

Ali da ovo ne uplaši one koji planiraju letovanje na Kipru, iskustva potvrđuju da se svuda može naći prihvatljiva varijanta za prosečan džep. A oni koji žele i mogu da potroše više takođe neće biti razočarani, Kipar je otmeno i luksuzno turističko odredište ako želite takvu uslugu. 

Sadržaji

Kipar takođe važi za destinaciju sa ponudom dobrih sadržaja, od aktivnog boravka na plaži, do poseta zanimljivim i vrednim kulturno-istorijskim spomenicima ili dobrom noćnom provodu.

Ovde izdvajamo ono što i turisti rado ističu, a to je boravak ili poseta Pafosu, mestu u jugozapadnom delu Kipra sa oko 40.000 stanovnika. Prema legendi to je mesto rođenja Afrodite, grčke boginje ljubavi i lepote. U helenističkom i rimskom periodu bio je glavni grad Kipra. O tome svedoče brojni spomenici zbog kojih je ceo grad Pafos upisan na listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. 

Možete videti tvrđavu, Arheološki park, kuću Dionisija, Pavlove stupove gde je po legendi apostol Pavle bičevan, katakombe iz ranog hrišćanskog perioda, grobnice kraljeva, Antički odeon, Afroditine stene u blizini Pafosa gde je ona tačno rođena izronivši iz morske pene i Afroditin hram iz 12. veka p.n.e, manastir Sveti Neofit sa freskama nastalim u periodu od 12. do 15. veka. Pafos je kulturna prestonica Kipra, a 2017. godine bio je Evropska prestonica kulture.

Omiljena letovališta

Na Kipru turisti preporučuju uglavnom nekoliko destinacija, mnogo više u južnom nego u severnom delu ostrva. Naime, posle invazije Turske 1974. godine ostrvo je podeljeno na progrčku Kiparsku Republiku u južnom delu i Republiku Severni Kipar pod turskim uticajem. Deli ih „zelena linija“ Ujedinjenih nacija koja zauzima 2 procenta teritorije i prolazi i kroz glavni grad Nikoziju.

U južnom delu ostrva najpopularnija mesta su Aya Napa, Pafos, Limasol i Larnaka, a u severnom delu Famagusta i Kirenija. 

Izdvajamo takođe da se u više preporuka pominje manastir Kikos i tvrdi se da je to najlepši manastir na Kipru, sa vrednom kolekcijom ikona i najvrednijom ikonom Svete Bogorodice Trojeručice. Jedan je od poznatijih u pravoslavnom svetu. Nalazi se u južnom delu ostrva, na planini Trodos, kraju poznatom po vinogradima i dobrim vinima. 
Srodni tekstovi:


Zdraviji izbor prerade sirovog voća bez dodavanja šećera

Opšte je poznato da pripremanje namernica a pre svega zimnice od svežeg voća ima potrebu doda...

Detaljnije

Tri vrste nosača za bicikle za auto za putovanje – pogledajte koji su najbolji izbor za Vas

Brojni su benefiti vožnje bicikle, rekreacija, kardio vežba, bicikle su izuzetno praktično prevozno ...

Detaljnije

Šolja praznične arome- dobro poznati napici na novi način

Decembar je mesec pripreme za najluđu noć. Euforija počinje sa postavljanjem prvih šarenih la...

Detaljnije

Kako lavanda pomaže vašem zdravlju

Lavanda je billjka koja pored prijatnog mirisa i lepe boje  ima i dodatna  svojstva koja m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS