5 stvari koje možda niste znali o starom Egiptu


Globus Globus

Od najranijih zapisa o miru do drevnih društvenih igara, otkrijte 5 iznenađujućih činjenica o daru Nila. Pre nego što izaberete Egipat, leto, 2023. godinu, saznajte i nešto novo pre odlaska na odmor o destinaciji na koju ste se uputili. 

Jedna od najzanimljivijih činjenica jeste da Kleopatra nije bila Egipćanka.

Zajedno sa kraljem Tutankamonom, možda nijedna figura nije slavnije povezana sa starim Egiptom od Kleopatre VII. Ali iako je rođena u Aleksandriji, Kleopatra je zapravo bila deo dugačke loze grčkih Makedonaca poreklom od Ptolomeja I, jednog od najpoverljivijih poručnika Aleksandra Velikog. Ptolomejska dinastija vladala je Egiptom od 323. do 30. godine pre nove ere, a većina njenih vođa ostala je uglavnom grčka po svojoj kulturi i senzibilitetu. U stvari, Kleopatra je bila poznata po tome što je bila jedna od prvih pripadnica dinastije Ptolomejaca koja je zapravo govorila egipatski jezik.

Stari Egipćani su potpisali jedan od najranijih zapisanih mira!

Više od dva veka Egipćani su se borili protiv Hetitskog carstva za kontrolu nad zemljama u današnjoj Siriji. Sukob je doveo do krvoprolića, a među najpoznatijim sukobima bila je bitka kod Kadeša 1274. godine pre nove ere, a do vremena faraona Ramzesa II nijedna strana nije izašla kao jasan pobednik. Budući da su se i Egipćani i Hetiti suočavali sa pretnjama drugih naroda, 1259. p. Ramzes II i hetitski kralj Hatusili III pregovarali su o poznatom mirovnom sporazumu.

Ovim sporazumom okončan je sukob i odlučeno je da će se dva kraljevstva međusobno pomagati u slučaju invazije treće strane. Egipatsko-hetitski ugovor sada je priznat kao jedan od najranijih preživelih mirovnih sporazuma, a kopija se čak može videti i iznad ulaza u Veće sigurnosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Eto, nije samo samo zbog toga, Egipat, leto  2023. godine nudi još korisnih činjenica. Zato istražite po čemu je Egipat sve zanimljiv.

Stari Egipćani su voleli društvene igre.

Nakon napornog radnog dana duž reke Nil, Egipćani su se često opuštali igrajući društvene igre. Igralo se nekoliko različitih igara, uključujući „Mehen“ i „Psi i šakali“, ali možda najpopularnija bila je igra na sreću poznata kao „Senet“. Ova zabava datira još od 3500. godine p.n.e. i igralo se na dugoj tabli oslikanoj sa 30 kvadrata.

I danas kada se pomene Egipat, leto, 2023. godine možete videti starosedeoce koji igraju društvene igre. A evo kako to izgleda.  

Svaki igrač imao je set figura koje su se pomerale duž daske prema bacanjima kockica ili štapovima za bacanje. Istoričari i dalje raspravljaju o Senetovim tačnim pravilima, ali nema sumnje oko popularnosti igre. Slike prikazuju kraljicu Nefertari kako igra Senet, a faraoni poput Tutankamena su ploče za igre zakopali u svoje grobnice.

Egipćanke su imale širok spektar prava i sloboda.

Iako su se možda javno i društveno smatrale inferiornima u odnosu na muškarce, Egipćanke su uživale veliku pravnu i finansijsku nezavisnost. Mogle su da kupuju i i prodaju imovinu, da budu deo porote, sastavljale su testamente, pa čak i sklapale pravne ugovore. Egipćanke obično nisu radile van kuće, ali one koje su to radile obično su primale jednake plate za obavljanje istih poslova kao i muškarci.

Za razliku od žena stare Grčke, koje su praktično bile u vlasništvu svojih muževa, Egipćanke su takođe imale pravo na razvod i ponovni brak. Poznato je da su egipatski parovi pregovarali o drevnom predbračnom sporazumu. U ovim ugovorima su se navodili sva imovina i bogatstvo koje žena unosi u brak, a takođe se ovim predbračnim sporazumima garantovalo u slučaju razvoda da se ženi sve nadoknadi.








Srodni tekstovi:


Šta treba da znate prilikom ugradnje xenon sijalica u vaš automobil?

Izvori osvetljenja za automobile i motorna vozila uopšte su više brojni, postoje halogena svetla, LE...

Detaljnije

Real Madrid sigurno ka tituli

Madriđani su započeli sezonu na visokom nivou, činilo se da su nepobedivi, jasno stavljajući do znan...

Detaljnije

Uživajte u muzici panonskog šansonijera Zvonka Bogdana 10. marta 2024. godine u MTS dvorani

Najava koncerta Zvonka Bogdana u Beogradu Ove godine će nas svojim koncertom u Beogradu obradov...

Detaljnije

Topla preporuka fizijatra svim roditeljima-bez opterećenja dečije kičme suviše teškim školskim rančevima

Naročita pažnja kod dece uzrasta od sedam do deset godina poklanja se pravilnom razvoju kičme, stoga...

Detaljnije
Copyright © 2018 Tikets. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS