Zbog čega je neophodno koristiti i zimske gume?


Posao TehnologijaMnogo je vozača, doduše onih manje iskusnih, koji smatraju da ipak mogu i u toku zimskih meseci da koriste letnje gume. Razlog zbog takvog njihovog uverenja ipak leži u činjenici da nisu dovoljno obavešteni o tome zbog čega je važno da koriste i zimske gume. Iako je njihova cena mahom još jedan od razloga zbog koga se ljudi odlučuju da pokušaju sa korišćenjem letnjih guma u toku cele godine. 

Naravno da će oni iskusniji i bolje informisani vozači i te kako moći da adekvatno obrazlože zbog čega je vrlo važno koristiti zimske gume u određenom periodu godine. I koliko god da im se možda ne dopada njihova cena, ukoliko iole vode računa o svojoj i o bezbednosti svojih saputnika, poštovaće trenutno aktuelni Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji navodi da je vlasnik bilo kog vozila na četiri točka u periodu između 1. novembra ove i 1. aprila naredne godine, ukoliko na kolovozu postoji sneg ili led, u obavezi da koristi zimske gume. Cena se naravno u zakonu ne navodi, ali se vlasnici četvorotočkaša koji ne poštuju ovu odredbu pomenutog zakona, često koriste upravo troškovima kao izgovorom. A u suštini nisu ni svesni koliko to zapravo utiče na njihovu bezbednost, odnosno na bezebdnost njihovih saputnika i generalno, svih učesnika u saobraćaju. Tek ako se, ne daj Bože, dogodi neka nesreća u toku zime, a koja je izazvana korišćenjem letnjih guma, umesto zimskih, bivaju svesni njihove važnosti, ali nažalost obično bude kasno. 


Zimske gume – cena


Prvo i osnovno što treba imati na umu kada su u pitanju zimske gume, cena nije uvek merilo kvaliteta. Iako ce upravo na cenu žale mnogi vozači, dobra vest jeste da se zimske gume ne moraju menjati svake sezone. Baš zato i jeste važno kolika je dubina profila, s obzirom na to da je Zakonom o bezbednosti u saobraćaju predviđeno kolika šara mora da bude na tim gumama. Naime, jasno je dafinisano da ne sme da bude manja od 4 milimetara. 

Ipak, iako je definisano, mnogi iskusni vozači, odnosno oni koji vode računa najpre o svojoj, a zatim i o bezbednosti svojih saputnika, zimske gume menjaju i pre nego što njihova šara dostigne taj promer. 

Naravno da to nije jedino što ima uticaja na kvalitet samih guma, odnosno na činjenicu da li je došlo vreme da treba da budu zamenjene ili eventualno mogu da izdrže još jednu sezonu. U svakom slučaju se savetuje oprez i poželjno je da se zatraži mišljenje vulkanizera, koji će na osnovu stanja samih guma i debljine šare na njima preporučiti da li je došlo vreme za zamenu ili ne. 

Ono što mnoge najviše zanima kada se pominju zimske gume jeste cena. Naravno da ne postoji jedinstvena cena, samim tim što postoje i brojni proizvođači, ali i gume različitog kvaliteta. Vozačima se svakako preporučuje da ne brzaju sa kupovinom, već da na osnovu proizvoda koji su dostupni na tržištu odaberu onaj, koji će moći najbolje da se uklopi u njihov trenutni budžet. Poželjno je da manje iskusni vozači ipak zatraže mišljenje vulkanizera u koga imaju poverenja.
Srodni tekstovi:


Mali saveti kako da (uspešno) vežbate kod kuće - i ostvarite rezultate!

Iako je letnja sezona uveliko u toku mnogi od nas tek planiraju da idu na odmor, a svi znamo &scaron...

Detaljnije

Vrste monitora koje možete odabrati za svoj računar

Ukoliko vam je potreban nov monitor za vaš računar ili kupujete desktop računar, pa ne znate kakav i...

Detaljnije

Saveti za roditelje koji se pripremaju za polazak svog deteta u prvi razred

Polazak prvaka u školu predstavlja važan trenutak za celu porodicu. Roditelji su tada posebno...

Detaljnije

Žensko reproduktivno zdravlje i plodnost

Reproduktivno zdravlje žena je vitalni aspekt ukupnog zdravlja i blagostanja svake žene. Ova oblast ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS