Primena drveta za izradu kliznih vrata


Uređenje doma Uređenje doma

Primena prirodnih materijala za izradu stolarije znači sinergiju sa prirodnom sredinom i najbolji efekat toplotne izolacije stana. Ukoliko želite uneti duh prirodne sredine, pravo rešenje predstavlja primena drvenih materijala koji se sa lakoćom mogu obrađivati do željenih oblika. 

Iako su na tržištu dostupne različite varijacije PVC materijala, drvo se ipak najlepše slaže kao dekorativan i ukrasan detalj unutrašnjeg enterijera. Osnovna uloga vrata je pregrada soba i svih privatnih prostorija. Dnevne sobe se mogu ukrasiti veoma interesantnim kliznim vratima.

Klizna vrata kao tipovi pregradnih zidova

Veoma interesantna podela prostorija ostvaruje se ugradnjom kliznih vrata, čija je uloga svedena na dekorativan karakter uz primenu dovoljno slobodne svetlosti prostorije. Klizna vrata su obično izrađena od obrađenog drveta takozvanog laminarnog tipa obrade. Laminarna drvena vrata sa kliznim mehanizmom, omogućavaju dugotrajnu upotrebu i čvrstu konstrukciju. 

Većina kliznih vrata ima bolje pogodnosti i performanse u odnosu na harmonika vrata, upravo zbog postavljenog stakla koje omogućava prozračnost prostorija. Njihova upotreba je zanimljiva na balkonima, baštama ali i kao pregradni zid. Dizajn odnosno izgled kliznih vrata zasniva se na sistemu dekoracije stakla. Staklo je obično u mat formi, peskareno, vitraž ili tamnih i svetlih tonova.

Dostupni mehanizam za klizna vrata

Ono što određuje kvalitet i dugoročnu upotrebu kliznih vrata jeste njihov mehanizam. Mehanizam za klizna vrata, određuje smer otvaranja i način preklapanja. Zbog čestog otvaranja i zatvaranja, klizna vrata imaju ugrađena dvokomorna odnosno dupla stakla koja dodatno doprinose toplotnoj i zvučnoj izolaciji

Mehanizam za klizna vrata doprinosi razvoju adekvatne razrađene šeme otvaranja vrata. Način otvaranja se mora prilagoditi tipu i veličini prostorije. Mehanizam uglavnom prati veličinu dostupnih otvora. Zanimljiv aspekat upotrebe kliznih vrata imaju sistemi zaključavanja, što ih podiže na viši stepen upotrebe i vrednovanja materijala. 

Najinspirativniji tip mehanizma za klizna vrata čine ona koja nemaju fiksno krilo. Način otvaranja jednog krila je u levu, drugog u desnu stranu zida. Navedeni tip odaje utisak francuskog stila, po kojem ime oslikava romantičan pravac uređenja. Osnovna uloga mehanizma je održavanje vrata stabilnim, bez obzira na tip materijala. 

Izrada mehanizma podržava najkvalitetniji odabir materijala poput čelika kao otpornog na habanje. Osnovnu ulogu pokretanja kliznih vrata čine valjci kao sastavni delovi ugrađenog mehanizma.

Mehanizam za klizna vrata je sličan šinama za fioke. Iako nije isti radi na istom principu. Pored kupovine kliznih mehanizama, bez obzira da li su namenjeni nameštaju ili stolariji, biće potrebna i kupovina ručica za nameštaj.

Brojne prednosti ugradnje kliznih vrata

Primena kliznih vrata ispoljava najbolje karakteristike u malim stambenim prostorijama. Primenom u malim prostorijama, one postaju vizuelno prostranije sa dozom komfora. Klizna vrata, pre svega obezbeđuju unutrašnju toplinu čineći prostoriju dovoljno osvetljenom. Njihova lakoća upotrebe je sledeća prednost koja ih definiše boljim od standardnih vrata. Bez obzira na odabrani stil, klizna vrata obezbeđuju lepotu unutrašnje prostorije. 

Na osnovu ponuđenih prednosti i odlične uklopljenosti u enterijer, razvili su se tipovi kliznih vrata sa primenom u različitim ambijentalnim celinama. Kupatila ili dnevne sobe predstavljaju prostorije u kojima se ugrađuju klasični tipovi kliznih vrata. Mehanizam otvaranja u jednu stranu, primenljiv je u prostorijama poput kancelarija. Nije redak slučaj da dvokrilna klizna vrata mogu biti primenjena u salama za sastanke.

Ukoliko se želi postići maksimalan efekat balkona, ugrađuju se takozvala balkonska klizna vrata. Njih karakteriše drugačiji tip ugrađenog stakla, najčešće kaljenog jer odaje sjajan utisak istaknutog prostora.


Srodni tekstovi:


Rešite se uspešno bora oko očiju zatezanjem kapaka

Uprkos činjenici da su mnogi proizvodi za negu lica dostupni, u svom okruženju možemo videti žene ko...

Detaljnije

Iskoristite produženi vikend i upoznajte se sa Cirihom

Novogodišnji i božićni praznici mogu biti odlična prilika da organizujete mini putovanje i up...

Detaljnije

Uređivanje dvorišta uz pomoć prirodnih materijala

Ideja za uređivanje bašte sasvim sigurno ne manjka. Za neke od njih već znate, jer ste imali prilike...

Detaljnije

Uživajte u muzici panonskog šansonijera Zvonka Bogdana 10. marta 2024. godine u MTS dvorani

Najava koncerta Zvonka Bogdana u Beogradu Ove godine će nas svojim koncertom u Beogradu obradov...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS